Nasza rekomendacja:
(5,3 / 6)
“Produkt z tłuszczem kokosowym o smaku Gouda?! Co to jest?” Taka była moja pierwsza myśli, gdy przeczytałem etykietę.
Protesty niektórych polityków, żeby zakazać używania w stosunku do produktów roślinnych tradycyjnych nazw będących zamiennikami produktów odzwierzęcych jest trochę dziwne. Skąd ta nagła obrona określeń:”kotlet”, “wędlina”, “kiełbasa”, “ser” i próba wprowadzenia regulacji prawnych? 🤔W latach 80-tych w mojej stołówce studenckiej sprzedawano jajeczne kotlety i pulpety jarskie i jakoś nikt nie robił z tego problemów. No tak, ale wtedy nie istniały tak potężne korporacje, które boją się, że ktoś zbierze im kawałek tortu. Wszyscy wiemy o co chodzi…Przejdźmy zatem do testu 😉
Jak zatem wypada w testach Coco Papa’s. Produkt z tłuszczem kokosowym o smaku Gouda? Powiemy krótko – rewelacyjnie! W zasadzie nie mamy uwag. Testowaliśmy na naszym blogu wegańskim popularne w owym czasie produkty OSM Łowicz Bez deka mleka i były to całkiem dobre wegańskie zamienniki serów podpuszczkowych. Jednak nie w każdych warunkach się sprawdzały np. gdy trzeba było coś zapiec. W przypadku testowanego dzisiaj wegańskiego zamiennika sera Gouda mamy do czynienia z produktem pod tym względem bardzo dobrym. Zapieka się bardzo dobrze, nawet w tostach co widać na poniżym zdjęciu.
Smak i zapach “Goudy” jest rewelacyjną kopią sera mlecznego. Może z wyjątkiem braku typowego dla tego typu produktów nabiałowych mlecznego zapachu. Jednak nie sądzę, żeby ktoś za nim tęsknił. Dla nas i dla wielu konsumentów produktów pochodzenia roślinnego jest to akurat zaleta 😁 Konsystencja i tekstura nie są tak rewelacyjne jak w przypadku oryginału, ale też niewiele można im zarzucić. W porównaniu do klasycznego sera Gouda produkt jest bardziej łamliwy i śliski, jednakże nie ma co demonizować – da się wytrzymać 😍
W zasadzie tym, co może część osób zniechęcać jest skład produktu. Z drugiej strony jak do tej pory nie spotkaliśmy idealnego wegańskiego zamiennika sera podpuszczkowego. Dlatego chciał, nie chciał nie możemy aż tak bardzo krytykować jego składu. Chociaż, prawdę powiedziawszy, wiemy, że niektóre składniki można byłoby zastąpić czymś bardziej przyjaznym dla organizmu 😉
Czy warto kupić Coco Papa’s. Produkt z tłuszczem kokosowym o smaku Gouda? Naszym zdaniem tak. Szczególnie jeżeli szukacie alternatywy dla tradycyjnego sera żółtego ze wszystkimi jego cechami i do tego nie przeszkadza Wam nieco zniechęcający skład i wątpliwe wartości odżywcze.
Agnieszka i Arek
blog wegański vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Produkt zapakowany próżniowo w opakowanie foliowe zamknięte w tekturowe pudełko. Po otwarciu opakowania w środku ukazuje się kolorowa, przyjemna grafika. |
Wygląd ogólny | W opakowaniu jeden kawałek w kształcie sześcianu o bokach 10 cm i grubości 1,5 cm. Barwa jasnożółta podobna do serów typu gouda. Na powierzchni nieliczne drobne wgłębienia. |
Konsystencja i tekstura | Pod delikatnym naciskiem palca produkt lekko się ugina i wraca do poprzedniego kształtu. Po przekrojeniu konsystencja zwarta, prawidłowa. “Ser” pęka dopiero pod silnym naciskiem palca. |
Zapach | Zapach bardzo zbliżony do serów podpuszczkowych o zapachu goudy. |
Smak | Zbliżony do sera podpuszczkowego ze zdecydowanie wyróżniającym się smakiem zbliżonym do sera gouda. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Tak. Dla serów podpuszczkowych. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Skrobia ziemniaczana modyfikowana |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Brak |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Odpowiednie dla wegan. |
Przechowywanie | +2 do +8. Po otwarciu spożyć w ciągu 10 dni. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak |
Przedział cenowy – Bardzo drogi
9,99 zł za opakowanie – 49,95 zł za kg.
Producent: Wyprodukowany w Grecji dla Natural Polska Sp. z o.o.
Zakupiono: Auchan
7 komentarzy
Jestem weganem już od 17stu lat także testowałem już dziesiątki wegańskich serów. Najlepszy jaki jadłem to seria z Redwood wholefood company
http://veggies.co.uk/wp-content/uploads/2011/06/cheezly_whitecheddar.jpg – jak kiedyś wam wpadnie w łapy ten angielski vegan ser to koniecznie spróbujcie !
ale od dawna go nie mogę w PL znaleść. Valsoja totalnie mi nie pasują sam tłuszcz i skrobia, wolę już pizzę bez sera niż z valsoją. Dziś kupiłem te kokosowe po 10xl za 200g w wersji cheddar i mozzarella , aromat wybitny choć smak stosunkowo neutralny idealne do zapiekania i stosunkowo “niedrogie” Polecam
Dziękujemy za ciekawy komentarz, podzielenie się doświadczeniami i inspirację 🙂 Jeżeli uda nam się ściągnąć ten produkt to na pewno przetestujemy 🙂
nie jestem weganką, ale za klasycznym żółtym serem po prostu nie przepadam. z tej serii baaardzo mi pasowała ‘mozzarella’- dopiero odkryłam Waszą stronę i nie wiem czy testowaliście, ale czytającym polecam spróbować 🙂
A dlaczego sklad moglby byc lepszy? Pytam z ciekawosci; bo wydawalo mi sie, ze jest ok? Tylko te aromaty troche tajemnicze, a tak poza tym skrobia i tluszcz. Bede wdzieczna za info.
Dziękujemy za komentarz. Co do składu to jak na tę chwilę raczej nasze pobożne życzenie. Są co prawda na rynku produkty, które nie są produkowane z tłuszczu i skrobi, ale ich ceny są niestety bardzo wysokie. Ufamy, że albo ktoś znajdzie tańsze i zdrowsze rozwiązanie, albo ceny zaczną spadać 🙂
Oto przykładowe produkty będące zamiennikami serów: https://thethrivingvegan.com/9-healthy-vegan-cheese-brands/
Dziękuję Arku za odpowiedź. Teraz już wiem, o co chodziło. Na szczęście nie jem go za dużo, tylko czasem na kanapkę. Faktycznie będę jeszcze ograniczać,bo ten tłuszcz dał mi do myślenia. A cena to swoją drogą… :/
Dziękuję i życzę smakowitego weekendu 🙂