Nasza rekomendacja:
(6 / 6)
Przedstawiamy jako pierwsi w Polsce test serka Tartare® 100% végétal, który jako produkt roślinny korzysta z zastrzeżonej nazwy handlowej „Tartare”. To chyba pierwszym tego typu przypadek na rynku. Może stanie się wzorem i inspiracją dla innych producentów?
Serek pachnie czosnkiem, pietruszką i szczypiorkiem oraz w tle wyczuwalne są trudne do wyodrębnienie zioła. To wszystko zanurzone w zapachu śmietany.
Doskonale napowietrzony, pulchny i rozpływający się w ustach. Widoczne są wyraźnie kawałki składników (zioła).
Smak jest niemal idealnym odzwierciedleniem zapachu – czosnek, pietruszka, szczypiorek, zioła i śmietana. To co czujemy to otrzymujemy w smaku. Podczas gryzienia wyczuwalne są drobne kawałeczki świeżego (!) czosnku.
Rozpływająca się w ustach lekko tłustawa konsystencja i intensywny czosnkowo-ziołowy smak znakomicie komponują się z pieczywem chlebem razowym, wiejskim lub żytnim. Jako jeden z nielicznych tego typu produktów tworzy znakomite połączenie z surowymi lub gotowanymi warzywami zapewniając również równowagę między intensywnością Tartare a słodyczą warzyw nadając całości bardzo przyjemnego smaku.
Przetestowaliśmy na naszym blogu niemal 600 produktów, ale po raz pierwszy spotykamy się z takim, który w wersji roślinnej byłby lepszy od oryginału na bazie mleka (a przynajmniej taki sam). Bez żadnych oporów można zjeść całe opakowanie. Tym bardziej, że do składu nijak się przyczepić nie można.
Są tylko dwa mankamenty.
- Pierwszy to cena. 10,43 za 140 g, czyli 74, 50 zł za kilogram, to sporo i może powstrzymać wielu osób przed zakupem. Mnie nie powstrzymuje i nigdy nie powstrzyma 😉 Tym bardziej, że w prównaniu do produktów marki Wege Siostry cena jest zdecydowanie niższa.
- Drugi to dostępność. Wpisując w wyszukiwarce Google „Tartare végétal” znajdziecie odnośniki do stron zagranicznych. Głównie francuskich, belgijskich, szwajcarskich i niemieckich. Nam udało się go znaleźć podczas odwiedzin w hipermarkecie Auchan przy Modlińskiej w Warszawie, w którym znajdziecie chyba największym wybór produktów wegańskich w Polsce.
Podsumowanie
Wydając 10,43 zł na opakowanie serka nie zbiedniejecie, a doświadczenie jakie będzie Waszym udziałem jest tego warte. Oczywiście piszę te słowa do osób, które są w stanie zaakceptować fakt, że nasze przyzwyczajenia żywieniowe mają wpływ na naszą percepcję. Zdaję sobie oczywiście z tego doskonalone sprawę, że to niezwykle trudne zadanie, bo wielokrotnie byłem świadkiem, gdy na spotkaniach znajomi zachwycali się sernikiem, tatarem czy makaronem a la carbonara dopóki nie dowiedziały się, że są sporządzone po użycia produktów pochodzenia roślinnego. Wtedy ich reakcje często się zmieniał i próbowały się wycofać ze swoich pierwotnych opinii mówiąc: „coś mi od początku nie pasowało”, „chyba uległam sugestii, bo w smak wydawał mi się inny”, „nie chciałem się wychylać, skoro wszyscy się tak zachwycali”.
Nie wynika to oczywiście z kwestii ich złej woli czy jakiś ograniczeń. Tak po prostu działa ludzki mózg. Jest wiele badań naukowych, które potwierdzają istniej takiego zjawiska i je opisują. Badani, którzy testowali okulary przeciwsłoneczne znanej marki deklarowali, że mieli znacznie lepsze doznania (lepiej widzieli) niż w okularach nie posiadających żadnego logo. Ciekawym było jednak to, że obie pary były tymi samymi okularami z tym, że w drugim przypadku okulary zostały pozbawione logo. Badanie funkcjonalnym wykazało, że osoby w okularach markowych rzeczywiście widziały lepiej (!).
Jak zatem można się dziwić, że osoby, która świadomie spożywają roślinną wersję sera mają przyznać, że w smaku jest on identyczny jak ten zrobiony z mleka? To niezwykle trudne, ale możliwe 😉
Arek
blog wegański vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie i wygląd | Produkt zapakowany w opakowanie foliowe z papierowym wieczkiem i papierową, zadrukowaną etykietą okalającą kubeczek. Rozwiazanie ułatwiające segregowanie opakowania. Etykieta w ograniczonych kolorach, ale estetyczna i przyjemna. Kolor biały. Widoczne kawałki szczypiorku. |
Konsystencja i tekstura | Lekka, dobrze napowietrzona i wilgotna. Typowa dla tego typu produktów. |
Zapach | Niemal identyczny do oryginalnego serka Tartare. Wyraźnie wyczuwalne czosnek, szczypiorek, zioła i nieznacznie śmietana. |
Smak |
Czosnek, pietruszka, szczypiorek, zioła i śmietana. Podczas gryzienia wyczuwalne są drobne kawałeczki świeżego (!) czosnku. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Perfekcyjna (wręcz lepsza) dla tego typu wyrobów |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Migdały |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Może zawierać: seler, orzechy |
Przechowywanie | +2 do +8. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak |
Przedział cenowy – Bardzo drogi
10,43 zł za opakowanie – 74, 50 zł za kg.
Producent: Mleczarnia “Turek” Sp. z o.o.
Wyprodukowane we Francji
Zakupiono: Auchan
Tartare 100% végétal. Serek roślinn
10,43 zł - 140 gSkład
- Puree z migdałów 16%
- Woda
- Olej rzepakowy
- Inulina
- Skrobia ziemniaczana
- Zioła prowansalskie
- Czosnek
- Skoncentrowany sok cytrynowy
- Sól
- Naturalne aromaty
Wartości odżywcze
- Wartość energetyczna: 227 kcal
- Tłuszcz: 19,0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,7 g
- Węglowodany: 7,4 g, (w tym cukry 1,1 g)
- Błonnik: 4,0 g
- Białko: 4,6 g
- Sól: 1,1 g
Jeden komentarz