Nasza rekomendacja:
(5,7 / 6)
Natura Food. Veggie. Makaron białkowy Penne z zielonego groszku. Co to jest? Taka była moja pierwsza reakcja, kiedy zobaczyłem ten produkt w sklepie. Nie, nie chodzi o to, że ktoś wyprodukował makaron z grochu. To nic dziwnego. Są przecież makarony żytnie, kukurydziane, ryżowe, sojowe, gryczane, z fasoli, czy soczewicy. Zaskoczyła mnie nazwa: “białkowy”! Dlaczego białkowy? Zainteresowany spojrzałem na opis “Wartości odżywczych”. Okazuje się, że w 100 gramach makaronu są 22 gramy białka. Faktycznie jest to więcej niż w przypadku tradycyjnego makaronu z semoliny (12 – 15 g białka w 100 g), ale mniej niż w przypadku makaronu z soczewicy (23 – 28 g).
Zatem “białkowy” to zabieg marketingowy. Nie ma oczywiście w tym nic złego i być może dla wielu osób, które zaczynają swoją przygodę z weganizmem. Groch pod względem profilu aminokwasowego i strawności nie ustępuje białku zwierzęcemu, dlatego weganie zastępując makaron pszenny mogą mieć pewność, że dostarczą organizmowi odpowiednią ilość dobrego białka. Osoby, które odżywają się roślinami od dłuższego czasu wiedzą, że dobrze zbilansowana dieta i tak zapewnia im wszystko, czego ich organizmy potrzebują. Natura Food. Veggie. Makaron białkowy Penne z zielonego groszku jest także doskonałą alternatywą dla osób, które nie mogą lub nie chcą spożywać glutenu.
Makaron z Biedronki
Kupiłem zatem ten makaron białkowy penne z zielonego groszku z czystej ciekawości, ponieważ makaronu z groszku wcześniej nie jadłem. Kiedy postanowiłem skosztować Natura Food. Veggie. Makaron białkowy Penne z zielonego groszku pomyślałem, że przy okazji warto przeprowadzić test. Być może ktoś będzie szukał w internecie jakiś opinii na temat tego produktu?
Coż mogę powiedzieć o makaronie? Poza jedną drobną “wadką” jaką jest jego wygląd po ugotowaniu, to jest to produkt ze wszech miar godny polecenia. Jest inny, jest smaczny, ma po ugotowaniu świetną konsytencję i jest bez wątpienia bardzo odżywczy, a dla wegan jest to bardzo ważna cecha. Do tego Natura Food. Veggie. Makaron białkowy Penne z zielonego groszku jest zdrowszy od makaronu z pszenicy, a już na pewno stanowi doskonałą jego alternatywę. Co do wyglądu, to ową wspomnianą wadą jest mało zachęcający jasny nalot, który wyraźnie rzuca się w oczy na zielonym penne. Sprawia ta, że makron wygląda jakby był rozgotowany. Jednak po ośmiu minutach gotowania jest odpowiednio twardy i nie rozpada się.
Mimo, że cena jest stosunkowo niska, to w porównaniu do tanich makaronów z semoliny Natura Food. Veggie. Makaron białkowy Penne z zielonego groszku jest produktem drogim.
Uważam, że mimo to decydowanie warto go kupić!
Arek
blog wegański vegetest.pl
PS
Cena makaronu mieści się w naszym zakresie cenowym “tani”. Jednak jest to droga alternatywa w porównaniu do makaronów tradycyjnych z pszenicy.
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Opakowanie foliowe z przeźroczystym okienkiem, przez które widać makaron. Kolorystyka ograniczona. Grafika nieskomplikowana, ale estetyczna. |
Wygląd ogólny | Kolor szarozielony, widoczne liczne jasnozielone kropki. Kształt typowy dla penne. Po ugotowaniu (8 minut) kolor zielony z jasnym nalotem. |
Konsystencja i tekstura | Po ugotowaniu (8 minut). Konsystencja zwarta. Twarda. Widoczne kawałki składników. |
Zapach | W trakcie gotowania w pomieszczeniu roznosi się przyjemna woń zielonego groszku. Po ugotowaniu zapach jest zdecydowanie bardziej zbożowy, a groszek jest mniej wyczuwalny. |
Smak | Można wyczuć smak lekko zwietrzałego groszku zielonego i zboże. Lekko kwaskowaty. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Nie dotyczy. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Brak |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Bezglutenowy, vegan, 22% białka. |
Przechowywanie | W chłodny i suchym miejscu. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak |
Przedział cenowy – Tani
4,99 zł za opakowanie – 19,96 zł za kg.
Producent: S.C. SAM MILLS S.R.L. Rumunia
Dostępny w: Biedronka
2 komentarze
jem ten makaron często. Zdecydowanie leszy i zdrowszy od pszenicy 🙂