Nasza rekomendacja:
(3,8 / 6)
Polsoja. Wędlina sojowa o smaku szynkowym z pieprzem jest wędliną, którą jemy w domu od lat. Nie podzielamy zdania osób, które twierdzą, że prawdziwej, dobrej jakości wędliny nic nie zastąpi. Robiliśmy wiele ślepych testów na zagorzałych zwolennikach mięsa i wędlin. Wędlina Polsoi podana na chlebie pszenno – żytnim, posmarowana musztardą i ozdobiona kilkoma cienkimi plastrami ogórka kiszonego nie została rozpoznana jako ta „oszukana” 😉
Dlatego w zasadzie poza niektórymi składnikami, nie mam to tego produktu większych uwag. Jedyny wyjątek stanowi jego cena! Jest zwyczajnie porażająca. Tak – porażająca. Jeśli produkt ma być, jak pisze na opakowaniu producent, alternatywą dla wędlin mięsnych, to taką z powodu wysokiej ceny nie jest. Kilogram oryginalnej włoskiej mortadeli, która do tanich wędlin nie należy kosztuje kilkanaście złotych mniej niż testowana wędlina sojowa z pieprzem. Z oceny organoleptycznej wynika bowiem, że jest najbardziej zbliżoną do tego typu produktów. Jeśli natomiast ma być alternatywą dla szynki (a raczej nie jest), to tym bardziej różnica cenowa zwiększa się.
Sięgając raz na jakiś czas po tę wędlinę w markecie zastanawiam się dlaczego pomimo tej ceny wciąż ją kupuję. Chyba dlatego, że jest po prostu dobra. Wiem jednakże, że pewnego dnia to się zmieni. Jeżeli innemu producentowi uda się zbliżyć do wrażeń organoleptycznych, które oferuje ta wędlina i zaproponuje cenę na poziomie 30 zł za kilogram wygra.
Generalnie, pomijając cenę, bardzo dobra lub wręcz niemal idealna alternatywa dla wędlin mięsnych typu mortadela.
Arek
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie | Wygląd przyjazny. Budzący miłe skojarzenia. Kolorystka pastelowa, przyjemna. Konstrukcja opakowania pozwala łatwo je otworzyć bez użycia narzędzi. |
Wygląd ogólny | Trudno nie zauważyć wyraźnego podobieństwa do mortadeli z pieprzem. Widoczne kawałki pieprzu składniki. Kolor właściwy typowy dla wędlin typu mortadela. Zachęca do kupienia. |
Konsystencja i tekstura | Zwarta konsystencja. Zachęca do spożycia. Po złożeniu na pół pęka w miejscu złożenia. |
Zapach | Typowy dla wędlin typu mortadela. Wyczuwalny zapach przyprawy do zup. |
Smak | Smak lekko słonawy, delikatnie wyczuwalny bardzo przyjemny smak pieprzu zielonego. Smak bardzo zbliżony do wędlin typu mortadela. Nałożony na pieczywie i podany z musztardą lub chrzanem praktycznie nie do odróżnienia od mortadeli. Bardzo smakuje dzieciom, które są przyzwyczajone do jadanie wędlin. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Bardzo dobra. Dla wędlin typu mortadela. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Soja, pszenica |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Brak |
Przechowywanie | W miejscu chłodnym Od + 1 do +5 stopni. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Bardzo drogi
5,89 zł za opakowanie – 59,89 za kg
Producent: Polsoja sp. z o.o.
Zakupiono: Hipermarket Carrefour
Polsoja. Wędlina sojowa o smaku szynkowym z pieprzem
5,89 zł - 100 gSkład
- Woda
- Izolowane białko sojowe (12,3%),
- Olej rzepakowy
- Białko pszenne
- Skrobia
- Aromaty (soja)
- Sól, pieprz zielony 0,38% (pieprz zielony, woda, ocet, sól)
- Błonnik cytrusowy,
- Ekstrakty przypraw (?), przyprawy (?)
- Substancja zagęszczająca (karagen)
Wartości odżywcze
- Energia: 166 kcal
- Tłuszcz 9 g (kwasy tłuszczowe nasycone 0,8 g)
- Węglowodany 4,5 g (cukry 0,9 g)
- Białko 15,8 g
- Błonnik 2,0 g
- Sól 2,0 g
2 komentarze