Nasza rekomendacja:
(3,7 / 6)
Tym razem posłuchałem znajomych i udałem się do Biedronki. Nie jest to moja ulubiona sieć i bardzo rzadko tam zaglądam. Lubię robić zakupy w sklepach, w których jest czysto, niezależnie od tego, czy jest to dyskont czy delikatesy. Szczególnie w tych, w których sprzedawana jest żywność.
Pomijając nieszczęsny sorbinian potasu, maltodekstrynę (dla wielu konsumentów podejrzaną), skład pierogów jest dobry.
Pierogi dają zdecydowanie najlepsze wrażenia konsumpcyjne po podsmażeniu na patelni niż po obgotowaniu w wodzie i usmażeniu we frytkownicy. Są bardziej zwarte, mają twardą skórkę, smak kapusty i grzybów jest pełniejszy i bardziej zrównoważony. Z dodatkiem świeżo pokrojonego szczypioru smakują bardzo dobrze. Ciekawe, że pomimo relatywnie dużej ilości soli, pierogi nie są słone. Żeby lepiej i pełniej smakowały trzeba dodatkowo je posolić. Czy zatem biorąc pod uwagę składniki i potrzebę dodawania soli warto je kupić i spożyć? Testuję produkty przetworzone, które mają swoje wady i zalety. Najważniejszą wadą jest to, że są…przetworzone 😉
Żywność może być przetwarzana na różne sposoby. Jedne metody są droższe, drugie tańsze. Producent może dostarczyć nam produktów bez maltodekstryny, konserwantów, barwinków itp. Tylko, czy dany konsument jest gotowy zapłacić za nie dwa lub trzy razy więcej? Jedni tak, inni nie. Tak jak pisałem w teście pierogów z soczewicą firmy Kotwica, nie demonizowałbym wpływu maltodekstryny, czy sorbinianu potasu na nasze zdrowie. Bardziej niszczy nasze zdrowie środowisko, w którym żyjemy, stres, brak ruchu i to co często sami przyrządzamy w naszych domach. Nie oznacza to oczywiście, że możemy sobie bezkarnie folgować jedząc wszystko co popadnie. Jednakże jeżeli raz na jakiś czas zjemy porcję pierogów, których skład nie jest wzorcowy raczej nic nam się nie stanie. Tym, co z punktu widzenia oceny organoleptycznej nie pozwala dać im dobrej oceny to fakt, że już w opakowaniu są rozklejone. W przypadku smażenia farsz nie wydostaje się z wnętrza, ale przy gotowaniu do wody przedostały się jego kawałki.
Pierogi mają też swoje zalety:
- Szybko się je przyrządza
- Mają w pełni roślinny skład (bez dodatku smalcu, który spotyka się u wielu producentów)
- Są bardzo tanie.
Czy summa summarum pierogi są warte rekomendacji? Biorąc pod uwagę całokształt, czyli nieco kontrowersyjny skład, niedoklejone boki, nieprzyjemny, kwaśny zapach i smak po ugotowaniu i niską słoność pomimo znacznej zawartości soli, pierogi są raczej słabą alternatywą dla tych, które możemy sami przyrządzić w domu. Za tę wadę obniżyłem ocenę za wrażenia konsumpcyjne.
Pierogi w trzech wersjach przyrządziłem zgodnie z zaleceniami producenta.
Arek
Wegański blog Vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny |
Opis |
Opakowanie/etykieta | Przyjemne dla oka. Interesująca grafika. Czytelne napisy. Opakowanie plastikowe. |
Wygląd ogólny | Kolor pierogów typowy dla tego typu wyrobów. Całe, niesklejone ze sobą, pokryte cienką warstwą oleju. Niektóre niesklejone – widoczny farsz. |
Konsystencja i tekstura | Po ugotowaniu
Miękkie, utrzymujące strukturę. Lekko klejące. Słabo wyczuwalne składniki. Dużo farszu. Ciasto cienkie, dobrze wyrobione. Po odsmażeniu na patelni Twardawa, chrupiąca, przybrązowiona skórka, zwarta struktura, wyczuwalne składniki. Po usmażeniu we frytkownicy Przybrązowiona skórka. Zaraz po usmażeniu przyjemnie chrupiące. Po dłuższym leżeniu na talerzu robią się gumowate. |
Zapach | Po ugotowaniu
Intensywny. Wyczuwalny zapach smalcu, przypraw i kapusty kiszonej. Nie zachęca do konsumpcji. Po odsmażeniu na patelni Typowy dla odsmażanych pierogów z wyraźnie wyczuwalnym zapachem kapusty, grzybów i przypraw. Po usmażeniu we frytkownicy Przyjemny, mniej mączny. Wyczuwalny zapach słodkiej kapusty i przypraw.
|
Smak | Po ugotowaniu
Wyczuwalny smak cebuli. kwaśny. Mało słony. Po odsmażeniu na patelni Mniej kwaśne. Mniej dominujący smak cebuli. Można wyczuć smak kapusty, grzybów i pieprzu czarnego. Zdecydowanie bardziej zrównoważony. Mało słony. Po usmażeniu we frytkownicy Bardziej słodkie. Kapusta słabiej wyczuwalna. Mniej wyczuwalne grzyby. Niewyczuwalny smak pieprzu. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Brak |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Sorbinian potasu |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Pszenica |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Może zawierać mleko, soję, siarczyny, seler, żyto |
Przechowywanie | 0ºC do +8 ºC
Po otwarciu przechowywać w lodówce przez 24 godziny. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Bardzo tani
4,29 zł za opakowanie – 10,72 zł za kg.
Producent: U Jędrusia Sp. z o.o.
Zakupiono: Sklep Biedronka
Swojska Chata. Pierogi z kapustą i grzybami
4,29 zł – 400 gSkład
- Mąka pszenna
- Kapusta kwaszona 28%
- Woda
- Cebula 4%
- Pieczarki 4%
- Olej rzepakowy
- Bułka tarta
- Grzyby leśne w zmiennych proporcjach 1% (kozak, podgrzybek, maślak, borowik)
- Sól, cukier
- Mieszanka przypraw, ekstrakt drożdżowy, marchew suszona
Wartości odżywcze
- Energia: 146 kcal
- Tłuszcz 3,8 g (kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g)
- Węglowodany 23,7 g (cukry 1,8 g)
- Błonnik 2,5 g
- Białko 3,9 g
- Sól 1,2 g
5 komentarzy
Pierogi z kapusta i grzybami są okropne,czuć ocet.Są mega kwaśne i dziwne w smaku.Porównując pierogi kupowane teraz i parę miesięcy temu jest ogromna różnica.Poprzednie miały wyważony smak ,nie odczuwałam kwasu.Nie polecam
Moimi ulubionymi pierogami są pierogi ruskie!!!
Tak ohydnych i nie dobrych pierogów ruskich zakupionych w Biedronce jeszcze nie jadłem. Ciasto smakuje jakby było zrobione tylko z wody i mąki.
Piszą na opakowaniu, że jest 5% smażonej cebuli a jest kompletne zero!!!
Farsz smakuje jak puree nie wiem z czym!Ale na pewno nie z serem.
Jadłem z różnych sklepów pierogi ruskie, ale tak nie dobrych jak te z Biedronki “Swojska Chata” pierwszy raz mi się trafiły.
Z całego serca nie polecam.
Nie polecam pierogów z kapustą i grzybami. Są one nie tylko podejrzane w smaku ale również spowodowały u mnie i córki biegunkę, gazy oraz ból brzucha przez następny cały dzień. Uważam, że producent powinien wycofać ten produkt bądź zmienić jego skład (prawdopodobnie prawie cały). Pozdrawiam
Nie polecam pierogów z kapustą i grzybami. Są one nie tylko podejrzane w smaku ale również spowodowały u mnie i córki biegunkę, gazy oraz ból brzucha przez następny cały dzień. Uważam, że producent powinien wycofać ten produkt bądź zmienić jego skład (prawdopodobnie prawie cały)