Nasza rekomendacja: (5,6 / 6)
Kolejny pudding Bez deka mleka jest propozycją dla osób, które uwielbiają smak czekolady, ale nie jedzą mleka, które jest składnikiem większości budyniów, puddingów i wszelkich deserów. Jak przekonał nas ten test można wyprodukować nie tylko dobry puddingu, ale wręcz lepszy od tego na bazie mleka. To kolejny przykład, że mleko nie jest i nie musi być bazą do wielu produktów, dla których było przez wieki. To znakomita informacja dla świadomych konsumentów!
Testowany pudding nie tylko nie rozczarowuje, ale w zasadzie pod każdym względem zachwyca. W zasadzie, bo dla części konsumentów dyskusyjny może być jego skład. Więcej na ten temat piszemy w teście puddingu waniliowego.
To co najważniejsze – smak 😀
Pudding wygląda jak czekoladowy, pachnie jak czekoladowy i smakuje jak czekoladowy. Czego chcieć więcej? Otwierając go zastanawialiśmy czy będzie słodki. Czy jest? O tak! Słodkość idealnie równoważy kakaową gorycz dzięki czemu otrzymujemy smak, który nie jest mdlący tylko świeży, a chwilami wręcz orzeźwiający. Kokos, który jest bazą puddingu jest niewyczuwalny.
Podobnie jak pudding waniliowy także i ten wyróżnia się rewelacyjną, zachęcającą do spożycia całego opakowania, aksamitną konsystencją. Aż chce się jeść!
Mała wadka
Największym minusem puddingu to jego mała dostępność. Ale to już nie jest uwaga do producenta. Znamy niestety rynek handlu detalicznego z autopsji i wiemy czym się kierują sieci przy zakupach produktów spożywczych. Dlatego niebędący wielkim międzynarodowym koncernem producent ma niewielkie pole manewru. Ale na szczęście to powoli się zmienia. Do walki o względy rosnącej grupy świadomych konsumentów, którzy odchodzą od produktów pochodzenia zwierzęcego, dołączają coraz więksi gracze rynkowi. Dlatego jesteśmy przekonani, że za rok o tej samej porze sklepy będą zaopatrzone znacznie lepiej i pudding czekoladowy Bez deka mleka będzie można kupić bez problemu. Nie bardzo wyobrażamy sobie żeby tak dobry produkt nie był dostępny w większości sklepów.
Arek wegański blog vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie | Plastikowy pojemnik. Kolorowa, przyjemna dla oka rozpoznawalna dla produktów mark grafika. Zachęca do zakupu. |
Wygląd ogólny | Kolor czekoladowy. Połyskująca powierzchnia. |
Konsystencja i tekstura | Konsystencja gęsta, lejąca. Właściwa dla tego typu produktów. Dość szybko rozpuszcza się w ustach. |
Zapach | Wyraźny. Czekolady, słodki i przyjemny. |
Smakowitość | Smak słodki – czekoladowy. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Tak. Idealna dla tego typu produktów tradycyjnych. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Karagen |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Brak |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Bez soi, be glutenu. |
Przechowywanie | Od +2°C do +8°C |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak. |
Przedział cenowy – Średni
Cena 5,40 zł za opakowanie – 30,00 za kg
Producent: OSM Łowicz
Kod: 5900120090347
Bez deka mleka. Pudding czekoladowy
5,40 zł – 180 gSkład
- Woda
- Produkt kokosowy w proszku 3,7% (miazga kokosowa, syrop glukozowy)
- Cukier, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu 2,0%
- Skrobia modyfikowana
- Substancja zagęszczająca: karagen
- Sól
- naturalny aromat czekoladowy z innymi aromatami naturalnymi
Wartości odżywcze
- Energia: 122 kcal
- Tłuszcz: 4,2 g (kwasy tłuszczowe nasycone: 4,0 g)
- Węglowodany: 20,0 g (w tym cukry: 9,6 g)
- Białko: 0,9 g
- Sól: 0,12 g
3 komentarze
Rewelacyjny! Uwielbiam go 🙂 btw – fajne zdjęcie 😉
Długo zwlekałam z zakupem z uwagi na cenę. Na szczęście przełamałam się i upolowałam zarówno ten smak, jak i waniliowy. Czekoladowy wymiata! Ja również żałuję, że dostępność jest tak marna. No i cena jednak mogłaby być sympatyczniejsza.
Chemia wyczuwalna w smaku i tylko zboki wegańskie mogą się tym zachwycać, dla mnie ochyda i paskudztwo