Nasza rekomendacja:
(3,5 / 6)
Cremajo. Wegański majonez 20% tłuszczu różni się nieznacznie składem, wartościami odżywczymi i właściwościami organoleptycznymi. od testowanego wcześniej Majonezu 40% tłuszczu. Czy te różnice mają duży wpływ na ocenę majonezu? Nie na tyle, aby jednego majonezu nie można było zastąpić drugim. Jeśli zatem chciałbym zmniejszyć ilość spożywanego tłuszczu mogę do sałatki warzywnej zamiast majonezu 40% dodać ten z dwudziestoprocentowa zawartością tłuszczu. Smakowitość i wygląd sałatki praktycznie nie ulegnie zmianie. Niestety, za względu na obecność dwóch substancji konserwujących nie możemy dać tak dobrej rekomendacji jak w przypadku majonezu 40%. Wiem, że to jest ważne dla wielu wegan, co można zauważyć na części blogów wegańskich, które czytuję.
Więcej na temat majonezów Cremajo w teście Majonezu 40% tłuszczu.
Arek
Wegański blog Vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny |
Opis |
Opakowanie/etykieta | Produkt w przezroczystym słoiczku z czarną nakrętką. Etykieta w kolorze majonezu z czarnymi napisami i niebieskim lub żółtym akcentem kolorystycznym w zależności od zawartości tłuszczu. Grafika jest czytelna i łatwo rozpoznawalna. |
Wygląd ogólny | Kolor kremowy. |
Konsystencja i tekstura | Bardziej zbliżona do galarety niż do emulsji. Nieco bardziej zwarta sztywna trudniej uginająca się pod naciskiem palca. Tłuszcz nie osadza sie na podniebieniu. |
Zapach | Typowy dla majonezu, ale zdecydowanie mniej intensywny niż w przypadku majonezu 40%. |
Smak | Lekko kwaśny. Typowy dla majonezu. Znacznie bardziej orzechowy niż majonez 40%. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Bardzo dobra dla majonezów |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Sorbinian potasu, benzoesan sodu |
Zawartość substancji zagęszczających | Guma ksantanowa, guma guar |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Gorczyca, bez glutenu |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | 100% roślinny |
Przechowywanie | Od +5ºC do +22ºC. Po otwarciu przechowywać w suchym i ciemnym miejscu. Przechowywane w lodówce stają się bardziej sztywne. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak |
Przedział cenowy – Średni
8,50 zł za opakowanie – 34,00 zł za kg.
Producent: Starck’s Food Polska Sp. z o.o.
Cremajo. Wegański majonez 20% tłuszczu
8,50 zł – 250 gSkład
- Woda
- Olej rzepakowy
- Skrobia modyfikowana
- Substancje zagęszczające: guma ksantanowa, guma guar
- Ocet spirytusowy
- Cukier, sól
- Musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól)
- Przeciwutleniacz: E385
- Substancje konserwujące: sorbinian potasu, benzoesan sodu
- Barwnik: karoteny
Wartości odżywcze
- Energia: 230 kcal
- Tłuszcz 20,0 g (kwasy tłuszczowe nasycone 1,5 g)
- Węglowodany 10,3 g, (w tym cukry 4,0 g)
- Białko 0,1 g
- Sól 1,1 g
Jeden komentarz