Lunter. Tofu wędzone

Nasza rekomendacja:
5.6 out of 6 stars (5,6 / 6)

Tofu wędzone to produkt, który jest lubiany przez wiele osób, miedzy innymi dlatego, że znajduje szerokie zastosowanie z kuchni. Bardzo dobrze smakuje spożywane na surowo, z pieczywem i z innymi dodatkami. W naszej lodówce można znaleźć je przez cały rok 😀Nadszedł czas na test kolejnego

Do tej pory testowaliśmy tofu wędzone od trzech różnych producentów, z czego tofu marki Take it Veggie z Kauflandu jako jedyny produkt uzyskało naszą najwyższą rekomendację: 6*. To tofu, które najczęściej kupujemy. Czy tofu wędzone marki Lunter stawi mu czoła?

Konsystencja testowanego tofu jest typowa dla tego typu produktów. Tym co zdecydowanie narzuca się w pierwszym kontakcie jest zapach… Lubicie oscypki? To macie gotowy zamiennik! Nic dodać nic ując 😎Podobnie jest ze smakiem. Smak również jest zbliżony do oscypka. Nie tak bardzo, jak zapach, ale zdecydowanie jest mu bliżej do wędzonego sera owczego z polskich gór nż do typowego tofu wędzonego. Czy to wada, czy zaleta? Na pytanie każdy powinien sobie odpowiedzieć sam.

Tofu spożywane na surowo jest smaczne, nieco słodkie i mniej słone niż np. wspominamy oscypek. Podsmażenie na grillu elektrycznym uwydatniło aromat dymu wędzarniczego. Tofu na pewno nadaje się doskonale do dalszej obróbki lub zastosowań w innych potrawach. Sprawdzi się także jako dodatek do sałatek warzywnych lub nadzienie do coraz modniejszych ostatnio pierogów z tofu.

Warte podkreślanie jest także to, że wędzone tofu Lunter jest wyprodukowane z soi niemodyfikowanej genetycznie. Tak jak miało to miejsce w przypadku testowanego ostatnio tofu marynowanego producent także i w tym przypadku zaznaczył, że tofu jest doskonałym źródłem wapnia oraz białka. Więcej na ten temat pisałem w teście Tofu marynowanego.

Podsumowując testowane tofu wędzone jest ciekawym produktem, który jest na swój sposób oryginalny, ma doskonały skład (tylko 3 składniki!) oraz bardzo dobre wartości odżywcze. Co prawda nie jest to tak doskonały produkt jak wspomniane tofu Take in Veggie, ale niewiele mu ustępuje i zdecydowanie wart jest polecenia! Kupując tofu warto pamiętać o jego specyficznym smaku i zapachu oscypka, które nie każdemu może odpowiadać.

Arek
Blog wegański vegetest.pl

Dziękujemy firmie ALFA BIO za udostępnienie produktu do testów.

 

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie Opakowanie foliowe zawierające w środku jeden kawałek tofu spakowany próżniowo. Papierowa obwoluta. Etykieta czytelna, kolorowa i przyjemna. Grafika prosta, estetyczna. Zachęca do zakupu.
Wygląd ogólny Szaro – beżowy kolor i nierówna powierzchnia. Po przekrojeniu ukazuje się przyjemnie wyglądające wnętrze w kolorze ecru z licznymi drobnymi dziurkami.
Konsystencja i tekstura Konsystencja zwarta, lekko uginająca się pod naciśnięciem palca – szybko wraca po poprzedniego kształtu. W ustach lekko twardy, Rozgryzany rozpada się wiele małych kawałeczków.
Zapach Własny, specyficzny, serowy. Bardzo zbliżony do zapachu sera owczego “oscypek”.
Smak Surowy

Zrównoważony, przyjemny. Lekko słodkawy z wyczuwalnym smakiem typowym dla sera owczego “oscypek”.

Z grilla

Uwydatnia się smak zbożowy. Bardziej słodki i delikatnie bardziej słony.

Alternatywa dla produktów niewegańskich Bardzo dobra. Dla niektórych serów.

 

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Soja, pszenica
Informacje (zastrzeżenia) producenta Bez konserwantów. Bez GMO. Bez cholesterolu. Bez glutenu. Wysoka zawartość białka. Źródło wapnia. Tofu wędzone klasycznie w dymie z bukowego drewna.
Przechowywanie +2°C do +8°C. Po otwarciu przechowywać w temp. max +5°C. Spożyć w ciągu doby.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Tak

Przedział cenowy – Średni

4,19 zł za opakowanie – 26,19 zł za kg.

Producent: LUNTER – ALFA BIO
Do nabycia: Tesco

Lunter. Tofu wędzone

4,19 zł - 160 g
9.1

Skład

10.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

9.5/10

Wartości odżywcze

8.5/10

Opłacalność

8.5/10

Smakowitość

9.0/10

Skład

  • Woda
  • Ziarna soi
  • Sól

Wartości odżywcze

  • Energia: 134 kcal
  • Tłuszcze 8,0 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,1 g
  • Węglowodany 2,4 g, w tym cukry <0,5 g
  • białko 13,0 g
  • Sól 1,1 g
  • Wapń 220 mg

Inne wegańskie produkty

2 komentarze

  1. Wędzone tofu marynowane w oliwie z wędzoną papryką, sosem sojowym i z syropem klonowym i upieczone jest pycha! Uwielbiam taką kolację. A i zagryzka do filmu jest z niego przednia 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *