Nasza rekomendacja:
(4,7 / 6)
Vemondo. Vegan Pizza Margherita to trzecia testowana przez nas pizza z Lidla.
No cóż, nie jest łatwo uwolnić się od porównań. I tak pierwszym co rzuciło nam się w oczy była cena – 7,99 zł. Czyli o 60% drożej niż w przypadku uprzednio testowanych pizz. Czy w takim razie Vemondo. Vegan Pizza Margherita warta jest wyższej ceny? Czy czymś ta cena powinna być uzasadniona?
Może składem?
- Guma tara (stabilizator)
- Kwas sorbowy (konserwant)
- Skrobia modyfikowana
- Karoteny…
Pomimo wielu innych „dobrych” składników wymienione wyżej nie zachęcają do droższego zakupu.
A może wartościami odżywczymi?
- Niewiele tłuszczu
- Sporo węglowodanów, ale więcej niż Trattoria Alfredo
- Białko jest
- Soli sporo. Dwa razy więcej niż pizza marki Trattoria Alfredo 🙁 Spożywając pół pizzy zjadamy ponad 3 gramy soli!
Może „prezencją”?
- Wygląda ładnie i zachęca do zakupu, ale szału nie ma 🙂
- Po wyjęciu z opakowania wygląda raczej skromnie, ale z drugiej strony to tylko margherita.
- Po wyjęciu z pieca (piekarnika) też jest skromnie.
Być może smakowitością?
To jest naprawdę bardzo dobra pizza, ale nie dla każdego. Jest zrobiona na cieście z dodatkiem pełnoziarnistej mąki pszennej, przez co ma nieco inny smak niż typowa pizza. Jaka jest różnica w smaku? Mniej więcej taka jak pomiędzy grahamką, a kajzerką. Jedni lubią kajzerki, inni grahamki. Ale pewnie większość osób powie, że kanapka ze świeżymi pomidorami i cebulką zdecydowanie lepiej smakuje na kajzerce. Mimo wszystko, nam to ciasto bardzo smakowało. Bardzo!
Tym co na pewno wyróżnia Vemondo. Vegan Pizza Margherita z Lidla jest smakowitość. Jest po prostu inna. Uwaga! Inna nie znaczy gorsza lub lepsza. Po prostu inna. Tak jak renkloda to inna śliwka niż węgierka. Nie gorsza ani nie lepsza.
Smakuje i pachnie jak tradycyjna pizza posypana… parmezanem. Tak, aromat sera jest wyczuwalny. Jeżeli taki był zamiar producenta, to znakomicie mu się to udało.
Podsumowując
To kolejna bardzo dobra pizza z Lidla. Może jednak nie odpowiadać osobom przyzwyczajonym do smaku tradycyjnej pizzy na cieście pszennym. Przy tym mamy poczucie, że jest trochę za droga. Chyba głównie dlatego, że Lidl przyzwyczaił nas do zdecydowanie niższych cen za pizzę. Trochę za droga, ale udana. Jedyne, co nam nie odpowiada to wysoka zawartość soli i obecność konserwantu. Dlaczego w produkcie mrożonym znalazł się konserwant? Po to, aby przedłużyć termin przydatności do spożycia? Być może, bo dzisiaj kupiony może przeleżeć aż do końca czerwca przyszłego roku.
Agnieszka i Arek
blog wegański vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Przyjemne, kolorowe, zachęcające do zakupu. Łatwe do otwarcia. |
Wygląd ogólny po upieczeniu | Delikatnie zbrązowiałe boki ciasta. Drobne kawałki składników, w tym pomidory cherry i pulpa pomidorowa. Prawidłowy dla tego typu produktów. Zachęca do spożycia. |
Konsystencja i tekstura | Typowa dla tego typu wyrobów. Ciasto na wpół kruche. Pomidory rozmrożone, gorące. Niektóre wyglądają jak świeże. Brak wad. Niektóre przyprawy czarne, spalone. Nadzienie przykleja się do zębów. |
Zapach | Zdecydowany zapach sera typu parmezan. Wyczuwalny aromat pomidorów i czosnku. Świeży, przyjemny, zachęca do spożycia. |
Smak | Słodkawy. Smak mąki pełnoziarnistej. Wyczuwalny smak sera, przetartych pomidorów i przypraw. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Tak dla pizzy margerita. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Kwas sorbinowy (sorbowy) |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Mąka pszenna |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Może zawierać mleko i soję |
Przechowywanie | Lodówka (+7ºC): 1 dzień; (-6 ºC): 1 tydzień dni; (-12 ºC): 1 miesiąc.; (-18 ºC): Najlepiej spożyć przed – data na boku opakowania. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Tani
7,99 zł za opakowanie – 21,02 zł za kg.
Producent: Marka własna Lidl. Wyprodukowano w Niemczech
Zakupiono: Sklep Lidl
Vemondo. Vegan Pizza Margherita
7,99 – 380 gSkład
- Mąka pszenna 23,7%, mąka pszenna pełnoziarnista 20,7%
- Nadzienie warzywne [woda, skrobia modyfikowana ziemniaczana i kukurydziana, olej kokosowy, białko roślinne (akacja, cykoria), aromaty (?), stabilizator: guma tara, barwniki: węglany wapnia, karoteny, substancja konserwująca: kwas askorbinowy; witamina B12]
- Woda
- Przetarte pomidory 8%, pulpa pomidorowa 8%, pomidorki cherry 6%
- Olej słonecznikowy 2,1%, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 1,6%
- Sól, drożdże
- Kiełki pszenicy
- Pietruszka 0,13%, bazylia 0,1%
- Cukier
- Oregano 0,03%, czosnek 0,02%
Wartości odżywcze
- Energia: 234 kcal
- Tłuszcz 6,6 g (kwasy tłuszczowe nasycone 2,2 g)
- Węglowodany 36,0 g (cukry 1,6 g)
- Białko 6,3 g
- Sól 1,7 g
4 komentarze
Bardzo dobra pizza. Polecam 🙂
Tej jeszcze nie jadłem, choć próbowałem poprzednich (szpinakowej i warzywnej). Jako, że pizze wegańskie nie są w stałem ofercie Lidla to jako szybką alternatywę proponuję kupić w Biedronce rozwijane ciasto na pizzę (3,99/400g). Fakt, że samemu trzeba zrobić sos i wrzucić składniki, ale przy odrobinie wprawy zajmuje to 10 minut i ciasto jest zawsze dostępne, a nie jak w Lidlu – od czasu do czasu.
Przyznam, że nie rozumiem polityki Lidla i nie tylko tego sklepu. Mają raz na jakiś czas w sprzedaży produkty wegańskie i schodzą im jak ciepłe bułeczki. Dlaczego nie wprowadzą ich do ciągłej sprzedaży?
A pomysł z ciastem bardzo dobry 🙂