Nasza rekomendacja:
(4,8 / 6)
Po raz drugi jesteśmy gościnnie w USA 🙂 Testujemy wegetariańskie kiełbaski firmy Field Roast z Seattle w stanie Washington. Kiełbaski znów przyjechały prosto z Chicago – urodzinowy prezent dla Arka 🙂
Field Roast to znana marka w USA, która specjalizuje się głównie w produkcji substytutów przetworów mięsnych dla wegetarian i wegan. Większość produktów jest wyrabianych na bazie glutenu pszennego, o którym więcej można przeczytać w poprzednim teście.
Kiełbaski te są niezbyt podobne w wyglądzie, konsystencji, zapachu i smaku do klasycznych frankfurterek, ale do kiełbasek i owszem. Tym, co zdecydowanie wyróżnia produkty Field Roast spośród testowanych do tej pory innych substytutów kiełbasek i parówek mięsnych, to cechy sensoryczne bardzo upodabniające je do wyrobów mięsnych. Nie są tłuste, ale są soczyste i zwarte. Nie pękają, nie rozwarstwiają się, nie mają sztucznego aromatu. Producentowi udało się pozbawiać swojego wyrobu tradycyjnych problemów, z którymi borykają się inni.
W wyglądzie, smaku, zapachu i konsystencji są prawie doskonałe 🙂
Czy mają zatem jakieś wady?
Wadą, która dla mnie była szczególne uciążliwa w testowanych uprzednio kiełbaskach był tłuszcz zawarty w ich foliowych osłonkach. Miał pomarańczowy kolor i brudził dosłownie wszystko. Ubrudzona drewniana deska do kojenia wymagała dwukrotnego mycia w zmywarce. Tutaj tego problemu nie ma. Frankfurterki są zapakowane w zamknięte stalowym klipsem foliowe osłonki, które łatwo z nich schodzą.
Cena nie jest niska. Przeliczając na złotówki koszt pojedynczego opakowania (sześć frankfurterek) to 27,24 zł, co stanowi dokładnie 60 zł za kilogram produktu. Nie jest tanio, ale znam droższe produkty, którym daleko do nich pod wieloma względami.
Fankfurterki to produkt wysokiej jakości, który dostarcza wyjątkowych doznań smakowych osobom, które nie potrafią się rozstać ze smakiem wyrobów wędliniarskich 🙂
Przyrządzone podczas letniego grillowania (robiliśmy tylko na patelni i w wodzie) mogą zaskoczyć wiele osób.
W teście Grain Meat Sausages. Mexican Chipotle pisałem: „Dobrze byłoby, gdyby nasi rodzimi wege – producenci pomyśleli o wykorzystaniu do produkcji swoich wyrobów glutenu pszennego. Wszak to produkt stosunkowo tani i zawierający bardzo dużo białka roślinnego, to zaś daje ogromne możliwości”. Moje słowa okazały się prorocze. Właśnie podczas Festiwalu Wege w Łodzi otrzymaliśmy do testów pierwsze polskie produkty tego typu firmy „Bezmięsny Mięsny”. Już jutro pierwszy test 🙂
Arek
Wegański blog Vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny |
Opis |
Opakowanie/etykieta | Opakowanie foliowe z foliową obwolutą stanowiącą etykietę. Etykieta z przyjemną dla oka grafiką. Grafika i wykonanie obwoluty wysokiej jakości. Etykieta czytelna i łatwo rozpoznawalna. |
Wygląd ogólny | Kolor ugier ze słabo zauważalnymi kawałkami składników Kształt typowy dla kiełbasek. |
Konsystencja i tekstura | Kiełbaski zwarte, twarde, z dużym oporem uginające się po naciskiem palca.
Ugotowane w wodzie Podgrzane na patelni
|
Zapach | Ugotowane w wodzie Zapach intensywny, mięsny, wyczuwalne przyprawy i papryka.Podgrzane na patelni Intensywny, łagodnie mięsny, przyjemny. Wyczuwalne przyprawy. |
Smak | Ugotowane w wodzie Lekko kwaśny i słony. Złożony, bogaty, zbliżony do wyrobów mięsnych.Podgrzane na patelni Lekko słodkawy i słony. Zbliżony do wyrobów mięsnych. Długo się utrzymuje. Pikantne i pieprzne. Smak długo się utrzymuje w ustach. Nieznacznie drażni przełyk. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Tak dla kiełbasek mięsnych. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Seler, gluten |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Brak |
Przechowywanie | Brak informacji |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Bardzo drogi
27,24 zł za opakowanie – 60,00 zł za kg.
Producent: Field Roast, Seattle WA. USA
Zakupiono: Market Whole Foods, Chicago USA
Field Roast. Frankfurters
27,24 zł – 454 gSkład
- Gluten pszenny
- Woda
- Naturalny olej słonecznikowy tłoczony mechanicznie
- Naturalny olej palmowy tłoczony mechanicznie
- Ocet z cydru jabłkowego, ekstrakt drożdżowy
- Cebula, czosnek, pasta pomidorowa
- Mąka pszenna z pełnego wymiału
- Proszek cebulowy, czosnek granulowany
- Cukier brązowy, sól morska, nasiona selera, przyprawy
- Naturalny płynny dym
Wartości odżywcze
- Energia: 200 kcal
- Tłuszcz 10,0 g (kwasy tłuszczowe nasycone 2,5 g)
- Węglowodany 5,0 g (cukry 2,0 g)
- Białko 21,0 g
- Sól 1,77 g
3 komentarze
Nie należę do łatwych smakoszy. Francuski piesek ze mnie. Nie lubię tego i tamtego. Wygląd wegańskich parówek / kiełbasek nigdy mnie nie zachęcił. Do momentu tego testu! Kocham te amerykańskie kiełbaski, kocham Amerykę! Pychota! Jeden minus – mało 😉
Zdecydowanie mało. Poprosimy więcej 😉