Nasza rekomendacja:
(5,2 / 6)
Trattoria Alfredo. Delizioza Vegan Pizza Verdura to pizza, którą kupiłem dzisiaj w sklepie Lidl. Nota bene zupełnie przypadkowo. Zobaczyłem napis „Vegan Pizza” i w moim koszyku znalazły się obie: Verdura i Bruschetta. Ta poszła pod nóż ta pierwsza 🙂 Test drugiej można przeczytać tutaj.
Purysta żywieniowy mógłby się przyczepić składu pizzy. Tylko czego? Tego, że jest mąka? W końcu to pizza. Tego, że są mono – i diglicerydy kwasów tłuszczowych? Nic mi nie wiadomo o tym, aby z wyjątkiem nazwy dla ucha i oka, w jakikolwiek sposób były szkodliwe dla organizmu. Margaryna? No dobrze, niech będzie. Margaryna zdrowa nie jest, wbrew temu co starają się nam wmawiać reklamy. Jednak, biorąc pod uwagę, że mamy do czynienia z produktem przetworzonym, skład jest bez wątpienia rewelacyjny. Na przykład: 20-to procentowa zawartość przetartych pomidorów. Tak, w pizzy mrożonej! Większość pizzerii, które serwują dania na bieżąco używa do przyrządzania sosu koncentratu pomidorowego. Tutaj mamy przetarte pomidory. Pomijam już wyjątkowo dużą ilość warzyw, które znajdują się na pizzy. Jest tego naprawdę sporo. Wystarczy spojrzeć na zdjęcie:
Kupując pizzę nie wiedziałem jaka jest jej cena, tak szybko spakowałem ją do koszyka 😀 Dopiero po powrocie do domu spojrzałem na rachunek: 4,99 zł. Myślałem, że to może jakaś pomyłka. Ale druga pizza kosztowała tyle samo. Tradycyjne (czytaj niewegańskie) mrożone pizze kosztują ok 25 zł za kg. Tutaj otrzymujemy pizzę w cenie 12,79 zł! O połowę taniej! Pierwszy raz spotykam się z produktem wegańskim bardzo dobrej jakości, który kosztuje taniej (o wiele taniej) niż analogiczny produkt tradycyjny. Porównywanie składu i wartości odżywczych (szczególnie zwartości soli i kwasów tłuszczowych nasyconych) testowanej pizzy i pizzy tradycyjnej nie ma nawet sensu. Osoby odżywiające się roślinami widzą, co mam na myśli.
Wrażenia konsumpcyjne są znakomite. Pizza wygląda pięknie, pachnie przyjemne i świeżo oraz smakuje wspaniale. Oczywiście osoby przyzwyczajone do jedzenie pizzy tradycyjnej, chipsów, czy mięsa mogą nie być zadowolone z jej smaku, ponieważ pizza nie jest słona. Nie poraża także kubków smakowych. Wg mnie to właśnie jej zaleta. A zawsze lepiej nie dosolić niż przesolić. Sól każdy ma w domu. Nie można także sugerować zdjęciem na opakowaniu się. To nie jest produkt przygotowywany w pizzerii na miejscu, tylko pakowany maszynowo. Dlatego rozkład warzyw może być nierównomierny. Ale ten „bałagan” naprawdę nie ma wpływu na całkowite wrażenie konsumpcyjne.
Zdjęcie. Pizza po wyjęciu z opakowania. Przed włożeniem do piekarnika. Nadmiar warzyw spada z pizzy.
Pozostaje mi podsumować w kilku prostych słowach. Wreszcie mamy wegańską mrożoną pizzę, która nie tylko jest zdrowsza od tradycyjnej – jest od niej znacznie lepsza i znacznie tańsza. Wyjdźcie z cienia weganie – mamy swoją pizzę. Już nie musimy oglądać zdziwionych min kelnerów i tłumaczyć im, że naprawdę chcemy pizzę bez sera. Tak, bez sera, bez tego w brzegach też! I nie musimy prosić o dodatkowe warzywa, bo i tak dostaniemy ich tyle, co kot napłakał. Teraz już wiem, że mogę iść do Lidla i kupić sobie pizzę, która będzie mi smakować, i która nie zrujnuje mi ani zdrowia, ani portfela 🙂
Wysoka rekomendacja!
Arek
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Przyjemne, kolorowe, zachęcające do zakupu. Łatwe do otwarcia. |
Wygląd ogólny po upieczeniu | Wielokolorowe warzywa i delikatnie zbrązowiałe boki ciasta. Prawidłowy dla tego typu produktów. Zachęca do spożycia. |
Konsystencja i tekstura | Typowa dla tego typu wyrobów. Ciasto kruche. Szybko wysycha. Warzywa rozmrożone, gorące, w bardzo dobrym stanie. Niektóre wyglądają jak świeże. Brak wad. |
Zapach | Można wyczuć zapach szpinaku, pomidorów, sera topionego i czosnku. Świeży, przyjemny, zachęca do spożycia. |
Smak | Słodkawy. Dominuje smak pomidorów i szpinaku. Przebija smak czosnku. Nie słony – przez to nietypowy dla tego typu wyrobów. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Tak dla pizzy z warzywami. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Pszenica, jęczmień |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Może zawierać soję, seler, gorczyce i sezam |
Przechowywanie | Lodówka (+7ºC): 1 dzień; (-6 ºC): 4 dni; (-12 ºC): 2 tyg.; (-18 ºC): Najlepiej spożyć przed – data na boku opakowania. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Bardzo tani
4,99 zł za opakowanie – 12,79 zł za kg.
Producent: Marka własna Lidl. Wyprodukowano w Niemczech
Zakupiono: Sklep Lidl
Trattoria Alfredo. Delizioza Vegan Pizza Verdura
4,99 zł – 390 gSkład
- Mąka pszenna
- Przetarte pomidory 20%
- Szpinak 18%
- Pomidory koktajlowe
- Woda
- Pieczarki 7,7%
- Margaryna (olej rzepakowy, tłuszcze roślinne (shea [z masłosza parka], kokosowy)
- Emulgatory (lecytyny ze słonecznika, mono- i dwuglicerydy kwasów tłuszczowych
- Sól, kwas cytrynowy, olej rzepakowy, cukier, drożdże,
- Oregano, zakwas pszenny, mąka ze słodu jęczmiennego, granulat czosnkowy, cebula w proszku, skrobia modyfikowana ziemniaczana
Wartości odżywcze
- Energia: 147 kcal
- Tłuszcz 2,7 g (kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g)
- Węglowodany 24,3 g (cukry 3,8 g)
- Białko 4,9 g
- Sól 0,85 g
2 komentarze