Dega. Hummus – Kremowa pasta z ciecierzycy

Nasza rekomendacja:
4.1 out of 6 stars (4,1 / 6)

Testowany Dega. Hummus – Kremowa pasta z ciecierzycy, który jest przystępny cenowo troszeczkę mnie rozczarował. Mam na myśli skład i smakowitość.

Smakowitość nie bardzo mnie przekonała. Jak na hummus smak jest trochę nienaturalny. Jedząc go ma się wrażenie jakby producent w ostatniej chwili dosypał do pasty czosnek w proszku. A ponieważ opakowanie już było w druku, czosnek nie został na nim wyszczególniony 😉

Skład jest dobry, ale nie rewelacyjny. Jak wiadomo w skład hummusu tradycyjnie wchodzi między innymi sok z limonki lub w ostateczności z cytryny. I takie hummusy już testowaliśmy. Tutaj ani limonki, ani cytryny w składzie nie ma. Są natomiast kwasy: mlekowy i askorbinowy. Najprawdopodobniej to ten drugi ma zastępować naturalny sok z cytryny lub limonki. A kwas mlekowy? Jak wiadomo wielu producentów stosuje go jako naturalny konserwant…Tylko po co dodawać go do konserwanty?

Zdając na studiach ambitnie egzamin w terminie zerowym z przedmiotu przechowalnictwo żywności otrzymałem pytanie: “Jakie substancje konserwujące stosuje się w konserwach sterylizowanych?” Wymieniłem dwie i… oblałem termin zerowy. Odpowiedź egzaminującego mnie doktora brzmiała: „Nie stosuje się, panie Arkadiuszu. Albo konserwanty, albo sterylizacja”.

Podsumowując. Dega. Hummus – Kremowa pasta z ciecierzycy to produkt dobry, ale od tak dobrej firmy oczekiwałbym jako konsument czegoś lepszego. Co prawda produkt broni się ceną, dlatego osobom, które mają ochotę na hummus, a nie chce im się robić w domu (nie dziwię się, bo to sporo pracy), ani płacić wyższej ceny za wspaniałe hummusy Helathy Mind (nasz test znajdziesz tutaj) lub VegaUp(nasz test znajdziesz tutaj), można polecieć Dega. Hummus – Kremowa pasta z ciecierzycy.

PS. Bardzo zaintrygował mnie ten zielony, maleńki listek. Widzicie go na poniższym zdjęciu? Ciekawe co robi w hummusie…? 😉

Arek
wegański blog vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie Pojemnik aluminiowy. Etykieta czytelna, utrzymana w przyjemnej kolorystyce. Charakterystyczna dla wyrobów firmy Dega.
Wygląd ogólny Powierzchnia w kolorze kremowym. Właściwym dla hummusu.  Widoczne małe kawałki składników
Konsystencja i tekstura Kremowa, lekko puszysta, galaretowata i wilgotna. Nietłusta. Dość szybko rozpuszcza się na języku. W ustach pozostają kawałki osłonek ciecierzycy.
Zapach Lekko kwaskowaty. Wyczuwalny zapach czosnku i ciecierzycy.
Smakowitość Lekko kwaśny. Wyczuwalny smak czosnku, ciecierzycy i sezamowej pasty tahini. Na koniec dominuje czosnek i smak kwaśny. Smak czosnku długo utrzymujący się w ustach. Trochę nienaturalny.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Brak.

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Sezam, błonnik pszenny
Informacje (zastrzeżenia) producenta Może zawierać ryby, gorczycę, seler, soję, mleko oraz skorupiaki.
Przechowywanie Do +25 ºC
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie

 Przedział cenowy – Tani
2,99 zł za opakowanie – 23,92 zł za kg.

Producent: Dega S.A.
Zakupiono: E. Leclerc

Dega. Hummus. Kremowa pasta z ciecierzycy

2,99 zł – 125 g
7.9

Skład

8.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

7.5/10

Wartości odżywcze

8.0/10

Opłacalność

8.5/10

Smakowitość

7.5/10

Inne wegańskie produkty

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *