Ready Vege. Paté. Pasztet z soczewicy i marchwi

Nasza rekomendacja:
4.6 out of 6 stars (4,6 / 6)

Ready Vege. Paté. Pasztet z soczewicy i marchwi to już ostatni z testowanych pasztetów z serii Ready Vege. Paté. Poświęcam mu osobną ocenę, ponieważ różni się od dwóch testowanych poprzednio. Ma podobnie jak pasztety z cieciorki i fasoli rewelacyjny wręcz skład oraz bardzo dobre wartości odżywcze. Niestety tym co go do nich również upodabnia jest takie samo paskudne opakowanie z osłonki foliowej. Na szczęście nie ma tych samych właściwości organoleptycznych. Jest smaczny, przyjemnie pachnie i dobrze się rozsmarowuje na pieczywie tworząc równomierną, gładką warstwę.

Zastanawiam się jak to możliwe, żeby ten sam producent stworzył tak różne produkty. Jedząc pasztet z soczewicy i marchewki ma się wrażenie jakby był wyprodukowany przez inną firmę. Skoro zatem można ułożyć taką recepturę, która sprawia, że produkt jest smaczny, ma dobrą konsystencję i zapach, dlaczego nie można zrobić tego z pozostałymi produktami? Cieciorka i fasola się przecież bardzo dobrymi materiałami bazowymi do wszelkich past i pasztetów.

Pasztet z soczewicy i marchewki to mój zdecydowany faworyt, którego stawiam obok moich ulubionych pasztetów i past. Następnym razem zabiorę go ze sobą w podróż. Pod warunkiem, że uda mi sie go dostać, ponieważ Netto nie zapewnia jego stałej obecności na półce. Kilkukrotnie chciałem go kupić, ale pasztetów nie było.

Arek

 

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie Opakowanie foliowe z nadrukiem. Przyjemna, stonowana kolorystyka. Po łatwym otwarciu folii ze środka wyłania się pasztet opakowany w białą osłonkę zaciśnięta z obu stron aluminiowymi pierścieniami. Budzi natychmiastowe skojarzenia z produkowanymi przed laty popularnymi wątrobianymi lub pasztetowymi. Nie zachęca do spożycia.
Wygląd ogólny Kolor jasny ugier. Niejednolity. Wyciskany z osłonki nie zachęca do spożycia.
Konsystencja i tekstura Po wyciśnięciu z osłonki – konsystencja niejednolita. Trudno wycisnąć o osłonki. Bardziej przypominająca pastę niż pasztet. Po rozsmarowaniu widać malutkie kawałki osłonek czerwonej fasoli. Po naciśnięciu palcem odkształca się nie wraca po poprzedniego kształtu. Szybko rozpuszcza się w ustach.
Zapach Łagodny. Brak wyraźnie dojmującego składnika. Lekko wyczuwalny zapach gotowanej pomarańczowej soczewicy.
Smak Zrównoważony. Przyjemny z lekko wyczuwalną słodyczą, którą nadaje cebuli i marchewki. Po chwili pojawia się smak pieprzu.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Raczej nie.

 

Informacje dodatkowe

Waga 100 g
Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Zgodnie z informacją producenta
Informacje (zastrzeżenia) producenta Może zawierać mleko, łącznie z laktozą, gluten, gorczycę, jaja, seler, soję
Przechowywanie Brak ograniczeń +2 do + 24 stopni.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie (patrz informacje producenta)

Przedział cenowy – Średni

2,99 zł za opakowanie – 29,90 zł za kg.

 

Producent: ZM „Pekpol Ostrołęka” S.A.

Zakupiono: Sklep Netto

 

Ready Vege. Paté. Pasztet z soczewicy i marchwi

7.7

Skład

9.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

8.0/10

Wartości odżywcze

8.0/10

Opłacalność

6.0/10

Smakowitość

7.5/10

Skład

  • Woda
  • Soczewica 31,5%
  • Marchew – 12,5%
  • Cebula
  • Olej rzepakowy
  • Przyprawy (?)
  • Sól
  • Czosnek

Wartości odżywcze

  • Energia: 112 kcal
  • Tłuszcz 2,7 g (kwasy tłuszczowe nasycone <0,1g)
  • Węglowodany 11 g (cukry 1,7 g)
  • Białko 9,7 g
  • Sól 0,54 g

Inne wegańskie produkty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *