Nasza rekomendacja:
(4,1 / 6)
Testowany Dega. Hummus – Kremowa pasta z ciecierzycy, który jest przystępny cenowo troszeczkę mnie rozczarował. Mam na myśli skład i smakowitość.
Smakowitość nie bardzo mnie przekonała. Jak na hummus smak jest trochę nienaturalny. Jedząc go ma się wrażenie jakby producent w ostatniej chwili dosypał do pasty czosnek w proszku. A ponieważ opakowanie już było w druku, czosnek nie został na nim wyszczególniony 😉

Skład jest dobry, ale nie rewelacyjny. Jak wiadomo w skład hummusu tradycyjnie wchodzi między innymi sok z limonki lub w ostateczności z cytryny. I takie hummusy już testowaliśmy. Tutaj ani limonki, ani cytryny w składzie nie ma. Są natomiast kwasy: mlekowy i askorbinowy. Najprawdopodobniej to ten drugi ma zastępować naturalny sok z cytryny lub limonki. A kwas mlekowy? Jak wiadomo wielu producentów stosuje go jako naturalny konserwant…Tylko po co dodawać go do konserwanty?
Zdając na studiach ambitnie egzamin w terminie zerowym z przedmiotu przechowalnictwo żywności otrzymałem pytanie: „Jakie substancje konserwujące stosuje się w konserwach sterylizowanych?” Wymieniłem dwie i… oblałem termin zerowy. Odpowiedź egzaminującego mnie doktora brzmiała: „Nie stosuje się, panie Arkadiuszu. Albo konserwanty, albo sterylizacja”.
Podsumowując. Dega. Hummus – Kremowa pasta z ciecierzycy to produkt dobry, ale od tak dobrej firmy oczekiwałbym jako konsument czegoś lepszego. Co prawda produkt broni się ceną, dlatego osobom, które mają ochotę na hummus, a nie chce im się robić w domu (nie dziwię się, bo to sporo pracy), ani płacić wyższej ceny za wspaniałe hummusy Helathy Mind (nasz test znajdziesz tutaj) lub VegaUp(nasz test znajdziesz tutaj), można polecieć Dega. Hummus – Kremowa pasta z ciecierzycy.
PS. Bardzo zaintrygował mnie ten zielony, maleńki listek. Widzicie go na poniższym zdjęciu? Ciekawe co robi w hummusie…? 😉
Arek
wegański blog vegetest.pl

Ocena organoleptyczna
| Przedmiot oceny | Opis |
| Opakowanie | Pojemnik aluminiowy. Etykieta czytelna, utrzymana w przyjemnej kolorystyce. Charakterystyczna dla wyrobów firmy Dega. |
| Wygląd ogólny | Powierzchnia w kolorze kremowym. Właściwym dla hummusu. Widoczne małe kawałki składników |
| Konsystencja i tekstura | Kremowa, lekko puszysta, galaretowata i wilgotna. Nietłusta. Dość szybko rozpuszcza się na języku. W ustach pozostają kawałki osłonek ciecierzycy. |
| Zapach | Lekko kwaskowaty. Wyczuwalny zapach czosnku i ciecierzycy. |
| Smakowitość | Lekko kwaśny. Wyczuwalny smak czosnku, ciecierzycy i sezamowej pasty tahini. Na koniec dominuje czosnek i smak kwaśny. Smak czosnku długo utrzymujący się w ustach. Trochę nienaturalny. |
| Alternatywa dla produktów niewegańskich | Brak. |
Informacje dodatkowe
| Obecność konserwantów | Brak |
| Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
| Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Sezam, błonnik pszenny |
| Informacje (zastrzeżenia) producenta | Może zawierać ryby, gorczycę, seler, soję, mleko oraz skorupiaki. |
| Przechowywanie | Do +25 ºC |
| Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Tani
2,99 zł za opakowanie – 23,92 zł za kg.
Producent: Dega S.A.
Zakupiono: E. Leclerc
(4,1 / 6)
Jeden komentarz