Nasza rekomendacja:
(4,1 / 6)
Czasami lepiej jest wymienić wady niż zalety danego produktu. Przez to przesłanie staje się bardziej czytelne. Otóż testowany BIO pasztet z fasolki kidney posiada tylko dwie cechy, którym nie można w pełni przypisać stwierdzenia, że są jego zaletami.
Pierwsza to cena. Za 8,20 zł kupujemy produkt bio, ale czy ten właśnie fakt uzasadnia tę właśnie cenę? 160 gramów to porcja dla jednej osoby. Zatem chcąc uraczyć naszym pasztetem czteroosobową rodzinę musimy wydać, bagatela prawie 33 złote! Nie jest to tanio.
Druga to smak. Pasztet nie jest zły, ale zbyt duża ilość przypraw i cebuli oraz obecność otrębów gryczanych sprawia, że jest ma on specyficzny smak. Przebija cebula i smak kaszy gryczanej, podbijane przez kminek i majeranek. Jeśli ktoś lubi takie samki, a wiem z komentarzy pod innymi testami, że są takie osoby, można im pasztet zarekomendować z czystym sumieniem. Można, bowiem oprócz tych dwóch cech pasztet jest godny polecenia.
Ma rewelacyjny skład, do czego przyzwyczaiła nas już firma Poloniak. Ma oryginalny wygląd i kolory, przyjemny zapach, no i jest BIO. Stosunkowo krótki okres przydatności do spożycia potwierdza jego wysoką jakość. Szkoda, że producent nie podał zawartości błonnika, bo patrząc na skład pasztetu jego zawartość jest znaczna.
Zauważyliśmy, że najlepiej smakuje z jakimś „konkretnymi” dodatkami – z chrzanem, musztardą, szczypiorkiem itp.
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny |
Opis |
Opakowanie/etykieta | Grafika etykiety prosta, kolorystyka nieskomplikowana, wręcz ascetyczna. Estetyczna i nienarzucająca się. Nie rzucająca się w oczy. Pasztet zapakowany próżniowo w folię. |
Wygląd ogólny | Po otwarciu powierzchnia nierówna. Połyskliwa i tłusta. Kolor fioletowy do brązowego. |
Konsystencja i tekstura | Pod naciskiem palca lekko ugina się i wraca do poprzedniego kształtu. Pod mocniejszym odkształca się. Po przekrojeniu konsystencja zwarta, ale pod naciskiem palca pęka, rozdziela się. Podczas gryzienia oddzielą się składniki. |
Zapach | Przyjemny, świeży i równy. Wyczuwalna kasza gryczana, fasolka, cebula i czosnek. |
Smak | Specyficzny. Zdecydowanie wyczuwalne: cebula i przyprawy (kminek i majeranek). Lekko gorzki, pieprzny. Po chwili pojawia się smak fasoli.
|
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Brak |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Brak |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Produkt ze składników ekologicznych certyfikowanych |
Przechowywanie | Od +4ºC do +8ºC. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Bardzo drogi
8,20 zł za opakowanie – 51,25 zł za kg.
Producent: Irena Szymkiewicz – Tyl
Zakupiono: Sklep ze zdrową żywnością – Legionowo