Nasza rekomendacja:
(4,3 / 6)
Podobnie jak Vege Americano, tak i Vege Italiano po otwarciu opakowania budzi skojarzenia z tzw. “chińską zupką!”. Może zapach nie jest aż tak intensywny jak w przypadku Vege Americano, ale jest zdecydowanie wyczuwalny.
Najsłabszą stroną Vege Italiano, podobnie jak Vege Americano jest chyba jego konsystencja. Po przyrządzeniu otrzymany produkt jest miękki, puszysty i “plastelinowaty”. Zgodnie z sugestią producenta mieszanka nadaje się do przyrządzania spaghetti i lasagne. I tak też zrobiłem – przyrządziłem spaghetti. Dlaczego nie lasagne? Nie jestem jej wielkim fanem, a to chyba przez moje kulinarne lenistwo. Może dlatego, że zbyt dużo w życiu się nagotowałem różnych niełatwych dań…? 😉
Spaghetti przyrządziłem zgodnie z przepisem producenta umieszczonym na opakowaniu. Spaghetti wg mnie wyszło bez wyrazu. Słone, z przebijającym białkiem grochowym i przyprawami… Nic rewelacyjnego. Poniżej zdjęcie.
Jednak nie mogłem tego tak zostawić i zrobiłem tak jak zapewne producent miał na myśli pisząc, że nadaje się do spaghetti. Przyrządziłem jeszcze jedno spaghetti tym razem dodając cebulę (podsmażoną na oleju) i koncentrat pomidorowy. Uzyskany efekt zdecydowanie lepszy. Talerz zrobił się bardzo szybko pusty. I to już powinno wystarczyć za rekomendację 😀
W przypadku gotowego spaghetti produktowi należy się zdecydowanie wyższa rekomendacja:
(5,3 / 6)
W domu stosujemy od lat koncentrat pomidorowy rodzinnej firmy Wojna z Dąbrowy pod Częstochową. Cechą charakterystyczną koncentratu jest słodki smak bardzo dojrzałych pomidorów. W połączeniu ze słoną mieszkanką daje dobry efekt smakowy – produkt znacznie zyskuje! Poniżej zdjęcie wersji urozmaiconej 😉
A co ciekawe Vege Americano zawiera w składzie cebulę, a Italiano jej nie zawiera 🤔
Warto trochę poeksperymentować, ponieważ Poza tym Vege Italiano to mieszanka smaczna, o przyzwoitym składzie i rewelacyjnych wartościach odżywczych – aż 17,8 g błonnika i 38 g białka! Smak jest trochę zbyt słony (bardzo duża zawartość soli) więc warto pamiętać, aby nie solić wody podczas gotowania makaronu. Efekt może być tragiczny.
Dziękujemy firmie Grano’s za udostępnienie produktu do testów.
Agnieszka i Arek
blog wegański vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny |
Opis |
Opakowanie/etykieta | Opakowanie papierowe. Nadruk z przyjemną dla oka grafiką. Informacja czytelna i wyczerpująca. |
Wygląd ogólny | Proszek z widocznymi kawałkami składników. Po wymieszaniu i podsmażeniu kolor jasnobrązowy z twardą, przypaloną “skórką”. |
Konsystencja i tekstura | Miękka, wilgotna, “plastelinowata”, rozpadająca się. Widoczne kawałki niektórych składników. W ustach suche. |
Zapach | Własny, specyficzny i równy, zbożowy. Wyczuwalny zapach białka grochowego i wzmacniaczy zapachu. |
Smak | Własny, specyficzny i równy, zbożowy. Wyczuwalny zapach kolendry i wzmacniaczy zapachu. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Tak. Dostateczna dla kotletów mielonych mięsnych. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Brak |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Wysoka zawartość białka, źródło błonnika, bez substacji konserwujących, bez wzmacniaczy smaku i glutaminianu. |
Przechowywanie | W suchym miejscu. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak |
Przedział cenowy – Średni
13,99 zł za opakowanie – 27,99 zł za kg gotowego wyrobu.
Producent: Grano’s
Sklep: vrbanvegan.pl
Grano's Vege Italiano
13,99 zł – 150 gSkład
- Białko grochowe
- Błonnik grochowy
- Skrobia grochowa
- Stabilizator: metyloceluloza
- Sól
- Susze warzywne (pomidor, burak)
- Ekstrakty przypraw, przyprawy
- Aromaty
- Hydrolizat białka roślinnego (kukurydza)
Wartości odżywcze
- Energia: 337 kcal
- Tłuszcze 3,9 g (kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g)
- Węglowodany 28,6 g (cukry 5,5 g)
- Białko 38,0 g
- Błonnik 17,8 g
- Sól 5,2 g