Czy owies może zastąpić mleko? Wywiad z Brendanem Cleary, właścicielem Ethica Planet Foods i twórcą „Oat Yourgut” wegańskiej alternatywy dla jogurtu mlecznego.

Oat Yourgut wegański blog vegetest

Firma Brendana Cleary wprowadza na rynek gamę produktów Premium wyprodukowanych w Irlandii, które są innowacyjne, zrównoważone i smaczne. Ethica Planet Foods to mały, ale szybko rozwijający się producent żywności ekologicznej i wegańskiej z siedzibą w Irlandii. Brendan Cleary mówi: „Odkryliśmy, że owies organiczny może zapewnić smaczniejszą, zdrowszą i bardziej zrównoważoną żywność.  Lubimy pracować z Naturą, wytwarzając żywność za pomocą bakterii fermentacyjnych przyjaznych jelitom a także przy zastosowaniu najlepszych składników”.

Vegetest: Jakie jest źródło pochodzenia firmy i co miało wpływ na powstanie Oat Yourgut?

Brendan Cleary: Ponad 20 lat spędziłem w mojej rodzinnej firmie, która jest wiodącym producentem mlecznych produktów ekologicznych. Postanowiłem odłączyć się od firmy, aby realizować własne innowacje.

Jestem synem irlandzkiego hodowcy bydła mlecznego i zawsze byłem blisko związany z naturą i zwierzętami. Widziałem potencjał łączenia natury, zwierząt i zrównoważonego rozwoju z weganizmem więc zdecydowałem, że to jest właściwy kierunek dla przyszłości. Czułem też, że odżywanie stanie się ważniejsze a ludzie bardziej świadomi swoich żywieniowych wyborów. Po dziewięciu ciężkich miesiącach ciężkiej pracy odkryłem, że owies może dostarczyć podobną albo zbliżoną ilość białka co produkty mleczne. A dzięki procesowi fermentacji i dodaniu Wegańskich Kultur Bakterii wytwarza się naturalna słodycz dzięki czemu można pominąć dodawanie cukru.

Owies zawiera niezbędne aminokwasy, które są porównywalne z jogurtami mlecznymi czy sojowymi. Ma gładki owsiany smak, który po fermentacji zyskuje lekki posmak karmelu. Podczas procesu fermentacji skrobia owsiana jest przekształcana w cukry proste, które działają jako źródło pożywienia dla wegańskich kultur bakterii.

Vegetest: Wspomniał pan o tym, że postanowił pan odłączyć się od rodzinnej firmy, aby realizować własne innowacje. Jakie są zatem jej wizja i misja?

Brendan Cleary: Wszyscy dążymy do tego, aby opuścić świat lepszym niż się zastało. Chcę, aby nasze dzieci były dumne z tego, co osiągnęliśmy. W Ethica Planet Foods chcielibyśmy przywrócić zrównoważony rozwój w łańcuchu żywieniowym.

Vegetest: Szczytna idea, którą także staramy się szczerzyć. Co i dlaczego czyni Wasze produkty tak unikatowymi?

Brendan Cleary: Aby stworzyć unikalny produkt połączyliśmy dwa starożytne rzemiosła. Fermentowany owies, który naturalnie słodzi i kultury bakterii, które konserwują produkt. Dzięki temu możemy dodać do 40% owsa bez dodatku cukru. Używając do 40% owsa możemy osiągnąć do 4% Białka na 100g. Białko owsiane składa się z niezbędnych aminokwasów podobnych do tych, które występują w jogurtach mlecznych czy sojowych.

Owies jest rośliną łatwą do uprawy w Europie, dzięki czemu nie musimy podróżować po całym świecie w poszukiwaniu naszego głównego składnika.

Vegetest: Dziękujemy za rozmowę.

Inne wegańskie produkty

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.