Nasza rekomendacja:
(6 / 6)
Cultured Foods. It’s all gravy
No cóż, nie ma co ukrywać, że Cultured Foods to Rolls – Royce wśród produktów wegańskich. Nie tylko dlatego, że produkty tej marki są tak wysokiej jakości i użyto do nich najwyższej jakości składników, że można je określić mianem luksusowych. Także dlatego, że nie schodzi ona z pewnego poziomu. Podobnie jak Rolls – Royce nigdy nie wyprodukował żadnego samochodu niższej klasy tylko dlatego, aby dotrzeć do innego segmentu klientów, tak samo Cultured Foods nie produkuje produktów z tańszych składników, których nie brakuje na rynku, i których dodatek sprawiłby, że ich produkty byłby tańsze i bardziej dostępne dla szerszego grona konsumentów.
Produkty tej marki są niezmiennie bardzo wysoko przez nas oceniane, otrzymując najwyższe (także 6,0) rekomendacje. Zdajemy sobie zatem sprawę, że test It’s all gravy, czyli po prostu ciemnego sosu pieczeniowego, jest obciążony pewną dozą subiektywizmu. Podobnie zresztą jak podróż Rolls – Royce’m 😉Mimo to, jak zawsze staramy się zachować maksimum obiektywizmu w jego ocenie.
Zdarza nam się raz na jakiś czas stosować jako dodatek kupiony w sklepie ciemny sos pieczeniowy w proszku w wersji wegańskiej. Najczęściej wybieramy sos Knorra, ponieważ ma skład, który raz na jakiś czas można zaakceptować. W składzie nie znajdziemy glutaminianu ani izozynianu tylko maltodekstrynę, skrobię, cukier, mąkę pszenną, sól hydrolizowane białka roślinne, cebulę (5,9%), aromaty, tłuszcz palmowy, ekstrakt drożdżowy, syrop cukru karmelizowanego, czosnek, pieprz, ekstrakt słodu jęczmiennego i majeranek. Producent też dodaje, że sos może zawierać mleko, jaja, seler i gorczycę. Jak widać skład, ze wszystkich ciemnych sosów pieczeniowych jest chyba najlepszy. Mimo to, w porównaniu do Knorra sos Cultured Foods wydaje się być pod tym względem Rolls – Royce’m 😉
Czy jest nim także w pod względem organoleptycznym? W naszym odczuciu nie ustępuje pod tym względem Knorr’owi. Z jednym wyjątkiem, który dla nas jest ogromną zaletą, a który może być wadą dla innych osób. Jest nim koncentracja smaku. Przyrządzając sos Knorra (najczęściej do kopytek) zawsze dodajemy pół kostki warzywnej, kozieradkę, lubczyk i sól. Robimy to po to aby wzmocnić smak, który dla nas jest nieco za mało wyrazisty. W przypadku It’s all gravy nie ma takiej potrzeby, bo sos ma wyrazisty i skoncentrowany smak. Niczego więcej nie trzeba dodawać.
Dlatego, jeśli cenicie wysokiej jakości produkty i szukacie „konkretnego” sosu pieczeniowego, to nie się co zastanawiać. Pozostaje tylko go znaleźć. A to dla większości rodaków, którzy robią zakupy tylko w sklepach stacjonarnych, może być naprawdę trudne. My spotkaliśmy go tylko w największych hipermarketach Carrefour i Auchan.
Jest jeszcze kwestia ceny, która z pozoru wydaje się wysoka. Jednak cena jednostkowa, wahająca się od 10,59 zł do 12,99 zł jest tylko pozornie wysoka. Producent sosu Knorr (średnia cena 3-4 zł za opakowanie 29 g.) podaje, że zawiera ono 4 porcje – każda to 75 g. Innymi słowy za ok. 330 ml sosu zapłacimy 3-4 zł. Cena It’s all gravy to 11-13 zł za opakowanie 150 g, z którego otrzymujemy łącznie ok. 770 ml sosu. Co oznacza, że ok. 300 ml It’s all gravy kosztuje nas 4-5 zł. Zatem w niemal tej samej cenie otrzymujemy produkt znacznie wyższej jakości i znacznie bardziej skoncentrowany.
Miało nie być rekomendacji być 6,0 😉 Jednak dla nas to produkt idealny i nie widzimy już sensu kupowania innych tego typu sosów. Zatem siłą rzeczy dajemy po raz kolejny najwyższą rekomendację produktowi Cultured Foods. Chociaż w zasadzie moglibyśmy się przyczepić do tego, że w opakowaniu nie ma miarki, którą można odmierzyć 60 ml proszku do przyrządzenia sosu. Z drugiej strony raczej każdy z nas ma w domu jakieś miarki i nie ma sensu produkować kolejnych śmieci, bo tego typu miarki i tak prędzej czy później lądują w koszu. Zatem pozorna wada może być zaletą.
Agnieszka i Arek
wegański blog vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny |
Opis |
Opakowanie/etykieta | Opakowanie foliowe. Nadruk z przyjemną dla oka grafiką. Informacja czytelna i wyczerpująca. |
Wygląd ogólny | Proszek w kolorze jasnobrązowym. Po przyrządzaniu zgodnie z przepisem na opakowaniu kolor brązowy. |
Konsystencja i tekstura | Gęsta, typowa dla tego typu wyrobów. Widoczne kawałeczki składników. Gęstniej w miarę stygnięcia |
Zapach | Typowy dla tego typu wyrobów, z nieznacznie wyczuwalnym zapachem warzyw i przypraw. |
Smak | Typowy dla tego typu wyrobów, lekko kwaskowaty. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Tak. Znakomita dla tradycyjnego sosu. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Guma guar |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Brak |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | 100% naturalne składniki. Wegański, bez ukrytych mięsnych aromatów. Bez glutenu i innych alergenów. Bez sztucznych dodatków, GMO. Długa data przydatności |
Przechowywanie | W suchym miejscu. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak. |
Przedział cenowy – Tani
11,79 zł za opakowanie – 15,31 zł za kg gotowego wyrobu.
Producent: NEWFOOD Brian McWorther Company
Dostępne: Hipermarket Carrefour – Warszawa, Fitofag.pl
Cultured Foods. It's all gravy
11,79 zł – 150 gSkład
- Skrobia ziemniaczana
- Mąka owsiana
- Ekstrakty drożdżowe
- Warzywa suszone (pomidor, cebula, burak)
- Błonnik roślinny
- Ocet jabłkowo-spirytusowy
- Kakao, sól himalajska
- Łuska babki jajowatej, pieprz czarny
- Naturalna substancja zagęszczająca: guma guar
- Ziele angielskie, liść laurowy
Wartości odżywcze
- Wartość energetyczna: 297 kcal
- Tłuszcz 2,2 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g
- Węglowodany 46,0 g, w tym cukry 6,2 g
- Białko: 13,0 g
- Błonnik: 20,0 g
- Sól: 7,8 g
Jeden komentarz
<3 <3 <3