Nasza rekomendacja:
(4,5 / 6)
Burger warzywny, a ściślej mówiąc burgery warzywne (w opakowaniu znajdują się dwie sztuki) zakupiliśmy w Auchan. Mimo, że na półkach i w szafie chłodniczej było sporo produktów, których jeszcze nie testowaliśmy, właśnie ten przykuł naszą uwagę. I wygląd to bez wątpienia jedna z jego największych zalet. Ładne opakowanie, z kolorową przyciągającą wzrok grafiką oraz estetycznie wyglądające burgery mogą zachęcać do zakupu. Kolejną zaletą produktu jest skład, który jest niemal wzorcowy i zdecydowanie lepszy niż większość tego typu produktów dostępnych na rynku. Co ważne i co podkreśla producent: burgery nie zawierają alergenów i z tego co nam wiadomo są wyprodukowane ze świeżych, niemrożonych warzyw👌
Niestety, w moim odczuciu najsłabszą ich stroną jest smakowitość. Czyli to, na co jako konsumenci przede wszystkim zwracamy uwagę. Moim zdaniem są niekonkretne. Mimo, że próbowałem burgerów na wiele sposobów (podgrzane na patelni i na grillu, z musztardą, keczupem oraz innymi dodatkami) nie byłem w stanie opisać ich smaku. A ściślej mówiąc, nie miały smaku, który da się opisać. Są warzywne i można wyczuć w zapachu (szczególnie na zimno) głównie kalafiory i brokuły. Przede wszystkim burgery są pikantne i pikantność ta narasta w miarę ich jedzenia. Wszelkie dodatki (pikle, sałata, cebula, pomidory, bułka, itd.) nie wpływają na odczuwanie smaku pikantnego. Jednak tym, co wielu konsumentom może nie przypaść do gustu, jest pojawiający się od czasu do czasu wyrazisty smak ziaren kolendry. Osobiście uwielbiam liście kolendry, ale smaku ziaren wprost nie toleruję. Dlatego ta cecha dyskwalifikuje dla mnie te burgery całkowicie. Ale dla kogoś, kto lubi smak ziaren kolendry, lub mu on nie przeszkadza, moja opinia jest nieistotna. Być może właśnie tę wyrazistość miał na myśli producent pisząc na swojej stronie internetowej: “W smaku unikatowy, lekko pikantny i wyrazisty”?
Burgery są miękkie i widać wyraźnie składniki. Po podgrzaniu na patelni są miękkie, dość zwarte i nie rozpadają się. Po podgrzaniu na grillu są również miękkie, ale bardziej suche i mają tendencję do rozpadania się. Producent zaleca, aby po podgrzaniu na patelni odsączyć burgery, ale nie zauważyłem takiej potrzeby. Tłustawy film na powierzchni jest całkiem przyjemny.
Osoba projektująca opakowanie zrobiła kawał dobrej roboty, ale dlaczego użyła do opisu trudnej do czytania czcionki i wielkich liter?🤔 Ich użycie sprawia, że wszystko staje się nieczytelne. Przyznam, że miałem problem z przeczytaniem wielu linijek napisanego nieczytelną czcionką tekstu. Zdecydowanie do zmiany!
Gdyby wymienione na początku opisu trzy zalety wsparte były dodatkowo jakimś bardziej wyrazistym smakiem z przyjemnością napisałbym, że to obok Dobrej Kalorii elita wśród burgerów roślinnych, i zarekomendowałbym je znacznie wyżej. Wiem, że mamy różne preferencje smakowe, dlatego jestem bardzo ciekaw Waszej opinii o tych burgerach.
Arek
blog wegański vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Opakowanie plastikowe z papierową nakładka pełniąca również funkcję etykiety. Grafika kolorowa, ładna, estetyczna i przyjemna dla oka. Zachęcająca do zakupu. Do opisu użyto wielkich liter, przez co staje się on nieczytelny. |
Wygląd ogólny | Kolor burgerów ugier. W opakowaniu znajdują się dwa burgery w okrągłym kształcie. Widoczne kawałki składników. Tłusty film na wierzchu. |
Konsystencja i tekstura | Podgrzane na patelni bez tłuszczu Zwarta. Twarda z wierzchu, miękka w środku. Kolor dominujący ugier z brunatnymi śladami przypalenia. Delikatny tłusty film na powierzchni. Podgrzane na grillu Lekko twarda z wierzchu, miękka w środku. Rozpadająca się. Widoczne kawałki składników. Kolor dominujący ugier. |
Zapach | Mało wyrazisty. Wyczuwalne brokuły i kalafior – szczególnie przed podgrzaniem. |
Smak | Mało wyrazisty, ale pikantny. Wyczuwalne warzywa. Pojawia się wyraźny smak ziaren kolendry. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Brak. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Brak. |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Nie zawiera alergenów! Bezglutenowy, bez cukru, bez konserwantów. |
Przechowywanie | W temp. +0°C – +6°C. Po otwarciu spożyć w ciągu 24 godzin. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak |
Przedział cenowy – Drogi
9,99 zł za opakowanie – 49,95 zł za kg.
Producent: Nutri Foods
Zakupiono: Auchan
Kod: 590722245939
Nutri Foods. Green Burger warzywny
9,99 zł - 200 g.Skład
- Bób
- Kalafior, brokuły, marchew
- Cebula
- Czerwona papryka
- Czosnek
- Woda
- Natka pietruszki
- Olej rzepakowy
- Ostra papryka
- Só, przyprawy, mielony korzeń dziwidła
Wartości odżywcze
- Wartość energetyczna: 174 kcal
- Tłuszcz: 9,0 g, w tym kwasy tł. nasycone:0,8 g
- Węglowodany: 11,0 g, w tym cukry: 0,9 g
- Błonnik: 11,0 g
- Białko: 7,7 g
- Sól: 1,1 g
Jeden komentarz
Hej, a ja wrecz odwrotnie. Dla mnie to sa najsmaczniejsze burgery na rynku. I ten sklad – o niebo lepszy niz ten w innych produktach na tej samej polce. Osobiscie jestem tez wielka fanka Kociorkow tej samej firmy o roznych smakach ktore sa w postaci malych koltecikow ala falafle. Dla mnie najsmaczniejsza pozycja ala falafle na rynku. Robie w piekarniku przez 4min, kupuje gdy sa z krotkim terminem waznosci w Auchan i mroze. Mozna dostac paczke za 4 – 5zl 🙂