Cultured Foods. Garlic Herb. Sos sałatkowy typu winegret

blog wegański sos winegret garlic herbal

Nasza rekomendacja:
5.4 out of 6 stars (5,4 / 6)

Cultured Foods to jeden z najlepszych producentów żywności w Polsce. To firma, która posiada bardzo wysokie standardy etyczne, a jej właściciele to osoby, które osobiście opracowują receptury produktów i nadzorują cały proces ich wytwarzania. Zaś stosowane przez firmę składniki są nie tylko najwyższej jakości, ale także niektóre z nich posiadają właściwości prozdrowotne. Jak choćby  LactoSpore®, o którym więcej w rozmowie z właścicielką firmy. Testowane przez nas do tej pory produkty firmy zdobyły najwyższe noty, a Stew Mix jest jak do tej pory jednym z dwóch, które zdobyły na naszym wegańskim blogu maksymalną rekomendację 6 out of 6 stars (6 / 6)

Teraz trafiły do nas sosy sałatkowe w kilku smakach. Jak się sprawdzą?

Jako pierwszy postanowiliśmy przetestować sos czosnkowo – ziołowy. Chyba dlatego, że wydał nam się być wersją podstawową wszystkich czterech sosów.

sosy winegret na wegańskim blogu

Coś nowego

Nie da się ukryć, że sosy firmy Cultured Foods to nieco nietypowe produkty i trudno je porównać do innych na rynku. Zazwyczaj możemy kupić albo gotowe sosy w butelkach lub saszetkach, bądź w formie proszku. W tym przypadku od razu rzuca się w oczy:

  • Oryginalna koncepcja – opakowanie zawierające szklaną karafkę zawierająca mieszankę składników oraz książeczkę z ciekawymi przepisami.
  • Elegancka karafka wielorazowego użytku, dzięki której sos można podać bezpośrednio na stół, co na pewno wzbudzi zainteresowanie osób obecnych przy stole i która na pewno przyda się potem w każdym domu, nie tylko do przygotowania sosu sałatkowego.
  • Prosty sposób przyrządzenia sosu – wystarczy dolać ulubionego oleju (oliwy) i wymieszać zawartość karafki wraz z dołączonym do niej octem jabłkowym.
  • Sos typu winegret, ale nie jest to klasyczny winegret dzięki czemu daje wiele możliwości eksperymentowania ze składnikami sałatek.

Jednak oryginalność to jedno, a pozostałe cechy produktu to drugie. Przyjrzyjmy się zatem im nieco bliżej.

166 zł to niemało!

Trudno nie zauważyć, że zarówno ten sos, jak i pozostałe trzy do tanich nie należą. Cena 166,11 zł za kg produktu i 51,03 zł za kg gotowego sosu każą zaliczyć je do segmentu premium. Dlatego oczekiwanie od nich tego, że są czymś wyjątkowym jest jak najbardziej uzasadnione 😉

Cena jest wysoka, ale pamiętajmy, że otrzymujemy produkt, który nie jest li tylko mieszanką oleju (oliwy), cytryny, pieprzu i soli. Sos dostarcza dodatkowo dużych ilość ważnych substancji odżywczych, a i karafka swoje kosztuje. No może z tym kosztem karafki trochę przesadziliśmy, 😉  ale staramy się dobrze wypozycjonować produkt, który, jak pisaliśmy wyżej, trudno jest do czegokolwiek porównać. Ot, taka już ludzka natura, że staramy się odnosić do czegoś co już znamy 😉  Jednak fakt pozostaje faktem: tanio nie jest.

Cechy sosu

Wymieszawszy suche składniki z karafki z olejem i z octem otrzymujemy bardzo gęsty sos, którego składniki szybko rozwarstwiają się. Części stałe osiadają na dnie i szyjce karafki, a część płynna pozostaje na górze. Widać to doskonale na poniższym zdjęciu.

sos winegret na blogu wegańskim

Karafka wraz z plastikowym wieczkiem (pod które dostaje się sos podczas intensywnego mieszania) sprawiają, że po jej otwarciu część sosu może spływać na ręce lub na stół. Trzeba uważać, bo to w zasadzie sam tłuszcz, który może nam nieźle nabrudzić. Dlatego lepszym rozwiązaniem będzie wymieszanie zawartości gotowego sosu w karafce widelcem lub innym narzędziem.

Zapach nie pozostawia wątpliwości, że udało się nam przyrządzić sos typu winegret. Dominuje ocet jabłkowy, czosnek i dobrze zrównoważony aromat przypraw typowy dla potraw z basenu morza śródziemnego. Zdecydowanie przyjemny zapach, pod warunkiem, że ktoś lubi taką kuchnię.

W smaku także wyczuwalny jest ocet jabłkowy i przyprawy, z wyraźnym smakiem nasion słonecznika i lekką pikantnością chili. Zapach i pierwsze odczucia smakowe sugerują, że sos jest słony, ale tak nie jest. Wręcz przeciwnie. Sos wydał się nam wręcz zbyt mało słony.

Tyle sam sos. A jak sprawdza się miejscu, do którego jest przeznaczony?

Sos w potrawie

Jak każdy produkt będący dodatkiem lub składnikiem przyszłej potrawy, tak i ten wykazuje nieco inne właściwości niż spożywany osobno. Jednak jego główna cecha, czyli kwaśny smak octu jabłkowego zmienia się nieznacznie. Warto o tym pamiętać bowiem nie każdemu może ów smak odpowiadać w połączeniu z warzywami, które mają swój własny wyrazisty smak (dojrzałe pomidory, rzodkiewka, cebula, szczypiorek, a nawet zielony ogórek gruntowy). Dodany do takiej mieszanki warzyw sos sałatkowy Garlic herbs uwydatni kwaśny smak całości. Dlatego zdecydowanie lepiej sprawdzi się on w sałatkach, w których dominują warzywa (składniki) mniej wyraziste, jak np. sałata, awokado, kalafior, brokuły, marchew itp. W tego typu zestawieniach sos świetnie podkreśli smak składników. Warto także wziąć pod uwagę to, że zgodnie z przepisem dolewamy tylko ocet i spooorą ilość oleju. Dlatego sos jest naprawdę tłusty. Jeżeli nie lubisz ociekających oliwą potraw możesz do sosu dolać przegotowanej i schłodzonej wody. Sos i cała potrawa nie tylko nie stracą, ale wręcz zyskają. Wszystko bowiem stanie się zdecydowanie mniej kwaśne i mniej tłuste, a aromat przypraw odzyska nowe życie👍 Nam wersja z dodatkiem wody smakowała bardziej. Pomijamy już fakt, że poprzez jej dodanie sos staje się tańszy!

W dołączonej do produktu ulotce z przepisami producent podaje również sugestie jaki sos dobrać do jakiej sałatki. Ulotka jest czytelna, a przepisy proste i nie tylko dla wegan 😉 Bardzo dobry pomysł, który warto docenić.

Podsumowanie

Trudno jest obiektywnie ocenić wady i zalety sosu. Jeżeli szukasz czegoś oryginalnego, co urozmaici Twoje wegańskie (nie tylko) menu i wydatek rzędu piętnastu złotych nie nadwyręży Twojego budżetu, to zdecydowanie warto! Jeżeli jednak jesteś tradycjonalistą lub nie jesteś otwarty na nowe doświadczenia kulinarne możesz sobie darować. Na pewno jest to produkt dla tych, którzy zanim zostali weganami częściej sięgali po halibuty niż flądry oraz jajka przepiórcze niż kurze. Raczej nie będziemy rekomendować go miłośnikom kebabów i hot-dogów na stacjach paliw obficie polanych keczupami, majonezami, musztardami itp.

wegański blog sałatka z sosem typu winegret

Naszym zdaniem to kolejny wybitny produkt firmy Cultured Foods, która znów udawania swoją klasę. Mogłoby się wydawać, że jego największą wadą jest jego cena, ale prawdę powiedziawszy trudno sobie wyobrazić jaka cena mogłaby być odpowiednia. Czy 10 zł za karafkę coś by zmieniło? Naszym zdaniem nie. Produkt ze wszech miar wart jest swojej ceny, a nawet, biorąc pod uwagę jego wszystkie zalety, mógłby być nieco droższy. Takie produkty albo się kupuje albo nie. Szkoda, że do tej pory nie udało nam się znaleźć sosu w żadnym z odwiedzonych sklepów stacjonarnych. Dlaczego? O polityce zakupowej sklepów pisaliśmy już nie raz. Dlatego komentarz chyba nie jest potrzebny 😉

wegański blog - polecamy

Arek
wegański blog vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie Opakowanie papierowe (zadrukowane) z umieszoną wewnątrz szklaną karafką o pojemności ok, 350 ml oraz ulotką z 16 przepisami sałatek z różnych stron świata. Nadruk zawiera bardzo dużą ilość informacji nt produktu i sposobu jego przygotowania do spożycia. W karafce suche składniki oraz saszetka z octem jabłkowym.
Wygląd ogólny Po przyrządzeniu sosu zgodnie z przepisem. Kolor umbry z widocznymi składnikami: pestki słonecznika, drobinki suszonego czosnku oraz przyprawy. Po odstaniu składniki opadają na dno, a część z nich pozostaje na ściankach karafki.
Konsystencja i tekstura Typowa dla tego typu produktów Przed użyciem wymaga dokładnego wymieszania.
Typowy dla sosu typu winegret jednak z dominującym kwaśnym zapachem octu jabłkowego i czosnku.
Smak Typowy dla sosu typu winegret jednak z dominującym kwaśnym smakiem octu jabłkowego i czosnku oraz wyraźnymi ziarnami słonecznika. Wyczuwalne przyprawy oraz lekka pikantność chilli.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Nie dotyczy

  Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Brak. Z wyjątkiem zastrzeżeń producenta.
Informacje (zastrzeżenia) producenta Odpowiedni dla wegan. Bez GMO, Bez glutenu. Może zawierać śladowe ilości soi, sezamu, gorczycy lub orzechów.
Przechowywanie Brak danych
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Tak 

Przedział cenowy – Bardzo drogi
14,95 zł za opakowanie – 166,11 zł za kg.

Przedział cenowy – Bardzo drogi
16,33 zł za gotowy sos – 51,03 zł za kg.

Kod: 5907222657225

Cultured Foods. Garlic Herb. Sos sałatkowy typu winegret

14,95 zł - 90 g
9.1

Skład

10.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

9.0/10

Wartości odżywcze

9.5/10

Opłacalność

8.0/10

Smakowitość

9.0/10

Skład

  • Prażone nasiona słonecznika
  • Czosnek suszony (15,2%)
  • Płatki drożdżowe
  • Cukier trzcinowy
  • Papryczki chili
  • Zioła 2,5% (bazylia, oregano, tymianek, cząber, majeranek, rozmaryn)
  • Sól himalajska
  • LactoSpore® (Bacillus coagulans MTCC 5856)
  • Saszetka: ocet jabłkowy 10%

Wartości odżywcze

  • Energia: 347 kcal
  • Tłuszcz: 19,0 g (kwasy tłuszczowe nasycone 2,2 g)
  • Węglowodany: 25,0 g (w tym cukry: 6,6 g)
  • Błonnik: 9,3 g
  • Białko: 15,0 g
  • Sól: 0,42 g

Inne wegańskie produkty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *