Drosed Podlaski Wege. Pasta sojowa z pomidorami

Nasza rekomendacja:
3.8 out of 6 stars (3,8 / 6)

Drosed Podlaski Wege. Pasta sojowa z pomidorami bardziej przypomina pasztet. Jest trochę twardawa i nieco trudniej rozsmarowuje się na chlebie niż typowa pasta. jest to kolejny produkt, którego wygląd uruchamia na pierwszy rzut oka stereotypy o jedzeniu wegańskim – szare, ponure, bez wyrazu. Mimo, że jest to pasta sojowa z pomidorami nie można pozbyć się skojarzeń z paprykarzem szczecińskim. Dla osób lubiących pasty rybne, a ryb nie jedzących, polecam spróbowanie tej pasty. Warto przy zakupie przyjrzeć się dokładnie temu, co się kupuje. Producent produkuje także kilka innych past, między innymi pastę z soczewicą i ziłami oraz pastę z soczewicą i oliwkami. Wyglądają bardzo podobnie do testowanej pasty sojowej z pomidorami. Jednakże różni jest to, że tamte dwie nie są produktami wegańskimi. Każda nich zawiera w swoim składzie białka mleka.

Do składu testowanej pasty, jako produktu przetworzonego nie można się przyczepić. Jedynie może dla osób, które powinny ograniczyć sól w menu powinny ograniczone jej spożycie. Opakowanie zawiera 105 g pasty i spożycie całego z czterema krokami chleba nie stanowi żadnego problemu. 1,3 g soli zawartej w opakowaniu i 1,2 g soli (średnio) zawarte w czterech kromkach chleba sprawiają, że taki posiłek, po którym bynajmniej nie będziemy bardzo syci dostarczy nam 50% dziennego zapotrzebowania na sól.

Arek

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie Wygląd estetyczny. Budzący miłe skojarzenia. Kolorystka, przyjemna. Typowa dla tego typu wyrobów.
Wygląd ogólny Kolor niezachęcający do spożycia. Uruchamia stereotypy o jedzeniu wegańskim – szare, ponure, bez wyrazu.
Konsystencja i tekstura Zwarta, twardawa. Trochę bardziej zwarta i trudniejsza do rozsmarowania niż typowa pasta kanapkowa.
Zapach Wyczuwalny zapach koncentratu pomidorowego i przyprawy do zup. Trochę ostry i kwaskowaty.
Smak Zharmonizowany. Smak pomidorowy pojawia się po chwili. Minimalnie słonawy. W pierwszym odczuciu  budzi skojarzenia z paprykarzem szczecińskim.. Rozsmarowany na pieczywie i podany z warzywami (pomidor, sałata) tworzy bardzo smaczną kanapkę.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Bardzo dobra alternatywa dla past mięsnych lub rybnych.

 

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Soja, pszenica
Informacje (zastrzeżenia) producenta „Bez dodatku glutaminianu”
Przechowywanie Brak istotnych ograniczeń. Od + 4 do +25 stopni.

Przedział cenowy – średni 

2,85 zł za opakowanie – 27,14 zł za kg.

Producent: Drosed SA

Zakupiono: Hipermarket Carrefour

6.4

Skład

5.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

8.0/10

Wartości odżywcze

4.0/10

Opłacalność

8.0/10

Smakowitość

7.0/10

Skład

  • Woda
  • Olej rzepakowy
  • Koncentrat pomidorowy
  • Koncentrat białka sojowego
  • Mąka sojowa
  • Błonnik grochowy
  • Kasza manna
  • Pomidory suszony (1,3%)
  • Proszek pomidorowy
  • Sól, ekstrakty przypraw, maltodekstryna, cukier, aromat (?)

Wartości odżywcze

  • Energia: 274 kcal
  • Tłuszcz 24 g (kwasy tłuszczowe nasycone 1,8 g)
  • Węglowodany 7,1 g (cukry 3,3 g)
  • Białko 5,8 g
  • Sól 1,3 g

Inne wegańskie produkty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *