Nasza rekomendacja:
(4,3 / 6)
Vege burgery z brokułami, kapustą i kaszą gryczaną są to, jak sama nazwa wskazuje burgery dla wegan z brokułami, kapustą i kaszą gryczaną 🙂 Przyznam, że bardzo lubię proste komunikaty. Zawsze o wiele bardziej przemawiała do mnie pizza ze szpinakiem, pieczarkami, marynowanymi kaprami i oregano, niż pizza vegetariana. Podobnie jak znacznie większy sens ma makaron pene z sosem czosnkowo – brokułowym w ziołach prowansalskich niż penne à toscana verde (nazwa wymyślona naprędce). Podchodząc do regału wiem mniej więcej czego mogę oczekiwać. Pomimo, że burgery, jak pisze producent, są na bazie soi, wspomniane w nazwie warzywa zdecydowanie w nim dominują. Dotyczy to szczególnie brokułów i kaszy gryczanej. Specyficzny zapach soi tez jest wyczuwalny, ale są to jednak burgery warzywne.
Burgery przyrządzone na grillu, nawet elektrycznym, nie rozpadają się, wydzielają wokół przyjemny zapach, mają kolor zielono – brązowy i zdecydowanie zachęcają, aby ich spróbować. Połowę składników stanowią produkty nieprzetworzone, a drugą składniki, które nie mają negatywnego wpływu na zdrowie (przynamniej w tej ilości, jaka jest w jednej porcji). Niska zawartość tłuszczu, wysoka białka i błonnika przemawia na korzyść burgera.
A jak ze smakiem? Są naprawdę dobre. Ponieważ są to burgery, mało kto będzie jest spożywał bez żadnych dodatków. Włożone w środek bułki, wraz z ogórkami, sałatą pomidorami i odpowiednim sosem (ewentualnie innymi dodatkami) sprawdzą się bardzo dobrze. Nie są tak soczyste, jak te mięsne, ale są pod tym względem zadawalające. Trzeba jednak podkreślić, że kasza gryczana jest zdecydowanie wyczuwalna. Osoby, które jej nie lubią powinny się zastanowić nad zakupem burgerów. Jest wyczuwalna, ale jej obecność sprawia, że mamy momentami wrażenie, że jemy burgera mięsnego. Aby osiągnąć to odczucie wielu producentów stosuje gluten pszenny, Valsoia zastosowała kaszę gryczaną. Kasza nie zawiera glutenu, ale ma swój specyficzny zapach i smak. Coś za coś 🙂
Wciąż nie mogę zrozumieć skąd biorą się w tak wysokie ceny burgerów wegańskich? Czy proces produkcji jest aż tak skomplikowany? Gdybym sam nie robił burgerów w domu, może dałbym się przekonać. Składniki są tak drogie? Kasza, brokuły, szpinak i kapusta..? Bądźmy poważni. A może metyloceluloza jest tak droga? Dobrze, dość tych złośliwości 😉 Konkluzja pojawia się sama – kiedyś mięso jedli bogaci, dzisiaj jest zupełnie odwrotnie – jedzą je ci biedniejsi. Osoby nie jedzące mięsa i nabiału muszą mieć grubsze portfele. Przynajmniej jak na razie w Europie, bo w USA ceny tych produktów są bardziej sensowne.
Na szczęście konkurencja się rozwija i ceny zaczną spadać, niekoniecznie kosztem jakości.
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Opakowanie foliowe z tekturową obwolutą stanowiącą etykietę. Etykieta z bardzo przyjemną dla oka grafiką. Etykieta czytelna i łatwo rozpoznawalna. |
Wygląd ogólny | Kolor burgerów zielono – szary. Luźno ułożone w pudełku, w odseparowanych boksach. |
Konsystencja i tekstura | Przed położeniem na grill
Zwarta. Twarda. Widoczne kawałki składników. Kolor dominujący zielony. Po zdjęciu z grilla Zwarta. Średnio twarda. Widoczne składniki – kasza gryczana, brokuły, szpinak, przyprawy. Po naciśnięciu rozpada się. Mniej soczysty niż przed obróbką termiczną. Teksturą zbliżony do hamburgerów mięsnych., |
Zapach | Przed położeniem na grill
Wyraźny zapach kaszy i warzyw, głównie brokułów.
Po zdjęciu z grilla Własny, specyficzny, zbożowy. Wyczuwalny zapach kaszy gryczanej, brokułów i szpinaku. |
Smak | Własny, specyficzny. Słonawy i lekko słodki. Wyczuwalny smak kaszy gryczanej, szpinaku i delikatnie brokułów. Z czasem kasza dominuje. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Tak. Dostateczna dla burgerów. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Soja, seler |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Bez GMO, bogaty w białko, tylko 2% tłuszczu, zawiera wit B12 |
Przechowywanie | Od +0°C do +4°C |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Bardzo drogi
10,99 zł za opakowanie – 54,95 zł za kg.
Producent: Producent: Valsoia S.p.A.
Dystrybutor: Polsoja Sp. z o.o.
Zakupiono: Market Piotr i Paweł – Legionowo
Valsoia. Vege burgery z brokułami, kapustą i kaszą gryczaną
10,99 zł – 200 gSkład
- Woda
- Teskturowana mąka sojowa 19%
- Brokuły 13%, kapusta 11%
- Kasza gryczana 4%, szpinak suszony 1%
- Ziarno prosa 4%
- Błonnik cytrusowy 2%
- Olej słonecznikowy
- Sól morska
- Aromat naturalny (soja, seler)
- Stabilizator: metyloceluloza czosnek białko sojowe 0,06% witamina B12
Wartości odżywcze
- Energia: 120 kcal
- Tłuszcz 2,0 g (kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g)
- Węglowodany 10,0 g, (w tym cukry 2,7 g)
- Błonnik 7,2 g
- Białko 12 g
- Sól 1,1 g
- Wit B12 0,38 µg
3 komentarze
Jadłam je, ale bardziej smakowała mi wersja w czerwonym opakowaniu 😀
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Wolę burgery od Well Well. Te mają dla mnie dziwny smak
Trzeba lubić kaszę, wtedy są OK