Nasza rekomendacja:
(4,5 / 6)
Skwarkowa pasta ze skwarkami cebulowymi to w naszym produkt odbiorze bardzo specyficzny. Jeden z tych, które są “inne”. Moglibyśmy wręcz zaryzykować stwierdzenie, że nie jest on dla wszystkich.
Pamiętam, kiedy w połowie lat 90-tych ubiegłego wieku odwiedzał nas znajomy z Ukrainy, który przyjeżdżał do Polski na handel. Wtedy jeszcze jadłem mięso, a on przywoził specjalnie dla nas dwa wyjątkowe produkty, których w naszym kraju nie było: suszone ryby i sało. Przeszukując Internet, aby móc przybliżyć Wam czym jest sało (a domyślam się, że większość czytelników tego bloga nigdy się z nim nie spotkała) znajduję tylko słoninę. Fakt sało to słonina, ale taka trochę inna niż ta, którą można dostać w Polsce.Dobre sało wręcz rozsmarowuje się na pieczywie.
I z takim właśnie sałem skojarzyła mi się konsystencja testowanej dzisiaj pasty ze skwarkami. Jest bardzo “słoninowa”. Ten neologizm chyba najlepiej ją opisuje. Podobnie jest z jej zapachem: budzi skojarzenia ze słoniną ze skwarkami 😃 I do tego podczas jedzenia pozostawia na ustach tłusty film. Jednak mimo wszystko całość pachnie zaskakująco świeżo i przyjemnie. Czujemy, że chociaż niezwykle zbliżona do słoniny ze skwarkami jest jednak produktem pochodzenia roślinnego. Nie ma nieprzyjemnego zapachu tłuszczu zwierzęcego. Jeżeli uzyskanie takich właśnie wrażeń komsumpcyjnych były zamierzeniem producenta, to udało mu się to w stu procentach.
Naszym zdaniem pastę można zarekomendować głównie osobom, które lubią tego typu produkty. Chociaż my akurat do nich nie należymy nie zmienia to faktu, że pasta jest ciekawa i oryginalna.
Agnieszka i Arek
Blog wegański vegetest.pl
Dziękujemy firmie ALFA BIO za udostępnienie produktu do testów.
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie | Etykieta czytelna, kolorowa i przyjemna. Grafika prosta, estetyczna i łatwo rozpoznawalna. Zachęca do zakupu. Opakowanie w formie plastikowego kubeczka. |
Wygląd ogólny | Kolor beżowy. Widoczne kolorowe kawałki składników. |
Konsystencja i tekstura | Konsystencja właściwa – puszysta, wilgotna, nierozwarstwiona. Przy rozsmarowywaniu wyraźnie widoczne kawałki składników. |
Zapach | Po otwarciu opakowania zapach mięsny – warzywny z wyraźnym zapachem przetworzonej cebuli. Świeży. |
Smak | Własny, specyficzny. Mięsny – warzywny z wyczuwalnym samkiem cebuli. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Dobra dla smalców i tłustych past mięsnych. |
Dodatkowe informacje
Waga | 115 g |
Obecność konserwantów i/lub przeciwutleniaczy | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Soja, pszenica |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Może zawierać gorczycę i sezam. |
Przechowywanie | Od +2ºC do +8ºC. Po otwarciu spożyć w ciągu 48 godz. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Średni
4,29 zł za opakowanie – 37,30 za kg.
Producent: LUNTER – ALFA BIO
Do nabycia: Tesco
Lunter. Crackling. Skwarkowa pasta ze skwarkami cebulowymi
4,29 zł - 115 gSkład
- Woda
- Olej rzepakowy
- Tofu (woda, nasiona soi),
- Smażona cebula 10% (cebula, olej rzepakowy, palmowy olej, mąka pszenna
- Drożdże
- Skrobia ziemniaczana
- Sól
- Sos sojowy (składniki: woda ziarno soi pszenica sól)
- Ocet jabłkowy
- Stabilizator: guma ksantanowa
Wartości odżywcze
- Energia: 325 kcal
- Tłuszcz: 30,0 g (kwasy tłuszczowe nasycone 4,5 g)
- Węglowodany: 8,7 g (cukry <0,5 g)
- Białko 5,0 g
- Sól 1,3 g