Sante. Pasztet sojowy z koperkiem

Nasza rekomendacja:
3.8 out of 6 stars (3,8 / 6)

Sante. Pasztet sojowy z koperkiem to interesująca, piąta i ostatnia propozycja firmy Sante dla konsumentów w serii pasztetów sojowych. Ten pasztet, podobnie jak w zasadzie każdy z pozostałych czterech, które miałem przyjemność testować, jest nieco inny. Co prawda, tak jak we wszystkich czuć specyficzną nutę zapachową, niemniej jednak wyraźnie dominuje przyjemny zapach koperku. W smaku koperek jest nieco mniej odczuwalny. Ale jest! I to sprawia, że pasztet spożywa się z przyjemnością. Szczególnie rozsmarowany na chlebie z dodatkiem plasterków ogórka. Ciekawe jest to, że stanowiący 0,5% dodatek koperku.

Godna uwagi jest także wysoka zwartość błonnika. Niestety pasztet zawiera również znaczną ilość soli. Osoby, które ograniczają spożycie soli powinny jeść go z umiarem. Tym bardziej, że w przeciwieństwie do hummusu pasztet spożywa się często z pieczywem nadkładając go zdecydowanie więcej niż hummusu. Zastanawia też wyraźnie większa niż w uprzednio testowanych pasztetach zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych. Więcej na ten temat zawarłem w opisie Pasztetu sojowego z pomidorami. Osoby, które nie spożywają olejów z wysoką zwartością kwasów tłuszczowych nasyconych powinny unikać tego pasztetu.

 

Rekomenduję także zapoznać z się informacjami i uwagami dotyczącymi wszystkich pięciu testowanych pasztetów w opisie Pasztetu klasycznego.

 

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie Grafika etykiety w bardzo przyjemnej kolorystyce. Estetyczna i nieskomplikowana. Łatwo rozpoznawalna. Typowa dla produktów firmy Sante.
Wygląd ogólny Po otwarciu powierzchnia nierówna. Lekko połyskliwa. Miejscami zbrązowiała. W kolorze ugru.
Konsystencja i tekstura Po rozsmarowaniu konsystencja jednolita. Typowa dla dobrze rozdrobnionych pasztetów. Miękka, pulchna, kremowa. Dosyć długo rozpuszcza się w ustach. Wyczuwalne w ustach drobiny koperku.
Zapach Wyraźny zapach koperku. Delikatny zapach przypraw i kaszy manny. Specyficzny dla całej gamy produktów.
Smak Lekko słodki i słonawy. Wyczuwalny łagodny smak koperku. Przyjemny i świeży.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Raczej nie.

 

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Soja, pszenica, gorczyca.
Informacje (zastrzeżenia) producenta Produkt kontrolowany na nieobecność GMO. Może zawierać śladowe ilości selera, jaj, laktozy, gorczycy.

 

 

Przechowywanie Brak większych ograniczeń od +5 do +25
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie

 

 Przedział cenowy – Średni

3,40 zł za opakowanie – 30,08 zł za kg

Sante. Pasztet sojowy z koperkiem

6.3

Skład

5.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

6.5/10

Wartości odżywcze

6.0/10

Opłacalność

6.0/10

Smakowitość

8.0/10

Skład

  • Woda
  • Olej roślinny (?)
  • Białko sojowe 7,0%
  • Kasza manna
  • Cebula
  • Ekstrakt drożdżowy
  • Przyprawy naturalne
  • Sól
  • Koper suszony 0,5%
  • Błonnik pszenny, hydrolizat białek roślinnych (soja, kukurydza), aromaty (?)

Wartości odżywcze

  • Energia: 263 kcal
  • Tłuszcz 27,1 g (kwasy tłuszczowe nasycone 14,5 g)
  • Węglowodany 5,8 g (cukry 2,0 g)
  • Błonnik 10,9 g
  • Białko 6,0 g
  • Sól 1,4 g

Inne wegańskie produkty

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *