Vitally Food. Burger wegetariański jaglany z pieczarkami i szpinakiem

Nasza rekomendacja:
4.9 out of 6 stars (4,9 / 6)

Vitally Food. Burger wegetariański jaglany z pieczarkami i szpinakiem to ostatni już burger firmy Vital World, który mamy przyjemność testować na naszym blogu. Przyjemność, ponieważ tutaj się powtórzę, wszystkie testy nam jej dostarczały. Szerzej o burgerach firmy Vital World  przeczytacie w teście burgera buraczano – jaglanego, który zrobiliśmy jako pierwszy.  Jednakże tutaj ograniczymy się do oceny Burgera jaglanego z pieczarkami i szpinakiem.

Jak wypadał testowany burger? Jak już pisaliśmy burger buraczano – jaglany postawił poprzeczkę bardzo wysoko, aż chciałoby się rzec…  Szkoda, że przypadkowo padło na niego jako pierwszego, ponieważ kolejne burgery wypadały na jego tle słabiej. Ten z pieczarkami i szpinakiem okazał się również być produktem nieco słabszym, co nie oznacza, że złym. To również bardzo dobry produkt, ale nie aż tak jak tamten.

Zalety i wady Vitally Food. Burger wegetariański jaglany z pieczarkami i szpinakiem

Jego zalety

  • Przyjemnie wygląda
  • Jest zwarty i soczysty
  • Szybko i łatwo można go przygotować
  • Ma dobry skład

Niestety ma też swoje wady:

  • Dominujący zapach i smak pieczarek.
  • Wyczuwalna gorycz
  • Zawiera sporo soli

Wady te nie są oczywiście dramatyczne i dyskwalifikujące, ale trzeba je rozpatrywać w kontekście oceny całego produktu. Zdecydowanie wolę zjeść burgera z takimi wadami, niż takie, który zawiera masę wyprodukowanych w laboratorium E-składników ?

Wrażenia…

Vitally Food. Burger wegetariański jaglany z pieczarkami i szpinakiem, podobnie z resztą jak poprzednio testowane burgery tej firmy,  jest także jednym z najlepiej opakowanych produktów, z którymi mieliśmy do czynienia. Opakowanie jest estetyczne, kolorowe, jak również czytelne. Wycięte w tekturze okienko sprawia, że możemy obejrzeć burgera bez wyjmowania go z opakowania.

Przed obróbką termiczną burger pachnie pieczarkami i przetworzoną cebulą, jednak po podgrzaniu (u nas na grillu elektrycznym) zapach staje się bardziej złożony. Mimo to, wciąż dominują pieczarki i cebula. Można wyczuć także kaszę jaglaną i dalej w smaku szpinak. Chciałoby się, żeby tego szpinaku było nieco więcej. Nie w składzie, bo w burgerze jest go pełno, ale w smaku.

Burger ma przyjemną, chrupiącą, twardawą skórkę, pod którą kryje się soczyste (jak na burger warzywny) wnętrze. Warto podkreślić, że w składzie nie ma ani substancji zagęszczających, ani glutenu. Co prawda babka jajowata w pewnym sensie pełni rolę zlepiającą i zagęszczającą, ale jest to roślina, która występuje w naturze 🙂

W sumie burger jest smaczny, ale dla nas trochę zbyt gorzkawy. Podczas jedzenia czuje się lekkie drapanie w gardle. Napewno były lepszy, byłby pojawiał się w nim smak obiecanego w nazwie szpinaku. Wszystkie jego cechy mają znaczenie jeżeli jemy go bezpośrednio, ponieważ w bułce z dodatkami warzywnymi i sosami część z nich i tak zanika w otoczeniu innych aromatów i smaków.

Krótkie podsumowanie

Gdybyśmy mieli stworzyć ranking burgerów wegetariańskich Vitally Food, które są na tę chwilę dostępne w sprzedaży, wyglądały on tak. Kolejno w rankingu jest burger:

  1. Buraczano-jaglany – Rekomendacja: 5,6. Absolutny zwycięzca ?

  2. Jaglany z pieczarkami i szpinakiem  – Rekomendacja: 4,9
  3. Z suszonymi pomidorami, również jaglany – Rekomendacja: 4,8

  4. Jaglany z sezamem i marchewką – Rekomendacja: 4,6

 

Agnieszka i Arek
blog wegański vegetest.pl

 

Produkt do testów udostępniła firma Vital World. Dziękujemy!

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Opakowanie foliowe z tekturową obwolutą stanowiącą dodatkowe pudełko. Etykieta z bardzo przyjemną dla oka grafiką. Etykieta kolorowa, czytelna i łatwo rozpoznawalna.
Wygląd ogólny Kolor burgerów zielonkawo – popielaty. Widoczne kawałki składników. Spakowane w odseparowanych boksach.
Konsystencja i tekstura Przed położeniem na grill

Zwarta. Twarda. Widoczne kawałki składników. Barwny.

Po zdjęciu z grilla

Zwarty, Twarda, przybrązowiona skórka. Wewnątrz miękki i soczysty. Widoczne składniki. Głownie liście szpinaku  i kawałki ziaren słonecznika. Po naciśnięciu nie rozpada się. Bardziej wilgotny niż przed obróbką termiczną. Tekstura podobna do burgerów warzywnych.

Zapach Przed położeniem na grill

Wyraźny zapach pieczarek, kaszy jaglanej i przetworzonej cebuli.

Po zdjęciu z grilla

Własny, specyficzny. Wyczuwalny zapach pieczarek, kaszy jaglanej i przetworzonej cebuli.

Smak Własny, specyficzny. Lekko słodki i pieprzny. Gorzkawy i nieznacznie gryzący w gardło. Wyczuwalny smak pieczarek, szpinaku, przetworzonej cebuli i kaszy jaglanej.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Tak. Dostateczna dla burgerów.

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Brak
Informacje (zastrzeżenia) producenta Bez GMO, bez glutaminianu sodu, bez konserwantów.
Może zawierać gluten, gorczycę sezam i soję.
Przechowywanie W lodówce. Po otwarciu spożyć w ciągu 3 dni.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Tak. Z wyjątkiem zastrzeżeń producenta.

Przedział cenowy – Średni

6,99 zł za opakowanie – 34,95 zł za kg.

Producent: Vital World 

Dostępny w: Auchan

Vitally Food. Burger wegetariański jaglany z pieczarkami i szpinakiem

6,99 zł – 200 g
8.2

Skład

9.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

8.5/10

Wartości odżywcze

7.0/10

Opłacalność

9.0/10

Smakowitość

7.5/10

Skład

  • Pieczarki (35%)
  • Kasza jaglana (14,5%)
  • Szpinak mrożony (13%)
  • Cebula
  • Woda
  • Olej roślinny rzepakowy
  • Skrobia
  • Błonnik grochowy
  • Sól
  • Błonnik z babki jajowatej, przyprawy

Wartości odżywcze

  • Energia 133 kcal
  • Tłuszcz 6,7 g (kwasy tłuszczowe nasycone 0,7 g)
  • Węglowodany 13 g (cukry 0,3 g)
  • Białko 3,1 g
  • Błonnik 3,9 g
  • Sól 1,36 g

Inne wegańskie produkty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *