Nasza rekomendacja:
(5,2 / 6)
Niedawno publikowaliśmy test Kiełbasek sojowych o smaku barbecue marki Go Vege z Biedronki. Chociaż nie były to najgorsze produkty, które mieliśmy okazję testować na naszym blogu wegańskim, to jednak trudno byłoby je zakwalifikować do produktów dobrych i godnych polecenia. Ani skład, ani konsystencja, ani smakowitość, ani nawet cena (o dziwno!) nie warte były rekomendacji. Przystępując do testu Kiełbasek sojowych białych nie spodziewaliśmy więc niczego dobre. Jednakże szybko przypomnieliśmy sobie, że naszym zadaniem nie jest skupianie się na oczekiwaniach lecz w miarę obiektywne przedstawienie i opisanie produktów, więc uprzedzenia zostawiliśmy na jakiś czas w lodówce 😉
Nigdy nie mów nigdy
Podczas gdy nasze uprzedzenia schładzały się spokojnie w lodówce my z otwartymi umysłami przystąpiliśmy do testów. I to była dobra decyzja, ponieważ białe kiełbaski bardzo pozytywnie nas zaskoczyły. Może nie pod każdym względem, o czym poniżej, ale pod ich większością okazały się o niebo lepszym produktem od poprzednich.
Kiełbaski grillowaliśmy na grillu elektrycznym oraz podsmażaliśmy na oleju z pestek z winogron. Okazało sie, że zastosowana obróbka termiczna nie ma większego wpływu na smakowitość i konsystencję kiełbasek. Z patelni mogą się wydawać nieco bardziej soczyste i nieco bardziej pieprzne, ale różnica jest niewielka. Te z grilla wyglądają lepiej, a te z patelni są raczej mało zachęcające, co widać na zdjęciu głównym i tym poniżej.
Wady i zalety
Wady:
- Skład. Skład produktu jest bardzo ważny, ale jest jednym z kryteriów jego oceny. Dlatego podchodzimy do niego restrykcyjnie i nie kierujemy nań całej uwagi. Dodatek karagenu czy gumy guar naszym zdaniem nie dyskwalifikuje produktu. Jednakże zastosowanie większości wysokoprzetworzonych składników, jak ma to miejsce w przypadku tych kiełbasek oraz trudna do sprawdzenia zawartość metylocelulozy to nieco inna bajka. Nie jest tragicznie, ale jednak trochę tego wszystkiego za dużo 🙄Tym bardziej, że nieco “śliska” konsystencja skłania do zastanowienia się nad faktyczną ilością użytych dodatków.
- Cena jest trochę zbyt wysoka. Chociaż kiełbaski są dobre, to jednak ponad 31 zł za kilogram wydaje się być ceną nieco wygórowaną. Pamiętajmy, że jest to tylko produkt marki własnej dyskontu. Sieć nie ponosi więc kosztów ani promocji marki, ani samego produktu.
Zalety:
- Smakowitość.
Suma wrażeń zapachowo – smakowo – czuciowych odbieranych podczas oceny doustnej zaskoczyła nas pozytywnie. Zaraz po otwarciu folii narzuca się zapach typowy dla produktów na bazie seitanu i białek sojowych. Pod tym względem kiełbaski wzbudziły w nas skojarzenia z produktami firm Seitan Threat i Bezmięsny – co jest oczywiście komplement pod ich adresem😉 Po chwili zaczyna pojawiać się zapach przypraw, głównie majeranku, ziela angielskiego i pieprzu. A skoro o majeranku mowa. Nazwa produktu w języku polskim to kiełbaski sojowe białe, zaś języku portugalskim (drugim na etykiecie obok polskiego) nazywa się on “Kiełbaski sojowe z majerankiem” – interesujące 🤔 W smaku kiełbaski są zdecydowanie słone (trochę zbyt słone) i pieprzne. Poza tym połączenie pozostałych składników przypomina nieco smak tradycyjnej białej kiełbasy.
Producent sugeruje podgrzewanie produktu na patelni lub grillu i raczej nie warto eksperymentować z innymi sposobami ich obróbki. Spróbowaliśmy bowiem podgrzać kiełbaski do w gorącej wodzie i nic dobrego z tego nie wyszło. Z cebulką na patelni smak kiełbasek zyskuje dodatkowo, zaś z na kanapce, z pomidorem i świeżą cebulką… Rewelacja! Zdecydowanie warto spróbować kiełbasek w połączeniu z różnymi dodatkami.
- Konsystencja i tekstura
Kiełbaski podczas gryzienia rozpadają się na kawałeczki i są przyjemnie twardawe. Po tym względem zdecydowanie różnią się (na plus) od kiełbasek w wersji barbecue. Jednak wciąż nie sposób pozbyć się wrażenia, że przy produkcji użyto nieco zbyt dużo substancji zagęszczających.
- Dostępność. O tym pisaliśmy w poprzednim teście. Dla wegan, którzy wciąż są uważani za dziwaków to duży atut produktów marki Go Vege 😀 Nie byliśmy we wszystkich Biedronkach, ale jeżeli marka Go Vege jest w nich dostępna to zdecydowanie duża zaleta, przynajmniej w przypadku testowanych dzisiaj białych kiełbasek.
Podsumowanie
Jeżeli zestawimy wady (mało istotne) i zalety (istotne dla większości konsumentów) to musimy przyznać, że to jeden z najlepszych produktów marki Go Vege i jeden z najlepszych zamienników tradycyjnych kiełbasek mięsnych jakie testowaliśmy na naszym wegańskim blogu. Pod jednym warunkiem: jeżeli przymkniemy nieco oko na skład i na zbyt dużą słoność kiełbasek. Oczywiście my w naszej rekomendacji przymykać oczu za bardzo nie możemy. Jeżeli jednak Tobie skład nie przeszkadza, to możesz dodać do rekomendacji dodatkowe 0,3* 😉 A tu już pozycjonuje biedronkowe kiełbaski wegańskie bardzo wysoko 😀
Jeszcze jedna mała uwaga
Po raz pierwszy zdarzyło się nam testować dwa bardzo podobne produkty tej samej marki, które aż tak bardzo różnią się od siebie. Kiełbaski o smaku barbecue i Kiełbaski sojowe białe to w rzeczywistości dwa całkiem inne produkty. Dlatego nie dajmy się zwieść ich podobieństwu. Marka sieciowa to nie to samo, co marka producencka. Dwa podobne produkty, sprzedawane pod tą samą marką sieci handlowej, mogą pochodzić od dwóch różnych producentów. A ponieważ Biedronka silnie strzeże nazw producentów stojących za daną marką nie zamierzamy tego dociekać za wszelką cenę. Niech sobie strzeże jeżeli w czymś jej to pomoże 😉
Smacznego!
Arek
wegański blog vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie | Opakowanie foliowe. Etykieta z prostą i przyjemną dla oka grafiką. Etykieta czytelna i łatwo rozpoznawalna. W środku 4 kiełbaski po ok. 62 g każda. |
Wygląd ogólny | Kolor szary. Lekko połyskujące, budzące skojarzania z plasteliną. Widoczne kawałki składników na zewnątrz i po przekrojeniu. |
Konsystencja i tekstura | Przed obróbką termiczną Zwarta. Lekko twarda. Lekko uginająca się pod naciskiem palca. W dotyku śliskie. Po zdjęciu z grilla Zwarta. Twarda, uginająca się pod naciskiem palca. Kiełbaski jednolite, wewnątrz dobrze zespojone kawałki składników. Po podsmażeniu na patelni Zwarta. Twarda, uginająca się pod naciskiem palca. Kiełbaski jednolite, lekko soczyste wewnątrz dobrze zespojone kawałki składników. |
Zapach | Przed położeniem na grill Własny, specyficzny. Typowy dla produktów na bazie seitanu i białek sojowych. Wyczuwalny zapach przypraw: majeranek, ziele angielskie, pieprz czarny. Po zdjęciu z grilla Bardziej zdecydowany. Zbliżony do tradycyjnych białych kiełbas. Wyczuwalny zapach przypraw: majeranek, ziele angielskie, pieprz czarny. Po podsmażeniu na patelni Bardziej zdecydowany. Zbliżony do tradycyjnych białych kiełbas. Wyczuwalny zapach przypraw: majeranek, ziele angielskie, pieprz czarny. |
Smak | Po zdjęciu z grilla Zbliżony do tradycyjnych białych kiełbas. Zdecydowanie słony i nieco pieprzny. Po podsmażeniu na patelni Zbliżony do tradycyjnych białych kiełbas. Zdecydowanie słony i pieprzny. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Bardzo dobra dla tradycyjnych wędlin grillowych. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Metyloceluloza, karagen |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Gluten pszenny, soja, jęczmień |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Odpowiedni dla wegan. Może zawierać gorczycę i sezam |
Przechowywanie | Od +1ºC do +7 ºC |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Średni
7,99 zł za opakowanie – 31,96 zł za kg.
Zakupiono: Biedronka
Kod: 5901473001165
Go Vege. Kiełbaski sojowe białe
7,99 zł - 250 gSkład
- Woda
- Izolowane białko sojowe 8,8%
- Olej rzepakowy
- Teksturowane białko sojowe 6,6%
- Gluten pszenny 5,2%, mąka ryżowa
- Sól, aromaty
- Substancja zagęszczająca: karagen
- Emulgator: metyloceluloza
- Przyprawy 0,7% (majeranek 0,5%, czosnek, cebula, pieprz czarny),
- Ekstrakt słodowy jęczmienny.
Wartości odżywcze
- Energia: 214 kcal
- Tłuszcz: 7,7 g (kwasy tłuszczowe nasycone 1,0 g)
- Węglowodany: 9,3 g (w tym cukry: 1,6 g)
- Błonnik: 0,9 g
- Białko: 23,0 g
- Sól: 2,3 g