Nasza rekomendacja:
(3,7 / 6)
Ready Vege. Paté. Pasztet z cieciorki zachęcił mnie do zakupu swoim rewelacyjnym składem. Zresztą znakomity skład charakteryzuje wszystkie trzy pasztety produkowane przez ZM „Pekpol Ostrołęka” S.A. zachęcił mnie do zakupu i przetestowania. Pod względem składu to jeden z najlepszych produktów jakie testowałem. I na tym niestety koniec. Trochę się zawiodłem na pasztecie z cieciorki. A szkoda, bo to mógł być naprawdę dobry produkt. O ile opakowanie ani nie zachęca, ani nie zniechęca do zakupu, o tyle po jego otwarciu…Bardzo dobrze pamiętam czasy, kiedy stało się w kolejkach, żeby kupić cokolwiek do jedzenia. A wybór nie był zbyt duży. Kupowało się kaszanki, salcesony, wątrobiane, pasztetowe…Te dwie ostatnie pojawiały się nie tylko w naturalnych osłonkach. Można było je kupić także w osłonkach foliowych. I w takiej właśnie osłonce jest testowany pasztet z cieciorki. Zamknięte z obu końców aluminiowymi pierścieniami przywodzą mi na myśl minione czasy, za którymi niezbyt tęsknię. Takie opakowanie produktu, który kosztuje blisko 30 zł za kilogram?! No, chyba że tak miało być? Może producent celowo tak zrobił? Tylko co było jego celem?
Ciekawe doznania pojawiają się po odcięciu końcówki osłonki (bez noża się nie obejdzie). Wyciskam pasztet i pojawia się coś co wygląda jak poszarpana, rozrzedzona plastelina. Widać to doskonale na poniższych zdjęciach. Wszystko co napisałem powyżej dotyczy także pasztetu z fasoli. Wącham i czuję zapach pasztetowej! Szok! Nie dość, że opakowanie budzi skojarzenia, to jeszcze ten zapach. Czyli o to chodziło producentowi! Produkt ma w pewnym sensie nawiązywać do tradycyjnej pasztetowej.
Biorę niecierpliwie kawałek do ust… i nie mogę się powstrzymać od ich wykrzywienia. Smak jest kwaśny i gorzki. To połączenie smaków, którego nie lubię najbardziej. Na szczęście zaraz pojawia się słodycz, za którą odpowiadają marchewka i cebula. Ale w sumie niewiele to daje. Trzeba szybko nałożyć na chleb i dodać pomidora. Od razu lepiej. Trochę zjadłem, opisałem i więcej nie kupię. Ani pasztetu z cieciorki, ani z fasoli. Gdyby zmienić opakowanie, co wpłynęłoby pozytywnie na konsystencję, dopracować smak usuwając nadmiar smaku kwaśnego i gorzkiego, mielibyśmy naprawdę rewelacyjny produkt. Wystarczy spojrzeć na skład i wartości odżywcze. Znikoma ilość tłuszczu i soli za to sporo białka. Wtedy warto byłoby zapłacić 2,99 zł za jeden pasztet, który powinien wystarczyć jako dodatek do dwóch śniadań.
Arek
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie | Opakowanie foliowe z nadrukiem. Przyjemna, stonowana kolorystyka. Po łatwym otwarciu folii ze środka wyłania się pasztet opakowany w białą osłonkę zaciśnięta z obu stron aluminiowymi pierścieniami. Budzi natychmiastowe skojarzenia z produkowanymi przed laty popularnymi wątrobianymi lub pasztetowymi. Nie zachęca do spożycia. |
Wygląd ogólny | Kolor ugru. Wyciskany z osłonki nie zachęca do spożycia. |
Konsystencja i tekstura | Po wyciśnięciu z osłonki – konsystencja niejednolita. Bardziej przypominająca pastę niż pasztet. Po rozsmarowaniu widać malutkie kawałki osłonek ciecierzycy. Po naciśnięciu palcem odkształca się i nie wraca do poprzedniego kształtu. Szybko rozpuszcza się w ustach pozostawiając kawałki osłonek ciecierzycy. |
Zapach | Zaraz po wyciśnięciu z osłonki pachnie popularną pasztetową. Po chwili zaczyna się pojawiać zapach przypraw. Następnie warzyw, głównie marchewki i cebuli. |
Smak | Kwaśny i gorzki. Wyczuwalna słodycz pochodząca od cebuli i marchwi. Zdecydowany i mocny. Delikatnie słonawy. Nie dominuje żaden składnik. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Raczej nie. |
Informacje dodatkowe
Waga | 100 g |
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Zgodnie z informacją producenta |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Może zawierać mleko, łącznie z laktozą, gluten, gorczycę, jaja, seler, soję |
Przechowywanie | Brak ograniczeń +2 do + 24 stopni. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie (patrz informacje producenta) |
Przedział cenowy – Średni
2,99 zł za opakowanie – 29,90 zł za kg.
Producent: ZM „Pekpol Ostrołęka” S.A.
Zakupiono: Sklep Netto
2 komentarze
a ja uwielbiam, akurat z cieciorą najmniej ale z fasolą mega i soczewicą też bardzo dobry tylko czasem im suchy wyjdzie. Kupowałam w netto ale wycofali i nie mam co na śniadanko teraz jeść 🙁