Indyjski Dahl z soczewicy z ryżem

blog wegański Dahl indyjski

Nasza rekomendacja: 4.8 out of 6 stars (4,8 / 6)

Dal (dahl, dhal) to jedna z typowych potraw nie tylko w kuchni indyjskiej. Ogólnie oznacza potrawy przyrządzane z roślin strączkowych (głównie soczewicy i ciecierzycy). Więcej można się dowiedzieć czytając np. opis w Wikipedii. W konsystencji oryginalny dal jest zbliżony do bardzo gęstej, zawiesistej zupy. Podaje się go zazwyczaj z ryżem, czasami chlebkami naan.

Jak się ma propozycja firmy Pamapol do oryginału? Po pierwsze, trudno jest mówić o czymś takim jak oryginał, bo to raczej rodzaj potrawy. Po drugie, jeśli uświadomimy sobie, że mamy do czynienia z gotową potrawą, którą można kupić w sieciówce za niecałe dziesięć złotych, to powodów do narzekania nie ma. Potrawa jest smaczna i powinna przypaść do gustu osobom, które lubią kuchnię hinduską. Jednak patrząc na to jak wiele tych produktów zalega na półce w Netto można odnieść wrażenie, że takich osób w naszym kraju nie ma zbyt wielu. Szybciej schodzą tzw. chińskie zupki i kiełbasiane konserwy (swoją drogą, co to za „oryginalny” produkt – kiełbasa w słoiku…?) i inne produkty, których wartości odżywcze są raczej wątpliwe. No cóż, co kto lubi.

Dahl marki Sorella jest aromatyczny i równy w smaku oraz lekko (przyjemnie) pikantny. Pikantność powinna przypaść do gustu tym osobom, które nie przepadają za rzeczami bardzo ostrymi (z wyjątkiem noży kuchennych i ostrzy w maszynkach do golenia). Nie spełni natomiast oczekiwań tych, którzy lubią dania bardzo pikantne.  Jednak jak na dal potrawa jest nieco zbyt rzadka. Czy jest to jej wda? Trudno powiedzieć. Jak wiadomo, my Polacy, uwielbiamy sosy i wiele osób topi wręcz w nich ziemniaki, ryż i kaszę. Ponieważ konsystencja dala (dalu?) bardziej przypomina sos z dodatkami niż gęstą hinduską potrawę, powinna odpowiadać większości osób. Z drugiej jednak strony owego sosu jest chyba nieco za mało. Soczewica i warzywa są raczej miękkie niż twardawe.

Spróbować warto, ba ja na pewno będę kupował częściej. No chyba, że jak zwykle Netto wycofa produkt ze sprzedaży, a firma Pamapol zaprzestanie jego produkcji przerzucając się na gulasz węgierski. Obym znów nie był wrednym prorokiem, co niestety zbyyt często mi się zdarza.

Podsumowanie

Na plus:

  • Bardzo dobry skład.
  • Smak i zapach powinny zadowolić wiele osób.
  • Bardzo dobra jakość wykonania.
  • Cena.

Na minus:

  • Wyczuwalny smak potrawy “z pudełka”.
  • Nieco za rzadka konsystencja.

 

Arek blog wegański blog vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Tabela

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Opakowanie foliowe z papierową nakładką. Etykieta utrzymana w przyjemnych barwach z ciekawą  grafiką. Czytelna i łatwo rozpoznawalna. Na etykiecie podano istotne dla konsumenta informacje.
Wygląd ogólny Kolor typowy dla tego typu wyrobów. Widoczne kawałki składników: soczewica, marchew, batat itd.
Konsystencja i tekstura Lekko gęsta, o gęstości sosu z kawałkami miękkich składników. Ryż o konsystencji właściwej.
Zapach Zapach zrównoważony, orientalny  z wyczuwalną soczewicą.
Smak Orientalny. Równy, nieco pikantny. Podczas jedzenia wyczuwalne niektóre składniki wraz z przyprawami.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Nie dotyczy

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Mąka pszenna, gorczyca
Informacje (zastrzeżenia) producenta Vegan. Produkt sterylizowany.

Produkt może zawierać: Seler, soję, gluten (z żyta), mleko łącznie 
z laktozą, jaja, nasiona sezamu.

Przechowywanie Temperatura pokojowa
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie

Przedział cenowy – Średni

9,99 zł za opakowanie – 27,75 zł za kg. Producent: PAMAPOL S.A. Zakupiono: Netto Kod:5907501003644

Indyjski Dahl z soczewicy z ryżem

9,99 zł - 360 g
8.2

Skład

9.5/10

Wrażenia konsumpcyjne

7.5/10

Wartości odżywcze

7.0/10

Opłacalność

9.0/10

Smakowitość

8.0/10

Opakowanie

8.0/10

Skład

  • Ryż paraboliczny gotowany 43%
  • Woda
  • Dynia 5,9%
  • Ekstrakt z kokosa 5%
  • Marchew 4,7%, batat 2,6%
  • Soczewica zielona 2,3%, szpinak 2,1%
  • Cebula 1,7%, korzeń pietruszki 1,7%
  • Koncentrat pomidorowy
  • Przyprawy (w tym gorczyca)
  • Ekstrakt z papryki, nać pietruszki, czosnek, olej rzepakowy, sól, cukier, sok z cytryn, mąka pszenna.

Wartości odżywcze

  • Wartość energetyczna: 116 kcal
  • Tłuszcz: 2,2 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,9 g
  • Węglowodany: 21,0 g, w tym cukry: 2,1 g
  • Błonnik: 1,4 g
  • Białko: 2,8 g
  • Sól: 0,85 g

Inne wegańskie produkty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *