Nasza rekomendacja:
(5 / 6)
Ten test miał się zacząć wprowadzeniem, które faktycznie napisałem, ale w efekcie nie opublikowałem. Brzmiało on tak: ”Pozostały nam już do testów tylko dwa produkty, w tym jeden, na który szczególnie czekam i wciąż odkładam na później, podobnie jak za danych czasów przesuwało się jedyny plasterek kiełbasy na koniec chleba, aby jak najdłużej pozostawić przyjemne wrażenie 🙂 Tym produktem jest Pepperoni.” Dzisiaj produkt został przez nas przetestowany i powiem tak – warto było czekać.
Pepperoni to zdecydowanie, w moim odbiorze, najlepszy pod względem smakowitości i konsystencji produkt firmy BVTCHER.
Agnieszka pozostaje przy Boczku. Widzę jak pałaszuje, przewracając oczami, podsmażone na patelni plasterki z chlebem, musztardą i (niestety) ketchupem. I nie wiem, czy przypadkiem nie chce tylko zachować twarzy, bo od początku twierdziła, że Boczek to absolutny, nie do pobicia hit 😉
Podstawowy skład Pepperoni ma niemal identyczny jak Jałowcowa i Wiejska, ale jest inne. Ma inną, lepszą, zdecydowanie bardziej zbliżoną do tradycyjnych wędlin konsystencję i strukturę, co za to odpowiada? Oto pytanie do producenta. Jeżeli skład jest identyczny to może proporcję są inne? A może zastosowane zostały składniki od innego dostawcy? A może odpowiedzialny jest dodatek koncentratu pomidorowego i większa ilość soli? Moim zdaniem to pytania, na które warto, aby producent sobie odpowiedział, bo Pepperoni to produkt niemal wzorcowy (pomijam oczywiście skład 🙂 , za który nie mogę przyznać więcej niż 55 pkt.)
Przyrządziliśmy Pepperoni na trzy sposoby:
- Na surowo
- Na patelni
- W wegańskiej fasolce po bretońsku.
Najsłabiej wypadł w tej pierwszej wersji, w kolejnych – rewelacja! Fasolka wyszła tak dobrze, że trudno byłoby ją odróżnić w ślepej próbie od tradycyjnej, mięsnej odsłonie. No może była mniej tłusta 😉
Ponieważ fasolka to mój szybki przepis, dzielę się nim poniżej.
Wegańska fasolka po bretońsku z Pepperoni
Składniki (proporcje na wyczucie)
- Fasola Jaś
- Cebula
- Pepperoni
- Woda
- Koncentrat pomidorowy
- Cukier
- Sól
- Lubczyk
- Papryka czerwona słodka w proszku
- Papryka czerwona wędzona w proszku
- Tymianek
- Cząber
- Czosnek w proszku
Wykonanie
- Fasolę – ugotować tradycyjnie (przed ugotowaniem namoczyć)
- Podsmażyć na oleju cebulkę (do zeszklenia)
- Dodać Pepperoni – podsmażyć
- Dodać fasolkę, wymieszać i podsmażać od czasu do czasu mieszając
- Wymieszać koncentrat z wodą i suszonym lubczykiem
- Wlać na patelnię
- Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem czosnku
- Dusić bez przykrywania ok. 3 – 4 minut od czasu do czasu mieszając
- Dodać czosnek w proszku, wymieszać, zagotować i wyłożyć na talerz.
Proporcji nie podaję, ponieważ zawsze gotuję na wyczucie. Wszystko musi wyjść dobrze i tyle 😉
Podsmażana na patelni z małą ilością tłuszczu Pepperoni pachnie jak paprykowe salami. Szok! Można podać na pieczywie z dodatkami, można podsmażyć cebulkę… Możliwości jest wiele. Warto poeksperymentować. Jedynie ilość soli może budzić niepokój. Jest jej zdecydowanie więcej niż w pozostałych wyrobach Bezmięsny Mięsny.
Planujemy w najbliższym czasie zrobić pizzę z Pepperoni. Opublikujemy wyniki w niniejszym teście.
Wysoka rekomendacja!
Dziękujemy właścicielom marki Bezmięsny Mięsny za udostępnienie produktu do testów.
Wegański blog Vegetest.pl
Arek
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny |
Opis |
Opakowanie/etykieta | Produkt zgrzany próżniowo w plastikowej folii z papierową obwolutą stanowiącą etykietę. Etykieta monochromatyczna, oszczędna w przekazie. Czytelna i łatwo rozpoznawalna. Otwarcie zgrzanej folii wymaga użycia nożyczek lub noża. |
Wygląd ogólny | Kolor terakoty. Zauważalne kawałki przypraw. Głównie chili i kolendry. Produkt w kształcie walca opakowany w ściśle przylegającą osłonkę foliową |
Konsystencja i tekstura | Zwarta, twarda, z dużym oporem uginająca się po naciskiem palca.
Zwarta. Nie rozpada się. Soczysta, wilgotna i lekko tłusta. Sprężysta, soczysta i równa. |
Zapach | Zapach zbliżony do wyrobów wędliniarskich. Wyczuwalny zapach papryki i koncentratu pomidorowego. Przyjemny. |
Smak | Lekko kwaskowaty i słodkawy. Złożony. Zbliżony do wyrobów mięsnych. Wyczuwalne przyprawy. Po chwili produkt staje się pikantny. Pikantność nie utrzymuje się długo. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Tak, Bardzo dobra dla tradycyjnych wędlin w zależności od formy przyrządzenia. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Soja, gluten, gorczyca |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Bez cholesterolu, bogaty w białko, 100% roślinny.
Produkt może zawierać śladowe ilości gorczycy i sezamu |
Przechowywanie | Od +2ºC do +6ºC. Po otwarciu spożyć w ciągu 1-2 dni. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Bardzo drogi
15,00 zł za opakowanie – 64,00 zł za kg.
Producent: BVTCHER Sp. z o.o.
Bezmięsny Mięsny. Pepperoni
15,00 zł – 250 gSkład
- Białko pszenne
- Woda
- Olej rzepakowy
- Koncentrat pomidorowy
- Sos sojowy (ziarno soi, woda, mąka pszenna, sól)
- Płatki drożdżowe nieaktywne
- Mąka sojowa
- Mąka ziemniaczana
- Przyprawy
- Sól
Wartości odżywcze
- Energia: 246 kcal
- Tłuszcz 8,9 g (kwasy tłuszczowe nasycone 1,0 g)
- Węglowodany 11,1 (cukry 5,8 g)
- Białko 28,5 g
- Błonnik 3,5 g
- Sól 2,28 g
5 komentarzy
To tak można bez proporcji składników? Ciekawy sposób gotowania 😉
🙂 Można 🙂 Nagotowałem się na studiach z tak szczegółowymi proporcjami i zasadami, że aż czasami nic z tego nie wychodziło 🙂
Zawsze gotuję bez proporcji. Z wyjątkiem chleba, ten zawsze piekę wg przepisu 🙂
Ja też jak robie ciasto na bułki czy chleb to zawsze się pilnuje. W innych przypadkach raczej nie. Jak robie ciasto na pizze to zawsze odbiegam od przepisu 😀