Nasza rekomendacja:
(3,8 / 6)
Soja Lachsfilet firmy Land of tofu, czyli „Produkt wegański a la filet z łososia bezglutenowy bio”, jak można sądzić po nazwie jest propozycją dla wegan oraz zapewne tych wegetarian, którzy nie jedzą ryb. Na pewno jest ciekawą propozycją, ale…
Szczere uznanie dla producenta, który postarał się i zrobił miłe dla oka, przyjazne i kolorowe opakowanie. To dobrze, że coraz częściej możemy spotkać w sklepach produkty przeznaczone dla wegan, które ładnie wyglądają. Szerzej pisałem o tym w artykule Wegański nie zawsze oznacza zdrowy. Opakowanie naprawdę ma znaczenie J Ale zazwyczaj przychodzi ta chwila, kiedy musimy je zdjąć. W przypadku testowanego dzisiaj produktu nie jest to ani łatwe, ani przyjemne. Efekty widać na poniższym zdjęciu.
Otwarcie próżniowo opakowanego w folię „łososia” wymaga użycia ostrego narzędzia. Po rozcięciu foli wypływa tłusta substancja koloru czerwono – brunatnego, co nie budzi przyjemnych skojarzeń. Sam w sobie, po wyjęciu z folii, Soja Lachsfilet wygląda jak prostokątny kawałek mięsa. I podobnie pachnie. I to jest jego zaleta i wada jednocześnie. Zaleta, bo nie pachnie jak produkt roślinny (co dla pewnej grupy stęsknionych za smakiem mięsa wegan jest ważne). Wada, bo nie pachnie jak łosoś, a którym zgodnie z nazwą, produkt powinien się kojarzyć. Nie kojarzy się ani mi, ani osobie, która go wraz ze mną próbowała. To samo odnosi się do smaku naszego „łososia”.
Jeśli szukacie produktu roślinnego, który ma Wam zastąpić lub chociażby przywołać wspomnienia wyglądu, zapachu i smaku fileta z łososia, to szukajcie dalej. Ten produkt przypomina raczej przyprawiony tempeh niż rybę. Jest zrobiony z soi i tę soję (fermentowaną) łatwo z nim wyczuć. Jeśli dodatkowo spożywamy go przyrządzonego na grillu, z pieczywem (frytkami) z chrzanem (musztardą, ketchupem) zapewni nam przyjemne doznania smakowe. Momentami możemy wręcz mieć odczucie, że spożywamy wołowinę. Oczywiście pod warunkiem, że przymkniemy nieco oko (a raczej usta) na soczystość, która w tym przypadku jest ograniczona.
Podsumowując. Produkt bez wątpienia wysokiej jakości o ciekawych walorach smakowo – zapachowych. Jednak nijak nie przypomina on ryby, a tym bardziej łososia. Do tego cena na poziomie 76.66 zł za kilogram sprawia, że trudno jest go szczerze zarekomendować. Chociaż wartości odżywczych nie można nie docenić.
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie | Opakowanie foliowe owinięte w karton. Przyjemna, kolorowa grafika. Otwarcie folii z wymaga użycia ostrego narzędzia. Opakowanie zwiera dwa kawałki. |
Wygląd ogólny | Kolor brązowo-czerwony, niejednolity. Nie zachęca do spożycia. |
Konsystencja i tekstura | Po wyciśnięciu z folii.
1. Na zimno. Konsystencja niejednolita. Przypominająca kawałek mielonego mięsa. Sucha i po naciskiem palców rozsypująca się. 2. Po podgrzaniu. Zwarta, mało soczysta, sucha. Szybko rozpuszcza się w ustach |
Zapach | 1. Na zimno. Podobny dla tempehu. Oliwny i lekko dymny. Wyczuwalny zapach marynaty i przyprawy do zup. Solny, przypalony.
2. Po zdjęciu z grilla. Typowy dla przypalonych mięsnych potraw z grilla. Solny, przypalony |
Smak | Smak słono – gorzki. Stosunkowo długo utrzymujący się w ustach. Budzący skojarzenia z podsuszanymi, wędzonymi kiełbasami i mięsem marynowanym. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Tak. Kiełbasy podsuszane, mięso z grilla |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Seler, gorczyca, seler, sezam |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Produkt wegański, bezglutenowy, BIO
Certyfikat ECO
|
Przechowywanie | do +7°C |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak |
Przedział cenowy – Bardzo drogi
11,50 zł za opakowanie – 76,66 zł za kg.
Producent: Land of tofu
Dystrybutor: Bio Planet S.A.
Zakupiono: Sklep ze zdrową żywnością
Land of tofu. Soja Lachsfilet
11,50 zł – 150 gSkład
- Tofu 67% [woda, soja, koagulant kombucha (czara herbata z cukrem fermentowa do octu), nigari]
- Mąka sojowa
- Olej słonecznikowa
- Sól morska
- Tamari – sos sojowy
- Przecier pomidorowy
- Przyprawy
- Płatki drożdżowe
- Algi morskie
- Rodzynki sułtanki, sok z cytryny, dym
Wartości odżywcze
- Energia: 210 kcal
- Tłuszcz 10,0 g (kwasy tłuszczowe nasycone 2,5 g)
- Węglowodany 2,0 g (cukry 1,5 g)
- Białko 24,0g
- Sól 1,9 g