Nasza rekomendacja:
(4,7 / 6)
Wizyta w IKEA była dla nas także okazją do przetestowania mniej popularnego dania (jak na tą chwilę, ponieważ większy szał panuje obecnie na wege hot-dogi), jakimi są IKEA Klopsiki wegańskie z hummusem.
Smakowitość klopsików nie budzi żadnych zastrzeżeń. Pachną świeżo, przyjemnie i zachęcają do spożycia. Wygląda na to, że zarówno klopsiki, jak i hot – dogi to dzieło nie technologa, jak ma to miejsce w przypadku zdecydowanie większości gotowych produktów, tylko kucharza. Kucharza, który wiedział jaką smakowitość chce osiągnąć i tak długo eksperymentował ze składnikami i ich proporcjami aż osiągnął swój cel. Niestety nie dane nam było spróbować wegańskich klopsików w towarzystwie sałatki z ziół (widocznie się skończyła), dostaliśmy za to samą rukolę. Notabene lekko zwiędnięta 🙁
Ten “dopracowany” skład ma jednak swoją drugą stronę. Do przyrządzenia potrawy użyto 61 składników! Czy znacie potrawę, która ma tyle składników? Wspaniałe leczo wegańskie przyrządzanie przez Agnieszkę składa się tylko z 5 składników składników (plus różne przyprawy oczywiście). Podsumuję krótko: facit fastidium copia.
Mimo że IKEA Klopsiki wegańskie z hummusem są smaczne i aromatyczne, to ich wygląd nie zachęca do spożycia. A ściślej mówiąc nie zachęci do spożycia kogoś, kto nie jest przyzwyczajony do jedzenia typu fast – food. Ja należę to tych właśnie osób, na których potrawa zrobiła złe pierwsze wrażenie. Kolorystykę utrzymaną w ugrach, brązach i beżach próbowała przełamać zielona rukola, ale skoro nie występuje ona w standardowym składzie nie można oceniać jej wpływu na ogólny wygląd potrawy.
Całościowy obraz uzupełnia wylewający się sos, który brudzi papierek z napisem IKEA. Wystarczy spojrzeć na zdjęcie poniżej.
Wegański fast-food z IKEI
Mi się to nie podoba. Ale podkreślam, jest to moja opinia. Wiele osób przyzwyczajonych do fast – foodu nawet tego nie zauważy. Ociekające sosami bułki, serwetki i dłonie jedzących to widok typowy w wielu tego typu barach. Zawsze w takich sytuacjach przypomina mi się fragment z „Ulissesa” Jamesa Joyce’a. „Przysiedli na wysokich stołkach przy barze, kapelusze zsunięte do tyłu, przy stołach, wołają o więcej chleba bezpłatnego, żłopią, wilczołapią ochłapy żarcia, oczy im wyłażą, ocierają mokre wąsy” 🙂
Klopsiki zostały umieszczone w twardej bułce(?) posmarowanej hummusem, która jest naprawdę twarda i niestety ma tendencję do pękania. Warto poczekać dwie, trzy minuty, aż bułka przesiąknie hummusem i zmięknie. Chociażby po to, żeby nie zbierać klopsików z podłogi. A tak przy okazji warto spróbować samego hummusu. Jest naprawdę smaczny.
Dlaczego warto zjeść IKEA Klopsiki wegańskie z hummusem? Bo są dobre i niedrogie. Można by było się przyczepić do ich składu, szczególnie do syntetycznych dodatków. Takich jak benzoesan sodu, kwas cytrynowy, emulgatory i guma ksantanowa. Czy są faktycznie potrzebne? Dotyczy to szczególnie substancji konserwujących. Pośród przetestowanych przez nas 180 produktów, tylko kilka zawierało w swoim składzie substancje konserwujące. Widać zatem, że producenci żywności coraz częściej unikają ich stosowania. Może IKEA, która włożyła tyle pracy w opracowanie przepisu na klopsiki wegańskie też mogłaby wziąć to pod uwagę?
Arek
wegański blog vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Ocena dotyczy zarówno całej potrawy jak i jej poszczególnych składników
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie | Klopsiki (3 szt.) z dodatkami opakowane w nieprzemakalny papier z napisem IKEA. |
Wygląd ogólny | Klopsiki w twardej, pszenno – żytniej bułce z dodatkiem hummusu, sosu warzywnego, rukoli i cebulki prażonej.
Kolorystyka utrzymana w kolorze ugru, brązu i beżu. Wyraźnie widoczne składniki i kawałki składników. Sos wylewa się z bułki. Rukola lekko zwiędnięta. Mało estetyczne. |
Konsystencja i tekstura | Bułka twarda. Klopsiki miękkie, uginające się pod naciskiem palca i pękające.
Konsystencja sosu gęsta. Konsystencja i tekstura sałatki właściwa. |
Zapach | Własny, warzywny, świeży. Wyczuwalna rukola i hummus. Nieznacznie przebijają składniki klopsików: głównie papryka, kukurydza i przyprawy. |
Smak | Smak słodkawy. Dodatki (sałatka i prażona cebulka) stanowią dobre uzupełnienie smakowe do klopsików i hummusu.
Smak klopsików własny, warzywny, słodkawy. Wyczuwalny smak niektórych składników: zielony groszek, papryka, kukurydza, jarmuż i przyprawy. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Tak. Dobra dla klopsików. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Benzoesan sodu |
Zawartość substancji zagęszczających | Metyloceluloza, guma ksantanowa, |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Gluten, gorczyca, sezam |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Może zawierać: skorupiaki, jaja, mleko, soja, orzechy |
Przechowywanie | Nie dotyczy |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Średni
4,00 zł za opakowanie – 37,38 zł za kg.
Producent: IKEA
Zakupiono: IKEA – Janki
IKEA Klopsiki wegańskie z hummusem
4,00 zł – 107 gSkład
- Klopsiki
- Ciecierzyca, Marchew, Zielony groszek, Czerwona papryka, Kukurydza, Jarmuż, Białko grochu, Cebula, Olej rzepakowy, Skrobia grochowa, Sól , Substancja zagęszczająca (metyloceluloza), Cukier brązowy, Ekstrakt drożdżowy, Cebula w proszku, Szałwia, Czarny pieprz, Liść laurowy, Pietruszka, Kurkuma
- Hummus: Ciecierzyca gotowana 55%, Woda, Olej rzepakowy, Pasta sezamowa tahini 9%, Sól ,Regulator kwasowości (kwas cytrynowy), Czosnek suszony, Kmin rzymski, Substancja konserwująca (benzoesan sodu)
- Bułka: Mąka pszenna , Woda, Syrop cukrowy, Zakwas żytni, Mąka żytnia, Olej rzepakowy, Sól
- Drożdże: Gluten pszenny, Emulgator Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, Mąka słodowa jęczmienna, Środek do przetwarzania mąki kwas askorbinowy)
- Sos warzywny
- Warzywa 76% (czerwona papryka, przecier pomidorowy, cebula, ugotowana ciecierzyca), Ocet winny biały, Olej rzepakowy, Sól , Modyfikowana skrobia kukurydziana, Sos chili 2,4% (ocet, chili, sól), Nasiona gorczycy, Cukier trzcinowy, Aromat naturalny, Ocet, Substancja zagęszczająca (guma ksantanowa), Chlorek potasu
- Cebula prażona: Cebula, Olej roślinny palmowy, Mąka pszenna , Sól
- Sałatka: Natka pietruszki, Szczypiorek, Oliwa z oliwek, Cytryna
- Gluten, gorczyca, sezam, Może zawierać: skorupiaki, jaja, mleko, soja, orzechy
Wartości odżywcze
- Energia: 263 kcal
- Tłuszcz 14,0 g (kwasy tłuszczowe nasycone 2,4 g)
- Węglowodany 24,0 g, (w tym cukry 3,2 g)
- Białko 8,3
- Sól 1,4
2 komentarze
Ważne, że nie trzeba samemu skręcać tych klopsików jak mebli ? Ale, że w Ikei takie wege szaleństwa? Fiu fiu, nadciągam.
Są niezłe 🙂 Skład też niezły 😉