Nasza rekomendacja:
(5,5 / 6)
Wreszcie mamy w Polsce lodziarnię, w która można zawsze zjeść wegańskie lody, a nie usłyszeć – Mamy tylko sorbet. Hello! Sorbety to były dostępne kilak dekad wcześniej. Obecnie, wg danych z początku ubiegłego roku, mamy w Polsce 6% wegan. To jakby nie patrzyć ponad 2 mln osób! Serdecznie rekomendujemy innym lodziarniom, żeby poszły w ślady Good Lood. Wystarczy chociaż jeden smak 🙏 Ale do rzeczy 😀
Dobry lód? 😉
Zawsze, gdy jestem w Warszawie lub w Krakowie nie omieszkam odwiedzić lodziarni Good Lood. Wspominałem o niej w artykule poświęconym lodom wegańskim. Ponieważ asortyment lodziarni (oficjalna nazwa „loodspot”) jest zmieniany. Smaki nie są w stałej sprzedaży i za każdym razem nie wiem co mnie spotka. Oczywiście jest dostępna aplikacja, ale osobiście wolę niespodzianki. Tym bardziej, że wiele razy przekonałem się i wiem, że w Good Lood na pewno będzie to coś dobrego.
Wczoraj miałem okazję spróbować lodów „Wegańskie masło orzechowe z truskawkami”, niestety z polewą „Słona pistacja”. Piszę „niestety”, ponieważ polewa w połączeniu z lodami tworzy coś tak niesamowicie smacznego, że ma się ochotę pochłonąć lody w tempie ekspresowym. To zaś nie sprzyja ich testowaniu 😉Musiałem więc oprzeć się pokusie i powoli, z rozmysłem spróbować lodów bez polewy i z polewą. Wiedziałem o tym wcześniej, bo jestem stały bywalcem loodspotów, więc, co widać na zdjęciu, polewę rozmieściłem na lodach nierównomiernie.
Zapach lodów trudno jest opisywać, ponieważ nie spotkałem jeszcze nikogo, kto wąchałby lody. Jednak bez wątpienia można wyczuć i masło orzechowe i truskawki, i wszystko co potrzeba, żeby poczuć chęć do jak najszybciej przejść do jedzenia. Lody są odpowiednio zamrożone, co sprawia, że nawet podczas ciepłego dnia (temperatura na zewnątrz wynosiła 21 st.) nie roztapiają się zbyt szybko. Pod tym względem przypominają mi nieco sorbet. Ich konsystencja nie jest tak gładka i równa jak większości lodów mlecznych. Raczej jest lekko przesunięta w stronę sorbetu. Można się pokusić o pewne uproszczenie, że konsystencja jest jakby połączeniem lodów mlecznych i sorbetu w proporcji: 70% lody mleczne i 30% sorbet. Dlatego podczas jedzenia można mieć wrażenie, że lody są nieco wodniste, a ściślej mówiąc wyczuwa się w nich zamrożoną wodę. Czy to wada? To zależy co kto lubi 😉 Weganie lub osoby częściej jedzące produkty roślinne cenią sobie to, że po posiłku nie czują się ociężali i zmęczeni. Gdy sięgam pamięcią w przeszłość przypominam sobie, że nigdy nie byłem wielkim miłośnikiem lodów. A głównie z tego powodu, że czułem się po nich trochę zbyt ociężały. Były dla mnie zbyt słodkie i zbyt tłuste. Teraz to się zmieniło i chętniej sięgam po lody wegańskie, bo ten „syndrom” po ich zjedzeniu nie występuje. Na pewnie na uwagę. zasługuje tak skład lodów, który w porówniu do tych produktów, które testowaliśmy na naszym blogu jest wart wyróżnienia. Nawet konfiturą ma znakomity skład – bez kwasu cytrynowego👍
W smaku lodów wyraźnie wyczuwalne jest masło orzechowe. Smak jest zarówno słodki, jak i nieznacznie słonawy. Dodatek polewy wzmacnia słoność i „orzechowatość” lodów, przez co smak jest bardzo ciekawie równoważony. W lodach można natknąć się na konfiturę truskawkową i wtedy smak truskawek staje się wyraźny. Całość generuje bardzo interesujące i rzadko spotykane doznania smakowe. Warto oczywiście samemu poeksperymentować próbując lodów bez i z polewą, aby zdecydować, która opcja jest lepsza. Dla mnie zdecydowanie w duecie 😊
Warto korzystać z aplikacji, ponieważ podawana jest w nich między innymi dostępność danego smaku w różnych loodspotach. Ufam, że loodspotdy będą się pojawiały w innych miastach 😀👍
Co prawda porcja lodów kosztuje 7,00 zł, ale można także zakupić na miejscu kilogram lody w loodboxie w cenie 60 zł
Podsumowanie
Zalety:
- Przyjemne wnętrze lodziarni
- Przemiła obsługa
- Oryginalny smak
- Konsystencja
- Wartości odżywcze
- Znakomita aplikacja
Wady:
- Dostępność. Loodspoty są tylko w Warszawie, w Krakowie i w Wieliczce
- Otwarcie od godz. 12:00
Arek
Wegański blog. vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis lodów bez polewy |
Opakowanie/etykieta | Kubeczek lub wafelek |
Wygląd ogólny | Typowy dla lodów. Widoczne dwa kolory lodów. Jedna część w kolorze beżowym, druga truskawkowym. Kolory wzajemnie się przenikają. |
Konsystencja i tekstura | Typowa dla tego typu produktów. Zbliżona do lodów tradycyjnych. Średnio twarda. Nie rozpuszcza się zbyt szybko. |
Zapach | Naturalny i świeży. Dominuje zapach orzechów z wyczuwalna nutą truskawek. |
Smak | Słodki i nieznacznie słony. Naturalny i świeży. Dominuje smak masła orzechowego z wyraźnie wyczuwalnymi truskawkami. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Bardzo dobra dla lodów mlecznych. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Mączka chleba świętojańskiego, karagen. |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych | Orzeszki ziemne |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Produkowane w zakładzie, w którym wykorzystuje się składniki zawierające gluten, orzechy, soje, ziarna sezamu |
Przechowywanie | nd |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak. Z wyjątkiem zastrzeżeń producenta |
Przedział cenowy – Bardzo drogi
7,00 zł za sztukę – 87,50 zł za kg. w przypadku zakupu porcji
Producent: Good Lood
Lokalizacje lodziarni: Mapa
Good Lood. Wegańskie masło orzechowe z truskawkami
7,00 zł - 80gSkład
- Woda
- Masło orzechowe 100%
- Cukier trzcinowy
- Konfitura truskawkowa (truskawki, cukier, glukoza, pektyna, sok z cytryny)
- Dekstroza winogronowa
- Ryż suszony
- Błonnik roślinny
- Trehaloza
- Olej kokosowy, glukoza, tłuszcz kakaowy
- Mączka chleba świętojańskiego, karagen
Wartości odżywcze
- Wartość energetyczna: 135,84 kcal
- Tłuszcz: 4,4 g, w tym kwasy tłuszczów nasycone: 1,52 g
- Węglowodany: 20,4 g, w tym cukry: 13,68 g
- Białko: 1,92 g
- Sól: 0,16 g