Nasza rekomendacja: (4,7 / 6)
To już piąta roślinna kaszanka, którą testujemy. Dlatego możemy powiedzieć, że mamy już jakieś punkty odniesienia. I w zasadzie, czego można się było się spodziewać, każda jest inna. Mieliśmy niestety możliwość testowania jako pierwszej kaszanki Dobrej Kalorii, której przyznaliśmy od razu najwyższą rekomendację. I jak do tej pory nie żałujemy tej decyzji, ponieważ wszystkie pozostałe nie reprezentowały aż tak wysokiego poziomu. Podobnie jest z kaszanką marki Bez Mięsny. Chociaż nie można o niej też powiedzieć, że jest nieudana.
Pierwotnie przyrządziliśmy kaszankę na grillu elektrycznym, jednak jej cechy organoleptyczne skłoniły nas do przygotowania wersji na patelni.
Podczas przyrządzania i po zdjęciu z grilla kaszanka wydziela zapach charakterystyczny dla tego typu produktów. Podobnie jest ze smakiem. Nie można jednak pominąć tego, że wyczuwalny chwilami pieprz sprawia wrażenie, jakby dosypano go w ostatniej chwili i zapomniano wymieszać.
Tym co najbardziej nie przypadło nam do gustu jest konsystencja. Otóż podczas podsmażania z kaszanki wycieka sporo tłuszczu. Próba zdjęcia jej z grilla skończyła się jej połamaniem i rozsypaniem niektórych kawałków na jeszcze drobniejsze kawałeczki. Widać to dobrze na poniższym zdjęciu.
Wersja podsmażona na patelni ma bardziej wyrazisty zapach i nieco pełniejszy smak, co jest typowe dla produktów podsmażanych na oleju. Mimo że jest bardziej tłusta i tak, podobnie jak ta z grilla, rozpada się na kawałki. Aż prosi się aby kaszanka została umieszczona w jakiejś niezdejmowalnej osłonce, chociażby tej z alginianu wapnia.
Nasza rekomendacja jest wartością uśrednioną: 4,5 za wersję z grilla i 4,9 za wersję z patelni.
Arek
wegański blog vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Opakowanie foliowe z papierową nakładką. Etykieta z typową grafiką dla marki. Czytelna i łatwo rozpoznawalna. |
Wygląd ogólny | Po przyrządzeniu zgodnie z przepisem na opakowaniu i usmażeniu kaszanka ciemnieje i nabiera koloru brunatnego. Wyraźnie widoczne kawałki składników. |
Konsystencja i tekstura | Grill Konsystencja, miękka, dość suche i lekko twarde kawałki kaszy. Po naciśnięciu palcem rozpada się. Z patelni bardziej tłusta. |
Zapach | Grill Specyficzny. Własny. Zbliżony do kaszanki klasycznej z wyczuwalnym zapachem roślinnym. Patelnia Zapach złożony. Bardziej zbliżony do kaszanki niż wersja z grilla. |
Smak | Grill Specyficzny. Słodkawy. Chwilami pieprzny. Patelnia Specyficzny. Słodkawy, Chwilami pieprzny. Pełny i okrągły. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Tak. Dostateczna dla kaszanki tradycyjnej z kaszą gryczaną. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Pszenica, jęczmień, soja |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Odpowiedni dla wegan, może zawierać sezam, gorczyce i seler. |
Przechowywanie | W temperaturze od +1 do+6 st. Po otwarciu spożyć w ciągu 24 godz. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Drogi
10,99 zł za opakowanie – 42,26 zł za kg suchego produktu.
Producent: Bvtcher Sp. z o.o.
Dostępny w: Carrefour
Bez Mięsny. Bezmięsna Kaszanka
10,99 zł - 260 gSkład
- Woda
- Kasza jęczmienna (17%)
- Czarna fasola (12%)
- Olej kokosowy
- Kasza manna (z pszenicy)
- Sos sojowy (woda, ziarno soi, pszenica, sól)
- Przyprawy, aromaty, barwnik: węgiel roślinny
- Maltodekstryna
Wartości odżywcze
- Wartość energetyczna: 237 kcal,
- Tłuszcz: 12,52 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 10,28 g,
- Węglowodany: 22,59, w tym cukry 3,14 g
- Błonnik 3,74 g
- Białko 6,66 g
- Sól: 1,29