Nasza rekomendacja:
(3 / 6)
Swedish Glace Lody sojowe o smaku czekoladowym to kolejny testowany przez nas produkt z linii Swedish Glace produkowanych dla Biedronki przez Unilever Polska. Szczegółowy opis tych wegańskich lodów zamieściłem w teście lodów malinowych z sosem mailowym. I w zasadzie większość uwag dotyczy także tych testowanych dzisiaj. Skupię się zatem tylko na różnicach.
W przeciwieństwie do wegańskich lodów malinowych (pozwolę sobie pominąć ich pełną nazwę) lody czekoladowe wydają się być bardziej „naturalne” zarówno pod względem wyglądu, jak i smaku i zapachu. Otwierając i wąchając Swedish Glace Lody sojowe o smaku czekoladowym od razu wiemy, że mamy do czynienia z lodami czekoladowymi, chociaż osobiście kojarzą mi się bardziej z lodami kakaowymi. Taki, które były onegdaj obok waniliowych, śmietankowych i truskawkowych jedynym dostępnym smakiem. I to właśnie taki smak mam na myśli. Na szczęście w handlu wciąż są dostępne jeszcze lody kakaowe i jest możliwość porównania z czekoladowymi.
Co prawda w smaku testowanych lodów wegańskich od razu można wyczuj proszek sojowy, ale nie jest on na tyle dominujący, aby przesłaniał smak kakao. Niestety lody szybko się rozpuszczają, a wtedy proszek sojowy zaczyna zdecydowanie dominować. Lepiej zjeść je szybko.
Jeśli zatem wybierasz się do Biedronki po lody wegańskie to lepiej zdecyduj się na wegańskie lody sprzedawane pod marką Natura Food Veggie, ponieważ mają lepszy smak i trochę lepszy, bardziej naturalny skład. Jeśli jednak z jakiś względów preferujesz produkty koncernu Unilever i nie masz jakiś konkretnych preferencji smakowych, to sięgnij po Swedish Glace Lody sojowe o smaku czekoladowym, są trochę lepsze od malinowych. Ale wciąż nie jest to produkt zadawalający.
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Opakowanie w formie ośmiościanu, plastikowe z nałożoną papierową etykietą. Kolorystyka i grafika prosta i niewyszukana. Wszystkie informacje czytelne. |
Wygląd ogólny | Typowy dla lodów. Kolor jednolity – brązowy. |
Konsystencja i tekstura | Typowa dla tego typu produktów. Puszysta. Szybko rozpuszcza się w ustach. Zbliżona do lodów tradycyjnych. Średnio twarda po wyjęciu z zamrażarki. |
Zapach | Typowy dla większości tańszych lodów kakaowych/czekoladowych. |
Smak | Słodki. Wyczuwalny smak proszku sojowego i kakao. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Dobra dla tanich lodów kakaowych/czekoladowych. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Mączka chleba świętojańskiego, guma guar, karagen. |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych | Soja |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Bez nabiału. Bez glutenu. Vegan. Bez laktozy. |
Przechowywanie | Poniżej – 18ºC. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak |
Przedział cenowy – Średni
5,99 zł za opakowanie –25,35 zł za kg.
Przedział cenowy – Średni
5,99 zł za opakowanie –25,35 zł za kg.
Producent: Unilever Polska
Zakupiono: Dyskont Biedronka
Swedish Glace. Lody sojowe o smaku czekoladowym
5,99 zł – 300 gSkład
- Woda
- Cukier, syrop glukozowy, syrop glukozowo – fruktozowy
- Olej kokosowy
- Soja w proszku 2%
- Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
- Stabilizatory: mączka chleba świętojańskiego, guma guar, pektyny, karagen)
- Emulgator: mono - i diglicerydy kwasów tłuszczowych
- Sól
Wartości odżywcze
- Energia: 176 kcal
- Tłuszcz 6,0 g (kwasy tłuszczowe nasycone 5,0 g)
- Węglowodany 29,0 g (cukry 22,0 g)
- Białko 1,3 g
- Sól 0,26 g
5 komentarzy
Te lody to tragedia. Nigdy nie jadłam nic bardziej słodko-obrzydliwego. W składzie cukier pomieszany z cukrem i polany cukrem. Zero smaku, sam CUKIER!
Nic dodać, nic ująć 🙂
Wegańskie lody czekoladowe- pyszne !!!
Wzięłam je na szybko, są lepsze od normalnych lodów, choć nie jestem veganka. Cena również super, będę sięgać po nie częściej!
Z opiniami/racjami/testami smakowymi jest jak z d*** – każdy ma swoją. I z mojej perspektywy to były naprawdę fajne lody.
Jeżeli ktoś szukał lodów udających inne to faktycznie mógł nie być zadowolony wystarczająco, by do nich wracać, tak jak autor tekstu.
Jednak będąc otwartym na inność smaków mieszanek vegańskich od reszty, poszukując nowości smakowych jak w przypadku sięgania do kuchni zagranicznych, można było docenić je na więcej niż 3/6.
Akurat sojowatość stanowiła odkrywczą odskocznię od intensywności i charakterystyki tradycyjnychych mieszanek smakowych, spotykanych przecież wszędzie indziej.
Dlatego Warto się czasami zastanowić nad tendencyjnością swoich testów, bo można złapać się na nierzetelności i zaszkodzić produktowi, którego znane marki nie zastąpią, tak jak stało się to w tym przypadku.