Nasza rekomendacja:
(5 / 6)
Zdążyliśmy już przyzwyczać się do tego, że produkty Seitan Threat są bardzo odbrej jakości i ich smakowitości niewiele można zarzucić. Na tle dwóch wcześniej testowanych pruktów Kiełbasa jałowcowa wypada nieco gorzej. Nie oznacza to oczywiści, że jest zła, po prostu spodziewaliśmy się kolejnego niemal znakomitego produktu 😉
Przygotowaliśmy Kiełbasę jałowcową na dwa sposoby: podsmażając na patelni (z dodatkiem oleju) i na grillu elektrycznym.
W ubiegłym roku testowaliśmy Jałowcową firmy Bezmięsny Mięsny, która w smaku bardziej przypominała tradycyjną pasztetową. Czy podobnie jest w przypadku Kiełbasy jałowcowej Seitan Threat?
Tym co zdecydowanie różni ją od tej pierwszej jest smak. W “Kiełbasie” można wyczuć smak jałowca! Zatem nazwa oddaje to czego konsument może oczekiwać. Jest tylko jeden haczyk – Kiełbasę jałowcową należy podsmażyć na grillu (my sotsujemy grill elektryczny). Podsmażona na patelni z dodatkiem oleju smakuje już inaczej – jałowiec jest prawie niwyczuwalny. Osobiście polecam (Arek) przyrządzenie na grillu, ponieważ “kiełbasa” pachnie bardzo przyjemnie i świeżo. Budzi wręcz skojarzenia z lasem, polem i trawą. Smak jest równy lekko słoki, gorzkawy i można wyczuć czarny pieprz, szczególnie pod koniec. Przyrządzona na patelni chłonie tłuszcz, jest mniej aromatyczna i można wyczuć zapach cebuli. Jest jednak bardziej słodka i soczysta, co oczywiście wynika z obecności wchłoniętego tłuszczu. Z dodatkiem cebuli podsmażonej smakuje zdecydowanie lepiej.
Więcej infmoracji o cechach organoleptycznych znajdziecie w tabeli “Ocena organoleptyczna”.
Najmniej przyjemnym doświadczeniem było odpakowywanie produku i wyjmowanie go z folii. Kiełbasa jałowcowa jest tłusta i brudząca. Podobnie jak Field Roast. Grain Meat Sausages. Mexican Chipotle zafarbowała naszą drewnianą deskę do krojenia na kolor ugru. Zabarwienia pozbyliśmy się dopiero po umyciu deski w zmywarce.
Wnioski?
Jeżeli chcecie zjeść Kiełbasę jałowcową, spróbujcie posmażyć ją na grillu. Jeżeli poszukujecie doznań bardziej “kiełbasianych” podsmażcie na patelni i podawajcie z posmażoną cebulką.
Produkt warto polecić osobom, w których diecie znaduje się zbyt mało pełnowartościowego białka. Zawartość fasoli, glutenu pszennego i kaszy jaglanej pozwoli lepiej uzupełnić dietę o wszystkie aminokwasy egzogenne. Niestety minusem jest spora, aczkolwiek typowa dla tego typu produków, zawartość soli.
Ze względu na wysoką jakość i walory konsumpcyjne produktu przyznajemy mu naszą specjalną rekomendację.
Agnieszka i Arek
wegański blog vegetest.pl
Dziękujemy właścicielom marki Seitan Threat za udostępnienie produktu do testów.
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny |
Opis |
Opakowanie/etykieta | Produkt zgrzany próżniowo w plastikowej folii. Opakowanie zawiera 4 “kiełbasy”. Etykieta charkterystyczna o ograniczonej kolorystyce. Czytelna i łatwo rozpoznawalna. Otwarcie zgrzanej folii opakowania wymaga użycia nożyczek lub noża. |
Wygląd ogólny | Kolor brązowy Typowy dla wędlin produkowanych na bazie seitanu. Widoczne kawałki składników i przypraw.
Przyrządzona na patelni Ciemnobrązowa. Przyrządzona na grillu Jasnobrązowa. |
Konsystencja i tekstura | Średnio twarda. Zwarta i sprężysta – uginająca się po naciskiem palca.
Przyrządzona na patelni Soczysta, lekko tłusta. Twardniejąca powierzchnia zewnętrzna. Przyrządzona na grillu Mniej soczysta. Twardniejąca powierzchnia zewnętrzna. |
Zapach | Przyrządzona na patelni
Własny, specyficzny, zrównoważony. Zbliżony do zapachu tradycyjnej kiełbasy, z wyczuwanym zapachem cebuli. Przyrządzona na grillu Własny, specyficzny, zrównoważony i świeży. Wyczuwalny zapach jałowca. Zachęca do spożycia. |
Smak | Przyrządzona na patelni
Smak własny specyficzny, lekko słodki i pieprzyny. Wyczuwalny smak cebuli i przypraw. Może budzić skojarzenia smakowe z tradycyjnymi podsmażanymi kiełbasami. Przyrządzona na grillu Własny, specyficzny. Lekko słodkawy i pieprzny. Wyczuwalny smak jałowca i przypraw. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Tak. Dla niektórych wędlin. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Soja, gluten pszenny, mąka żytnia |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Bez cholesterolu, bogaty w białko, 100% roślinny. Może zawierać seler, orzechy, gorczycę. |
Przechowywanie | Od +2ºC do +6ºC. Po otwarciu spożyć w ciągu 1-2 dni. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Drogi
15,00 zł za opakowanie – 50,00 zł za kg.
Producent: PHU Seitan Threat Kamil Paszkielewicz
Seitan Threat. Kiełbasa jałowcowa
15,00 zł – 300 gSkład
- Białko pszenne
- Fasola biała
- Kasza jaglana
- Woda
- Sos sojowy (składniki: woda ziarno soi pszenica sól)
- Olej rzepakowy
- Mąka z ciecierzycy
- Czosnek, cebula
- Przyprawy naturalne
- Naturalny dym wędzarniczy (składniki: woda aromat dymny)
Wartości odżywcze
- Energia: 229 kcal
- Tłuszcze 4,7 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,8 g
- Węglowodany 15,0 g, w tym cukry 3,9 g
- Białko 30,9 g
- Sól : 1,8 g