Nasza rekomendacja:
(4,8 / 6)
Sznycle roślinne chyba musiły dobrze się przyjąć na rynku, ponieważ pierwszy tego typu produktu marki GutBio z Aldi testowaliśmy ponad 5 lat temu, a dzisiaj mamy całkiem spory ich wybór.
Kupujemy i jemy dość często sznycel Vivery, bo najbardziej nam odpowiada, szczególnie gdy przyrządzamy go we frytkownicy bezolejowej. Czy Wegan Sznitzel też stanie się naszym faworytem? To zdecydowanie bardzo dobry i godny poleceniu produkt. Ma oczywiście swoje niedomagania. Jednym z nich jest to, które w zasadzie dotyczy wszystkich tego typu produktów, a mianowicie obecność metylocelulozy, której bezpieczeństwo jako dodatku do żywności jest ostatnio coraz częściej podważane. Wycofanie tlenku tytanu, który przez wiele lat był uważany na bezpieczny dla zdrowia sugeruje, że jeśli pojawiają się jakieś głosy na temat bezpieczeńtwa dodatków do żywności, warto brak je pod uwagę. Drugim jest wyższa cena niż innych sznycli, które możemy zakupić w sklepach, wyższa choćby od Vivery. Trzecim (chociaż nie mamy przekonania czy to niedomaganie) jest odchodzenie płatami panierki podczas krojenia sznycla nożem. Nasza wątpliwość bierze się stąd, że są osoby, które uwielbiają chrupać osobno sznycel, a osobno panierkę. A przecież o gustach się nie dyskutuje 😉 Gdyby jednak zapytać technologa żywności lub kucharza powiedziałby, że to po prostu wada.
Kopii o to kruszyć nie będziemy, ale wspomnieć musimy, bo wszak taka jest nasza rola 😁
Do testów przyrządziliśmy sznycel zgodnie z zaleceniami producenta, czyli podsmażając go na oleju. Nie jest to nasza ulubiona forma obróbki termicznej, ale jak producent każe…🤓
Zapewne raz na jakiś czas będziemy wracać do tego produktum podobnie jak czasami wracamy do sznycli z Aldi. W każdym razie na pewno warto spróbować.
A skoro już czytacie ten test, to zachęcamy do odwiedzenia strony https://world-pl.openfoodfacts.org/, na której znajdziecie ciekawe infmormacje na temat produktów spożywczych. Między innymi:
- Nutri score
- Informacje o dodatkach (m. in. metylocelulozie)
- Składzie
- Śladzie węglowym
- Poziomie przetworzenia
- i in.
Na tej stornie można także poczytać nt. testowanego dzisiaj sznycla roślinnego firmy Nestlé.
Agnieszka i Arek
wegański blog vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Opakowanie foliowe z naklejoną zadrukowaną folią będącą etykietą. Etykieta z estetyczną, ale przyjemną dla oka grafiką. Etykieta czytelna i łatwo rozpoznawalna. Charkterystyczna dla marki. |
Wygląd ogólny | Dwa panierowane sznycle luźno ułożone w pudełku. Kolor sznycli żółto – brązowy. |
Konsystencja i tekstura | Po usmażeniu w bezolejowej frytkownicy Zwarta. Twarda i chrupiąca panierka. Lekko uginająca się pod naciskiem palca. Podczas krojenia sznycli panierka oddziela się płatami.Sprężyste, mało twarde , częściowo włókniste i soczyste wnętrze. Zbliżony do sznycli drobiowych. |
Zapach | Bardzo zbliżony do panierowanych sznycli z piersi kurczaka. |
Smak | Własny, specyficzny. Lekko słodki i delikatnie kwaskowaty. Zbliżony do panierowanych kotletów drobiowych. Dodatek soku z cytryny i kilku kropel przyprawy do zup zmienia wyczuwalnie smak bardzo zbliżamy sznycle do sznycli z. piersi kurczaka. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Tak. Bardzo dobra dla panierowanych sznycli z piersi kurczaka.. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Soja, pszenica. |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Źródło białka. Źródło błonnika. Produkt odpowiedni dla wegan. Ulepszona receptura.
Nie zamrażać. Może zawierać: gorczycę, sezam, seler, jaja. |
Przechowywanie | Od 0°C do +6°C. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 48 godzin. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Drogi
13,99 zł za opakowanie – 77,72 zł za kg.
Producent: Nestlé
Zakupiono: Carrefour, Kaufland
Kod: 8445290062321
Garden Gourmet. Vegan Schnitzel - Sznycel roślinny
13,99 zł - 180 gSkład
- Woda
- Panierka 16,9% (mąka pszenna, drożdże, sól, olej rzepakowy, ekstrakt z papryki, papryka, kurkuma), białko sojowe 14,4%
- Oleje roślinne w zmiennych proporcjach (rzepakowy, słonecznikowy)
- Mąka pszenna, skrobia kukurydziana
- Ocet spirytusowy
- Stabilizatory (metyloceluloza, guma guar)
- Błonnik z owoców cytrusowych
- Aromaty naturalne
- Sól, cebula w proszku, czosnek w proszku
- Regulator kwasowości (wodorotlenek potasu)
Wartości odżywcze
- Wartość energetyczna: 235 kcal,
- Tłuszcz 11,0 g (kwasy tłuszczowe nasycone 0,8 g)
- Węglowodany 17,6 g (cukry 1,4 g)
- Błonnik: 5,3 g
- Białko: 12,3 g
- Sól: 0,83 g