Nasza rekomendacja:
(4 / 6)
Szukacie ciekawej roślinnej alternatywy dla nuggetsów z kurczaka? Ten produkt nią nie jest. to po prostu panierowane tofu. No chyba, że…
Producent rekomenduje (na opakowaniu) dwa sposoby spożycia tofu:
- Na zimno.
- Po podgrzaniu przez kilak. Minut w piekarniku.
Na zimno to dobra opcja dla koś, kto chce coś zjeść na szybko i nie ma możliwości podgrzania produktu. Jednak biorąc po uwagę jego specyficzną smakowitość (konsystencja, smak i zapach).
Otóż po podgrzaniu w piekarniku otrzymujemy coś miękkiego (zarówno panierka, jak i tofu), o specyficznym, lekko kwaśnym i nieco paprykowym zapachu. W smaku dość równe, z wyczuwalną pszenicą i tartym serem. Gdyby nie „ratująca” smak pikantność całość byłaby mdła. Nam nie smakowały. Dlatego pokusiliśmy się podsmażenie tofu na oleju. Tak jak można było przewidzieć produkt zmienił się nie do poznania. Nabrał bardziej konkretnego smaku, który kojarzy się z całkiem dobrymi nuggetsami z kurczaka. Może nie tak trafionymi jak z KFC, ale dobrymi. Panierka stała się twardsza i nieco bardziej chrupiąca. Smak serowy zniknął. Aż chciałoby się kupić i zjeść więcej, gdyby nie to, że jak można było przewidzieć, tofu bardzo mocno chłonie tłuszcz z patelni.
Czy warto zatem kupić to tofu? Jeśli wymienione jego cechy komuś odpowiadają, to jak najbardziej, bo jego skład jest dość przyzwoity.
Oceny dotyczą wersji podgrzej w piekarniku, zgodnie z rekomendacjami producenta.
Agnieszka i Arek
blog wegański vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Opakowanie foliowe. Etykieta z prostą i charakterystyczną dla producenta przyjemną dla oka grafiką, czytelna i łatwo rozpoznawalna. Otwarcie zgrzanej folii nie wymaga użycia nożyczek lub noża. |
Wygląd ogólny | Kolor złocisty. Kilkanaście panierowanych kawałeczków luźno ułożonych w pudełku. |
Konsystencja i tekstura | Po usmażeniu na patelni
Zwarta. Średnio twarda, uginająca się pod naciskiem palca. Jednolita. Soczysta i nieco włóknista wewnątrz. Zewnątrz średnio twarda, chłonąca tłuszcz panierka. Po podgrzaniu w piekarniku Zwarta. Miękka, uginająca się pod naciskiem palca. Jednolita. Dość soczysta. Zewnątrz miękka panierka. |
Zapach | Po usmażeniu na patelni
Budzący skojarzenia z nuggetami z kurczaka. Po podgrzaniu w piekarniku Pszenny, serowy, paprykowy. Nieco kwaśny. |
Smak | Po usmażeniu na patelni
Własny, specyficzny. Zrównoważony. Wyczuwalny smak nieco mdły i lekko pikantny. Wyczuwalna papryka i tofu. Po podgrzaniu w piekarniku Własny, specyficzny. Zrównoważony. Kojarzący się z nuggetsami z drobiu. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Tak. Bardzo dobra dla nuggetsów z drobiu w przypadku podgrzania na oleju, na patelni. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | modyfikowana skrobia kukurydziana |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Soja, pszenica, |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | 100% roślinny |
Przechowywanie | Od +1°C do +7°C. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Drogi
8,99 zł za opakowanie – 44,95 zł za kg.
Producent: Well Well
Zakupiono: Lidl
Well Well. Tofu panierowane. Hot & Spicy
8,99 zł - 200 gSkład
- Tofu 71% (woda, ziarno soi, drożdże inaktywowane, substancja wiążąca: siarczan wapnia, aromaty)
- Panier (mąka pszenna, modyfikowana skrobia kukurydziana, sól, skrobia kukurydziana, przyprawy i ekstrakty przypraw, gluten pszenny, olej rzepakowy, dekstroza, drożdże, substancje spulchniające: difosforany, węglan sodu; zioła (oregano, tymianek), olej słonecznikowy, barwnik: ekstrakt z papryki, olej rzepakowy, sól, czosnek, cebula)
Wartości odżywcze
- Wartość energetyczna: 245 kcal
- Tłuszcz: 15 g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,7 g
- Węglowodany: 13,5 g; w tym cukry: 0,75 g
- Błonnik: 0,65 g
- Białko: 11 g
- Sól: 1,4 g