Nasza rekomendacja:
(3,9 / 6)
Jaka była nasza pierwsza reakcja po otwarciu słoika i spróbowaniu Natura Food. Pasta czerwona paprykowo – marchewkowa?
– Skąd my to znamy?
Agnieszka była szybsza: My Best Veggie. Pasta kanapkowa paprykowo – marchewkowa. Smakowitość bardzo, ale to bardzo zbliżona do testowanej wcześniej pasty z Lidla, której test można przeczytać na naszym blogu. Naprawdę trzeba bardzo zagłębić się w analizę smakowitości, aby po ponad miesiącu od testu przywołać walory smakowo – zapachowe pasty z Lidla. Różnica jest. Pasta z Biedronki jest delikatnie bardziej gorzkawa, mniej pikantna, nieco bardziej słodka, mniej wilgotna i ma bardziej świeży zapach. To oczywiście mogą być odczucia subiektywne. Teraz trochę o danych obiektywnych:
- Pasta z Biedronki ma nieco inny skład.
- W miejsce suszonych pomidorów występują suszona papryka.
- W składzie znalazły się: nieznanego pochodzenia aromat naturalny oraz maltodekstryna.
Poza tym mamy do czynienia z bardzo podobnym produktem. Nie jest naszym celem porównywanie tych dwóch past, ale po pierwszym kontakcie z Natura Food. Pasta czerwona paprykowo – marchewkowa nie mogliśmy się powstrzymać od porównania. W sumie, dlaczego nie? 🙂 Skoro ten sam producent sprzedaje swój produkt do dwóch największych dyskontów w Polsce zmieniając nieco jego skład, nazwę, wygląd, a pozostawiając cenę, to z pełnym przekonaniem możemy pozwolić sobie na ich porównanie.
I jak owo porównanie wypada? Naszym zdaniem na korzyść My Best Veggie. Pasta kanapkowa paprykowo – marchewkowa z Lidla. Kolejne 2,99 zł zostawimy w przyszłości w Lidlu 🙂
Arek
PS. Przy okazji tego testu można wyciągnąć inne wnioski, ale to już postawiamy czytelnikom 😉
PS2. Na prośbę jednego z naszych czytelników umieszczamy zdjęcie z dobrze widocznym opakowaniem produktu. Tak, aby łatwo go było odnaleźć w sklepie 🙂
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Przyjemne dla oka, estetyczne. Kolorystyka jasna, czytelna, stylizowana na akwarelę. Opakowanie szklane. |
Wygląd ogólny | Kolor pomarańczowy. Przyjemny, zachęcający do spożycia. |
Konsystencja i tekstura | Zbyt twarda i mało zwarta jak na pastę. Łatwo się rozsmarowuje. Na wpół wilgotna. Widoczne drobne kawałki składników, głównie papryki. Szybko rozpuszcza się w ustach. Wyczuwalne kawałki przypraw i drobinek skórek papryki. |
Zapach | Wyczuwalny zapach papryki i przetworzonej cebuli. |
Smak | Słodkawy i kwaskowaty. Wyczuwalna lekka goryczka, smak papryki, marchewki i przetworzonej cebuli. Lekko pikantna. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Brak |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Gorczyca |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Może zawierać gluten pszenny, soję, jaja, gorczyce, mleko łącznie z laktozą, seler |
Przechowywanie | Miejsce suche, temperatura pokojowa. Po otwarciu spożyć w ciągu 24 godzin. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak |
Przedział cenowy – Tani
2,99 zł za opakowanie – 15,73 zł za kg.
Producent: Marka własna
Zakupiono: Dyskont Biedronka
Natura Food. Pasta czerwona paprykowo - marchewkowa
2,99 zł – 190 gSkład
- Papryka czerwona 29,4%
- Marchew 27,6%
- Cebula
- Rafinowany olej rzepakowy
- Błonnik bambusowy
- Skrobia ziemniaczana
- Błonnik grochowy, sól, cukier, ocet spirytusowy
- Papryka suszona, krobia modyfikowana, aromat naturalny, maltodekstryna
- Przyprawy (zawierają gorczycę)
Wartości odżywcze
- Energia 208 kcal
- Tłuszcze 16,0g (w tym nasycone 1,2 g)
- Węglowodany 11,0 g (w tym cukier 6,8 g)
- Białko 1,5 g
- Błonnik 6,8 g
- Sól 1,8 g