Nasza rekomendacja:
(4,3 / 6)
Masz obawy przed zakupem pasztetu sojowego z czosnkiem? Że może nieprzyjemnie pachnieć i… Nie bój się. Nie wyczujesz czosnku prawie wcale, do chwili aż nie spróbujesz. A smak jest konkretny, szczególnie gdy pogryziesz czosnek 🙂
O dziwno, nie jest to bynajmniej czosnek w proszku, który można spotkać w większości wyrobów, ani tak mocno przetworzony, że nie czuć go prawie wcale. Ten jest świeży. Tak, producent umieścił w pasztecie świeży, wyciśnięty czosnek. Jest to jego zaletą i wadą jednocześnie. Zaletą, bo dostajemy produkt, który sprawia wrażenie świeżo przyrządzonego. Wadą, bo jest to czosnek, który ma swoje właściwości sensoryczne, nieodpowiadające wielu osobom. Dlatego spożywanie przed pójściem na randkę lub spotkanie biznesowe niewskazane! 🙂
Testowany pasztet sojowy z czosnkiem ma bardzo dobry skład i dostarcza podstawowych składników odżywczych, w tym wysokowartościowego białka. Biorąc pod uwagę fakt, że mamy do czynienia z produktem przetworzonym raczej nie można mieć uwag. Pasztet ma również świeży, przyjemny, czosnkowy smak. Jednak podobnie jak w poprzednio testowanych pasztetach marki Prosoya, także i w tym pojawia się dosyć specyficzna, trochę kaszkowo – mączna nuta smakowa. Pasztet bardzo dobrze rozsmarowuje się na pieczywie, a jak widać na zdjęciach, nawet na macy. Zdecydowanie zasługuje on na uznanie i wysoką ocenę.
Powtórzę po raz trzeci: szkoda tylko, że tak trudno jest znaleźć produkty firmy Rumix na półkach sklepów. W dużych sieciach handlowych są praktycznie niedostępne. Można je kupić najczęściej w delikatesach osiedlowych i mniejszych, sklepach samoobsługowych.
Szerszy opis firmy i produktów w teście Pasztetu sojowego z pieczarkami. Polecam!
Arek
Wegański blog Vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie | Grafika etykiety w smutnej, ciemnej kolorystyce. Typowej dla produktów marki Pro Soya. |
Wygląd ogólny | Po otwarciu powierzchnia nierówna. Pokryta warstwą oleju. Widoczne kawałki składników. Brak typowego dla tego typu produktów miejscowego przybrązowienia. |
Konsystencja i tekstura | Po rozsmarowaniu konsystencja jednolita. Miękka, kleista, mączna i kremowa. Wyczuwalne kawałki wyciśniętego, świeżego czosnku. Stosunkowo szybko rozpuszcza się w ustach. Pozostają niewielkie drobinki czosnku i przypraw. |
Zapach | Wyczuwalny specyficzny, typowy dla przetworzonych pasztetów sojowych. Prawie niewyczuwalny zapach czosnku. Trochę sztuczny. |
Smak | Lekko słodkawy. Swoisty. Wyczuwalny smak świeżego czosnku kaszki manny, mąki i delikatnie przypraw. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Nie. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Soja |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Bez konserwantów, bez glutenu. Z soi nie modyfikowanej genetycznie
|
Przechowywanie | Brak większych ograniczeń. Po otwarciu przechowywać w lodówce przez 48 h. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Średni
3,89 zł za opakowanie – 33,82 zł za kg.
Producent: Rumix PROSOYA Janina Gasparowicz
Zakupiono: Delikatesy Warus – Warszawa
Pro Soya. Pasztet sojowy z czosnkiem
3,89 zł – 115 gSkład
- Ziarno soi 65%
- Woda
- Olej rzepakowy
- Czosnek 6%
- Cebula
- Sól
- Przyprawy (czosnek, curry, imbir, kolendra, liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, chili)
Wartości odżywcze
- Energia: 164 kcal
- Tłuszcz 10,6 g (kwasy tłuszczowe nasycone 0,8 g)
- Węglowodany 7,7 g (cukry 1,4 g)
- Białko 9,5 g
- Sól 1,25 g