Nasza rekomendacja:
(4,5 / 6)
Vitally Food. Pasta ze słonecznika z papryką wyprodukowana została przez firmę Vital World pod marką Vitally Food.
Czy tym razem Vitally okazał się lepszy od Vital? ? Czuję lekkie zamieszanie z tymi nazwami, ale może to tylko przejściowe…
Niecierpliwym odpowiadam od razu: Jest podobny. Pozostałym krótko o wrażeniach podczas testów oraz kilka uwag.
Tym co może nas rozczarować jest to, że pasta nie jest paprykowa, choć nazwa na to wskazuje ? Po otwarciu słoika dochodzi do nas dziwny zapach, na tyle dziwny, że nie byłem w stanie go dokładnie określić. Pierwsze skojarzenie jakie budził to niezbyt świeże masło, ale jak to? Nie zachęciło mnie to dalszego testowania. Na szczęście zapach po chwili zaczął słabnąć, żeby po paru minutach, po kolejnym otwarciu stracił niemal całą swoją nieprzyjemną nutę. Kolejnym wyzwaniem organoleptycznym był smak Vitally Food. Pasta ze słonecznika z papryką. Sama, bez pieczywa smakuje…dziwnie.
Jak opisać ten smak?
Znów na tyle dziwnie, że ponownie miałem kłopot z jego opisem, tylko czy to zła cecha produktu? Myślę, że wręcz przeciwnie. Nie spotkałem się z takim smakiem, natomiast to duży plus dla producenta, że udało mu się stworzyć coś, nie smakuje jak suma zawartych w nim składników. Vitally Food. Pasta ze słonecznika z papryką na pewno jest pieprzna i lekko kwaskowata, ale żaden z tych odcieni smakowych nie jest nieprzyjemny. Pasta dużo zyskuje gdy posmarujemy nią pieczywo i dodamy typowe kanapkowe warzywa. Zarówno mi jak i Agnieszce podana w tej formie pasta smakowała, może dlatego, że to nasze typowe śniadanie – kanapki za pastą i warzywami.
Chyba najsłabszą stroną Vitally Food. Pasta ze słonecznika z papryką jest jej zapach, który wydobywa się po otwarciu słoika, ale nie ma co się zrażać. Nawet najlepsze wino wymaga, żeby dać mu chwilę na pooddychanie, jak widać wegańskich past kanapkowych też to dotyczy ?
Bez wątpienia silne strony tej pasty to:
- Przyzwoity skład
- Szklane opakowanie.
- Bardzo ciekawy i lekko pieprzny smak.
Pasta najlepiej sprawdzi się jako smarowidło do pieczywa, na które dodatkowo warto położyć pomidor, ogórek, sałatę i/lub inne warzywa.
Summa summarum – pasta całkiem udana, bez istotnych wad, odznaczająca się oryginalnym smakiem.
Arek
blog wegański vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie | Słoik. Etykieta czytelna, kolorowa i przyjemna. Grafika prosta, estetyczna. Ani nie zachęca, ani nie zniechęca do zakupu. |
Wygląd ogólny | Kolor beżowy. Widoczne kawałki składników. Głównie papryka czerwona i ziarna słonecznika. |
Konsystencja i tekstura | Konsystencja zbliżona dla średnio rozdrobnionych past. Wilgotna i nierozwarstwiona. Przy rozsmarowywaniu wyraźnie widoczne kawałki składników, głównie czerwonej papryki i ziaren słonecznika. Składniki, łącznie z ziarnami słonecznika o właściwej konsystencji. Podczas rozdrabniania w ustach wyczuwalne kawałki składników, głównie słonecznika i papryki. |
Zapach | Po otwarciu słoika zapach maślany z wyczuwalnym aromatem smażonej cebuli. po dłużej chwili zapach zmienia się w bardziej świeży. Wyczuwalny zapach octu i papryki. |
Smak | Własny, specyficzny będący wynikiem złożenia smaku octu, papryki Pieprzny. Wyczuwalny smak lekko podsmażonej cebuli. Można także wyczuć smak nasion słonecznika. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Brak. |
Dodatkowe informacje
Waga | 160 g |
Obecność konserwantów i/lub przeciwutleniaczy | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Brak. Z wyjątkiem zastrzeżeń producenta. |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Może zawierać gluten i gorczycę. |
Przechowywanie | Brak istotnych ograniczeń. Suche i chłodne miejsce. Po otwarciu przechowywać nie dłużej niż 3 dni w lodówce |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak. Z wyjątkiem zastrzeżeń producenta. |
Przedział cenowy – Średni
4,99 zł za opakowanie – 31,12 za kg.
Producent: Vital World sp. z o.o.
Do nabycia: Kaufland
Jeden komentarz