Nasza rekomendacja:
(4,9 / 6)
I tak dobrnęliśmy do końca! Przetestowaliśmy wszystkie produkty marki Bezmięsny Mięsny.
Ale zanim podsumuję, parę słów o testowanych dzisiaj Burgerach.
Przyrządziliśmy je na dwa sposoby:
- Na patelni
- Na grillu elektrycznym.
Sposób przyrządzania wpływa na ich smakowitość, bez dwóch zdań.
Przyrządzone na patelni są bardziej soczyste, pachną jak kiełbasa z rusztu i do kompletu brakuje tylko podsmażonej cebulki 🙂 . W smaku są lekko kwaskowate, słodkawe i znacznie pikantne. Dla osób, które nie przepadają za pikantnym jedzeniem mogą być zbyt pikantne!
Producent nie umieścił na opakowaniu żadnych informacji na ten temat. Podane w składzie „przyprawy” to zbyt mało. Sądzę, że warto, aby producent wprowadził jakieś dodatkowe oznaczenia lub słowną informację o stopniu ostrości danego produktu. Według nas Burgery są bowiem bardziej ostre od Pepperoni, które z samej nazwy wskazuje, że mamy do czynienia z produktem pikantnym. Lubimy pikantne jedzenie i dla nas nie stanowiło to problemu, ale przyznam, że zdecydowanie poczułem, iż jem bardzo pikantną potrawę. Poza tym konsystencja, smak i zapach są bardzo zbliżone do burgerów mięsnych. Szczególne słowa uznania należą się właśnie konsystencji i soczystości, co większości produktów wegańskich starających się być substytutami produktów mięsnych po prostu się nie udaje. Twarda skórka dodatkowo zachęca do spożycia 🙂
Burgery przyrządzone na grillu są mniej kwaskowate, bardziej słodkie i nieco mniej soczyste. Ale też dobre 🙂
Wysoka rekomendacja!
Po testach wszystkich sześciu produktów Bezmięsny Mięsny możemy stwierdzić, że mamy na rodzimym rynku bardzo dobrą ofertę dla wszystkich tych konsumentów, którzy szukają substytutu produktów mięsnych. Odpowiadając w ich imieniu na zarzuty często stawianie przez osoby odżywiające się zwyczajowo – chcą poczuć smak bez mordowania niewinnych stworzeń. Mają do tego prawo.
Osobiście nie jestem specjalnym zwolennikiem tego typu produktów. Lubię potrawy typowo roślinne, ale rozumiem osoby, które tęskną do smaków z dzieciństwa.
Według nas na tę chwilę produkty Bezmięsny Mięsny są dla nich najlepszą ofertą dostępną na rynku polskim. Smuci tylko ich wysoka cena 🙁 Ufam jednak, że to się niedługo zmieni i produkty tej marki stanieją 🙂
Dziękujemy właścicielom marki Bezmięsny Mięsny za udostępnienie produktu do testów.
Wegański blog Vegetest.pl
Arek
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny |
Opis |
Opakowanie/etykieta | Produkt zgrzany próżniowo w plastikowej folii z papierową obwolutą stanowiącą etykietę. Etykieta monochromatyczna, oszczędna w przekazie. Czytelna i łatwo rozpoznawalna. Otwarcie zgrzanej folii wymaga użycia nożyczek lub noża. |
Wygląd ogólny | Kolor brunatny. Zauważalne kawałki przypraw. Głównie chili. Cztery burgery o typowym kształcie burgera opakowane w ściśle przylegającą osłonkę foliową |
Konsystencja i tekstura | Zwarta, twarda, z dużym oporem uginająca się po naciskiem palca.
Podsmażone na patelni Zwarte. Nie rozpadają się. Soczyste, wilgotne i lekko tłuste. Sprężyste i równe. Twarda skórka. Przyrządzone na grillu Zwarte. Nie rozpadają się. Nieco mniej soczyste, mniej wilgotne i mniej tłuste. Sprężyste i równe. |
Zapach | Podsmażone na patelni
Zapach zbliżony do kiełbasy z rusztu. Wyczuwalny zapach papryki i koncentratu pomidorowego i zboża. Przyjemny. Przyrządzone na grillu Wyczuwalny zapach zboża, delikatnie papryki i koncentratu pomidorowego. |
Smak | Podsmażone na patelni
Lekko kwaskowaty i słodkawy. Złożony. Zbliżony do wyrobów mięsnych. Wyczuwalne przyprawy. Bardzo pikantny! Pikantność utrzymuje się długo, drażni język i przełyk. Przyrządzone na grillu Słodkawy, nieznacznie kwaskowaty. Złożony. Zbliżony do wyrobów mięsnych. Wyczuwalne przyprawy. Bardzo pikantny! Pikantność utrzymuje się długo, drażni język i przełyk |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Tak, Bardzo dobra dla tradycyjnych wędlin i dobra dla burgerów, w zależności od formy przyrządzenia. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Soja, gluten. |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Bez cholesterolu, bogaty w białko, 100% roślinny.
Produkt może zawierać śladowe ilości gorczycy i sezamu |
Przechowywanie | Od +2ºC do +6ºC. Po otwarciu spożyć w ciągu 1-2 dni. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Bardzo drogi
17,00 zł za opakowanie – 56,66 zł za kg.
Producent: BVTCHER Sp. z o.o.
Bezmięsny Mięsny. Burgery
17,00 zł – 300 gSkład
- Białko pszenne
- Woda
- Olej rzepakowy
- Koncentrat pomidorowy
- Sos sojowy (ziarno soi, woda, mąka pszenna, sól)
- Mąka sojowa
- Płatki drożdżowe nieaktywne
- Mąka ziemniaczana
- Przyprawy
- Sól
Wartości odżywcze
- Energia: 260 kcal
- Tłuszcz 9,2 g (kwasy tłuszczowe nasycone 1,1 g)
- Węglowodany 10,7 (cukry 6,6 g)
- Białko 31,5 g
- Błonnik 4,4 g
- Sól 1,15 g
2 komentarze
Wyglądają super! Muszę spróbować 🙂