Nasza rekomendacja:
(3,2 / 6)
Sante. Pasztet sojowy klasyczny to kolejny pasztet sojowy, nie-sojowy 🙂 W rzeczywistości mamy bowiem do czynienia z pasztetem pszennym z dodatkiem białek sojowych. Identycznie jak w przypadku pasztetu sojowego marki własnej Carrefour, w którego teście opisałem na czym polega “zabieg marketingowy” z nazwą „sojowy”.
Kolejna kwestia to informacja producenta, że produkt jest “kontrolowany na nieobecność GMO”. Co to znaczy? Producent juz tego nie wyjaśnia. Jako konsument chciałbym mieć pewność, że produkt nie zawiera składników modyfikowanych genetycznie. Zadzwoniłem do Działu Jakości firmy Sante i dowiedziałem sie, że wyroby produkowane w zakładzie są wolne od GMO, a zapis powyższy oznacza, że firma niezależnie sama prowadzi badania na nieobecność GMO.
Na stronie internetowej producent podaje, że zwartości soli w 100g produktu to 5,5 g, czyli ponad 100% dziennego zapotrzebowania wg WHO. Informacja na pakowaniu: sól 1,5g. Zatem należy przyjąć, że ta druga informacja jest prawdziwa, a na stronie wkradł się błąd i nie należy się nim sugerować.
W skład wszystkich testowanych pasztetów sojowych Sante wchodzi znaczna ilośc produktów wysoko-przetworzonych, co sprawia, że nie można ich zaliczyć do produktów zdrowych i rekomendowanych dla tych wegan, którzy zwracają baczną uwagą na to, co jedzą. Nawet nie najwyższych lotów i o zbliżonej cenie Pasztet sojowy z pomidorami firmy Primavka zawiera 20% soi,
Jednak weganie mniej restrykcyjni powinni wiedzieć, że jest to produkt smaczny i można go spróbować. Bardzo dobrze smakuje z chlebem i ogórkami kiszonymi. Warto także spróbować z pomidorami lub rzodkiewką. Jednakże nie jest to pasztet sojowy tylko pszenny zawierający niewielkie ilości białka sojowego (nie soi) i wiele innych składników wysoko przetworzonych. Czy można zatem pasztet nazwać “konserwą sterylizowaną”? Z punktu widzenia towaroznawstwa produktów spożywczych pasztety są raczej jako przetworami konserwowymi o znacznym stopniu przetworzenia surowca. Dotyczy to wszystkich pięciu testowanych pasztetów firmy Sante:
Z koperkiem.
Decydując sie na zakup warto mieć to na uwadze.
Arek
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie | Grafika etykiety w bardzo przyjemnej, ale oszczędnej kolorystyce. Estetyczna i nieskomplikowana. Łatwo rozpoznawalna. Typowa dla produktów firmy Sante. |
Wygląd ogólny | Po otwarciu powierzchnia nierówna. Miejscami widoczna warstwa oleju. |
Konsystencja i tekstura | Po rozsmarowaniu konsystencja jednolita. Typowa dla dobrze rozdrobnionych pasztetów. Miękka, pulchna, kremowa i kleista. Stosunkowo szybko rozpuszcza się w ustach. Wyczuwalna drobne kawałki składników (kaszy?) |
Zapach | Zrównoważonym świeży i przyjemny. Delikatny zapach przypraw, kaszy manny i słabo wyczuwalny koncentratu pomidorowego. |
Smak | Lekko słodki. W dalszej kolejności pojawi się smak pieprzu. Nieco podobny w smaku do tradycyjnego pasztetu drobiowego. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Nie |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Soja, pszenica, gorczyca. |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Produkt kontrolowany na nieobecność GMO. Może zawierać śladowe ilości białek mleka, sezamu, selera.
|
Przechowywanie | Brak większych ograniczeń od +5 do +25 |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Średni
3,40 zł za opakowanie – 30,08 zł za kg
Producent: Sante A. Kowalski sp.j.
Zakupiono: Hipermarket Auchan
Sante. Pasztet sojowy klasyczny
3,35 zł – 113 gSkład
- Woda
- Olej roślinny rzepakowy
- Białko sojowe 6%
- Kasza manna
- Ekstrakt drożdżowy
- Cebula 2%
- Koncentrat pomidorowy
- Sól morska
- Przyprawy naturalne, błonnik pszenny
- Hydrolizat białek roślinnych (soja, kukurydza), aromaty.
Wartości odżywcze
- Energia: 237 kcal
- Tłuszcz 20,4 g (kwasy tłuszczowe nasycone 2,27 g)
- Węglowodany 5,9 g (cukry 1,9 g)
- Błonnik 3,01 g
- Białko 6,0 g
- Sól 1,5 g
2 komentarze