Nasza rekomendacja:
(4 / 6)
Hummus z dynią i imbirem miał być zapewne w założeniach produktem nowatorskim.
Czymś na kształt wariacji na temat hummusu?
Wisienką na humusowym torcie?
Odkryciem, a może tylko urozmaicaniem?
Który z tych celów udało mu się osiągnąć? Odpowiedź może być tylko jedna, taka sama jak i on sam. Osiągnął wszystkie te cele i jednocześnie żadnego z nich.
Na rynku możemy spotkać przede wszystkim hummusy klasyczne oraz te z dodatkami, głównie z chili i z pomidorami. I w zasadzie na tym koniec. Propozycja firmy KM Vega wnosi świeży powiew innowacji. Tylko po co? Już dodawanie czegokolwiek do klasycznego hummusu jest dla wielu osób czymś zupełnie zbędnym. Jeśli jako konsument mam ochotę na jakąś odmianę to na posmarowany hummusem chleb położę pomidor, oliwki, posypię go chili, imbirem, szczypiorkiem, czy na cokolwiek innego przyjdzie mi ochota. Kupując hummus „smakowy” ograniczam się. Nie chcę się ograniczać.
Nie znam statystyk sprzedaży firmy, ale leżeli tak myśli wielu konsumentów, to ten właśnie produkt nie jest w jej czołówce.
Czy produkt jest zły? Nie. Wręcz przeciwnie. Moim zdaniem jest smaczny i oryginalny. Nie można wytknąć mu konkretnych wad. Może z wyjątkiem połączenia dyni, pieczonej marchwi i czosnku, które w rezultacie dało efekt nieprzyjemnego zapachu przetworzonej cebuli. Produkt nie ma też jakiś większych zalet. Mimo, że w nazwie występuje „imbir”, jest on bardzo mało wyczuwalny. Przed przystąpieniem do testu bardzo intrygowało mnie jaki smak powstał z połączenia imbiru i klasycznego humusu. Jak się okazało imbir niewiele miał „do powiedzenia” w tym temacie 😉 Zapach i smak zdominowały marchew, dynia i czosnek.
Linia produktowa VegaUp jest ciekawa i w większości są to wyroby smaczne i bardzo wysokiej jakości. Testowany dzisiaj hummus prezentuje bardzo wysoką jakość, a smak jak zawsze jest kwestią indywidualną.
Ps.
Ciekawe doznania smakowe można uzyskać podając chleb posmarowany tym hummusem z dodatkiem zielonych oliwek, a z pomidorem staje się bardziej delikatna…
„Jedz by zadowolić siebie, ubieraj się, aby zadowolić innych”.
Benjamin Franklin
Arek
Wegański blog Vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny |
Opis |
Opakowanie | Przyjemne dla oka, niewyszukane. Kolorystyka ograniczona, ale czytelna i łatwo rozpoznawalna dla marki. Opakowanie szklane. |
Wygląd ogólny | Kolor żółty. Przyjemny, zachęcający do spożycia. Widoczne drobne kawałki składników. Lekkie zbrązowienie typowe dla tego typu produktów. |
Konsystencja i tekstura | Kremowa, lekko puszysta. Nieco rzadsza niż klasyczny hummus, wilgotna. Dość szybko rozpuszcza się w ustach. |
Zapach | Lekko kwaskowaty. Typowy dla hummusu. Świeży. Wyczuwalny zapach przetworzonej cebuli czosnku i curry. |
Smak | Lekko słodki i kwaskowaty. Dominuje smak dyni i czosnku i marchwi pieczonej. Wyczuwalny smak ciecierzycy i sezamowej pasty tahini, typowy dla hummusu. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Brak. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Benzoesan sodu |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Sezam, gorczyca |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Dla wegan, bez sztucznych barwników, bez konserwantów, z dodatkiem soli morskiej |
Przechowywanie | Brak ograniczeń. Po otwarciu przechowywać w lodówce przez 48 godzin. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak |
Przedział cenowy – Tani
6,99 zł za opakowanie – 34,95 zł za kg.
Producent: KM Vega
Zakupiono: Hipermarket Carrefour
Vega Up. Hummus z dynią i imbirem
6,99 zł – 200 gSkład
- Gotowana ciecierzyca 43%
- Dynia 14%
- Woda
- Pieczona marchew 14%
- Pasat sezamowa tahini 4%
- Olej rzepakowy
- Sok z cytryny
- Sól
- Czosnek
- Curry, pieprz, imbir
Wartości odżywcze
- Energia: 138 kcal
- Tłuszcz 7,4 g (kwasy tłuszczowe nasycone 0,8 g)
- Węglowodany 11,1 g (cukry 1,9 g)
- Błonnik 3,9 g
- Białko 4,8 g
- Sól 0,9 g
2 komentarze
Kolory ma przepyszne! Aż chce się spróbować 🙂
Jest niezły 🙂 Warto spróbować