Nasza rekomendacja:
(4,9 / 6)
Vitally Food. Burger wegetariański jaglany z pieczarkami i szpinakiem to ostatni już burger firmy Vital World, który mamy przyjemność testować na naszym blogu. Przyjemność, ponieważ tutaj się powtórzę, wszystkie testy nam jej dostarczały. Szerzej o burgerach firmy Vital World przeczytacie w teście burgera buraczano – jaglanego, który zrobiliśmy jako pierwszy. Jednakże tutaj ograniczymy się do oceny Burgera jaglanego z pieczarkami i szpinakiem.
Jak wypadał testowany burger? Jak już pisaliśmy burger buraczano – jaglany postawił poprzeczkę bardzo wysoko, aż chciałoby się rzec… Szkoda, że przypadkowo padło na niego jako pierwszego, ponieważ kolejne burgery wypadały na jego tle słabiej. Ten z pieczarkami i szpinakiem okazał się również być produktem nieco słabszym, co nie oznacza, że złym. To również bardzo dobry produkt, ale nie aż tak jak tamten.
Zalety i wady Vitally Food. Burger wegetariański jaglany z pieczarkami i szpinakiem
Jego zalety
- Przyjemnie wygląda
- Jest zwarty i soczysty
- Szybko i łatwo można go przygotować
- Ma dobry skład
Niestety ma też swoje wady:
- Dominujący zapach i smak pieczarek.
- Wyczuwalna gorycz
- Zawiera sporo soli
Wady te nie są oczywiście dramatyczne i dyskwalifikujące, ale trzeba je rozpatrywać w kontekście oceny całego produktu. Zdecydowanie wolę zjeść burgera z takimi wadami, niż takie, który zawiera masę wyprodukowanych w laboratorium E-składników ?

Wrażenia…
Vitally Food. Burger wegetariański jaglany z pieczarkami i szpinakiem, podobnie z resztą jak poprzednio testowane burgery tej firmy, jest także jednym z najlepiej opakowanych produktów, z którymi mieliśmy do czynienia. Opakowanie jest estetyczne, kolorowe, jak również czytelne. Wycięte w tekturze okienko sprawia, że możemy obejrzeć burgera bez wyjmowania go z opakowania.
Przed obróbką termiczną burger pachnie pieczarkami i przetworzoną cebulą, jednak po podgrzaniu (u nas na grillu elektrycznym) zapach staje się bardziej złożony. Mimo to, wciąż dominują pieczarki i cebula. Można wyczuć także kaszę jaglaną i dalej w smaku szpinak. Chciałoby się, żeby tego szpinaku było nieco więcej. Nie w składzie, bo w burgerze jest go pełno, ale w smaku.
Burger ma przyjemną, chrupiącą, twardawą skórkę, pod którą kryje się soczyste (jak na burger warzywny) wnętrze. Warto podkreślić, że w składzie nie ma ani substancji zagęszczających, ani glutenu. Co prawda babka jajowata w pewnym sensie pełni rolę zlepiającą i zagęszczającą, ale jest to roślina, która występuje w naturze 🙂
W sumie burger jest smaczny, ale dla nas trochę zbyt gorzkawy. Podczas jedzenia czuje się lekkie drapanie w gardle. Napewno były lepszy, byłby pojawiał się w nim smak obiecanego w nazwie szpinaku. Wszystkie jego cechy mają znaczenie jeżeli jemy go bezpośrednio, ponieważ w bułce z dodatkami warzywnymi i sosami część z nich i tak zanika w otoczeniu innych aromatów i smaków.

Krótkie podsumowanie
Gdybyśmy mieli stworzyć ranking burgerów wegetariańskich Vitally Food, które są na tę chwilę dostępne w sprzedaży, wyglądały on tak. Kolejno w rankingu jest burger:
-
Buraczano-jaglany – Rekomendacja: 5,6. Absolutny zwycięzca ?
- Jaglany z pieczarkami i szpinakiem – Rekomendacja: 4,9
-
Z suszonymi pomidorami, również jaglany – Rekomendacja: 4,8
-
Jaglany z sezamem i marchewką – Rekomendacja: 4,6
Agnieszka i Arek
blog wegański vegetest.pl
Produkt do testów udostępniła firma Vital World. Dziękujemy!
Ocena organoleptyczna
| Przedmiot oceny | Opis |
| Opakowanie/etykieta | Opakowanie foliowe z tekturową obwolutą stanowiącą dodatkowe pudełko. Etykieta z bardzo przyjemną dla oka grafiką. Etykieta kolorowa, czytelna i łatwo rozpoznawalna. |
| Wygląd ogólny | Kolor burgerów zielonkawo – popielaty. Widoczne kawałki składników. Spakowane w odseparowanych boksach. |
| Konsystencja i tekstura | Przed położeniem na grill
Zwarta. Twarda. Widoczne kawałki składników. Barwny. Po zdjęciu z grilla Zwarty, Twarda, przybrązowiona skórka. Wewnątrz miękki i soczysty. Widoczne składniki. Głownie liście szpinaku i kawałki ziaren słonecznika. Po naciśnięciu nie rozpada się. Bardziej wilgotny niż przed obróbką termiczną. Tekstura podobna do burgerów warzywnych. |
| Zapach | Przed położeniem na grill
Wyraźny zapach pieczarek, kaszy jaglanej i przetworzonej cebuli. Po zdjęciu z grilla Własny, specyficzny. Wyczuwalny zapach pieczarek, kaszy jaglanej i przetworzonej cebuli. |
| Smak | Własny, specyficzny. Lekko słodki i pieprzny. Gorzkawy i nieznacznie gryzący w gardło. Wyczuwalny smak pieczarek, szpinaku, przetworzonej cebuli i kaszy jaglanej. |
| Alternatywa dla produktów niewegańskich | Tak. Dostateczna dla burgerów. |
Informacje dodatkowe
| Obecność konserwantów | Brak |
| Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
| Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Brak |
| Informacje (zastrzeżenia) producenta | Bez GMO, bez glutaminianu sodu, bez konserwantów. Może zawierać gluten, gorczycę sezam i soję. |
| Przechowywanie | W lodówce. Po otwarciu spożyć w ciągu 3 dni. |
| Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak. Z wyjątkiem zastrzeżeń producenta. |
Przedział cenowy – Średni
6,99 zł za opakowanie – 34,95 zł za kg.
Producent: Vital World
Dostępny w: Auchan
Vitally Food. Burger wegetariański jaglany z pieczarkami i szpinakiem
6,99 zł – 200 gSkład
- Pieczarki (35%)
- Kasza jaglana (14,5%)
- Szpinak mrożony (13%)
- Cebula
- Woda
- Olej roślinny rzepakowy
- Skrobia
- Błonnik grochowy
- Sól
- Błonnik z babki jajowatej, przyprawy
Wartości odżywcze
- Energia 133 kcal
- Tłuszcz 6,7 g (kwasy tłuszczowe nasycone 0,7 g)
- Węglowodany 13 g (cukry 0,3 g)
- Białko 3,1 g
- Błonnik 3,9 g
- Sól 1,36 g
(4,9 / 6)