Well Well. Pasta z pestkami słonecznika z ogórkiem i koperkiem

Nasza rekomendacja:
(4,5 / 6)

Well Well. Pasta z pestkami słonecznika z ogórkiem i koperkiem to kolejny bardzo bardzo ciekawy produkt dający pozytywne wrażenia konsumpcyjne firmy Well Well. Na pewno różniący sie od tych, do których przyzwyczaili nas inni producenci. Może podobać się wygląd etykiety. Niestety na półce w Netto nie można jo łatwo dostrzec. Produkty Well Well są wciśnięte gdzieś na końcu lady chłodniczej pomiędzy kabanosami a tofu. Jeśli uda się go jednak „namierzyć” warto sięgnąć i „zrujnować się” na całe 4,99 zł, będzie się opłacało.

Skład testowanej pasty jest bardzo dobry, żeby nie powiedzieć, że wręcz rewelacyjny. Mogą go jeść praktycznie wszyscy. Zawarte w składzie białko grochowe dostarcza bardzo dobrej jakości białka roślinnego, a słonecznik zarówno białka jak i tłuszczu. Produkt nie zawiera glutenu, ani substancji mogących powodować występowanie alergii u osób uczulonych. Smak jest ciekawy i podobnie jak w  przypadku pozostałych produktów z tej serii, wielowymiarowy. Wyczuć można wiele smaków. Pojawia się smak ogórków, koperku, mleka i pieprzu. Wszystko razem i po kolei jednocześnie. Zatem czujemy najpierw ogórki, za którymi niemal natychmiast pojawia się smak koperku, następnie wyczuwamy mleko i na koniec wyłania się pieprz. Smak stosunkowo długo utrzymuje się w ustach. Jeden smak przenika drugi i wszystkie jednocześnie występują z różnym natężeniem. Taki efekt smakowy przy użyciu kilku składników? Rewelacja! Pod tym względem seria „Pasta z pestek słonecznika” deklasuje większość tego typu produktów wytwarzanych przez firmy konkurencyjne, których wyroby są najczęściej niezwykle płytkie w smaku. Weganie chcecie jeść ciekawie i urozmaicenie? Spróbujcie tej pasty, na pewno części z Was przypadnie o gustu. Zjadłem pastę ze zwykłą białą bułka pszenną, sałatą i pomidorem…Rewelacja! Pięć złotych rozpłynęło się niezwykle przyjemnie w moich ustach.

Słabe strony są. Po pierwsze tłuszczu jest trochę za dużo. Najprawdopodobniej obok ziarna słonecznika ma na to wpływ obecność oleju rzepakowego. Niby jest to zdrowy tłuszcz…Bez wątpienia lepszy niż smalec. Jednak tłuszcz to tłuszcz. Trzeba go jeść, ale bez przesady. Zatem tłuszcz zawarty w 100 g pasty pokrywa 10% dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka. Producent podaje, że porcja pasty to 25 g. Tylko problem tkwi w tym, że nie da się zjeść jednej porcji. Dlaczego? Dlatego, że ta pasta jest cholernie dobra 🙂 Ja zjadłem 80% zawartości opakowania na śniadanie. I przyszło mi to bardzo łatwo. Chociaż zjadłem to niewłaściwe słowo – pochłonąłem!

Mam jeszcze jedno zastrzeżenie. Jest nim cena! Jest zdecydowanie zbyt wysoka. Może być barierą dla wielu osób. Testowane przez mnie pasztety sojowe marki własnej Carrefour kosztują 2,19 zł za opakowanie 113 g. Są zatem o połowę tańsze! Tak, skład nie jest taki sam. Jednakże wiele osób patrzy na to ile wydaje, skład analizując w dalszej kolejności. Jeśli producent mógłby obniżyć nieco cenę produkt stałby się niemal bezkonkurencyjny.

Mimo ceny daję po raz pierwszy rekomendację 10, która mówi sama za siebie. Tak, jak wspomniałem wydane dobrze, raz na jakiś czas 4,99 zł nikomu portfela nie zrujnuje. Smacznego!

Arek

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Utrzymane w przyjemnej, stylizowanej na produkty eko,  kolorystyce. Może budzić pozytywne skojarzenia. Patrząc na litery napisane specyficzną czcionką ma się wrażenie, że bawią się i uśmiechają się do nas. Ta sama jak w innych produktach bardzo ciekawa grafika!
Wygląd ogólny W kolorze szarym. Wygląd pasty nie zachęca do jej spożycia.
Konsystencja i tekstura Konsystencja właściwa dla tego typu wyrobów. Widoczne kawałki ogórka konserwowego, słonecznika i koperku. W ustach pasta rozpuszcza się bardzo szybko i pozostają kawałki składników i wyczuwa się proszek.
Zapach Zapach świeży, dominujący aromat ogórków. Jednakże, co dziwne, pachną one jakby były kiszone, a nie konserwowe.
Smak Pomimo informacji producenta na opakowaniu (lekko kwaskowata pasta) smak kwaśny jest tylko słabo wyczuwalny. Zdecydowany smak ogórków, koperku i mleka.  Tak – mleka. Długo utrzymujący się w ustach. Z czasem smak ogórków i koperku zanika i pozostaje lekka gorycz i posmak pieprzu.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Brak.

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Brak
Informacje (zastrzeżenia) producenta Bez konserwantów, vegan, źródło błonnika

 

Odpowiedni w diecie bezglutenowej Tak

Przedział cenowy – Drogi 

Cena 4,99 zł za opakowanie  – 39,92 za kg

Producent: WellWell  Foods Sp. z o.o.

Well Well. Pasta z pestkami słonecznika z ogórkiem i z koperkiem

4,99 zł - 125 g.
Well Well. Pasta z pestkami słonecznika z ogórkiem i z koperkiem
7.5

Skład

8.0 /10

Wrażenia konsumpcyjne

8.5 /10

Wartości odżywcze

6.0 /10

Opłacalność

6.0 /10

Smakowitość

9.0 /10

Pros

  • Woda
  • Ogórki konserwowe 25% (ogórki, woda, cukier, sól spożywcza)
  • Olej rzepakowy
  • Pestki słonecznika 13%,
  • Białko grochowe
  • Błonnik grochowy
  • Skrobia ziemniaczana
  • Sól spożywcza
  • Aromat (?), przyprawy (koper 0,4%, pieprz czarny).

Cons

  • Energia: 298 kcal
  • Tłuszcz 26,9 g (kwasy tłuszczowe nasycone 2,1 g)
  • Węglowodany 2,1 g (cukry 0,5 g)
  • Białko 6,3 g
  • Błonnik 3,7 g
  • Sól 1,4 g

Może Ci się również spodobać

1 komentarz

  1. dzień dobry 🙂

    Ta pasta jest moim odkryciem roku 🙂 🙂 🙂 jej smak mnie rozwalił na łopatki:) pyszna !!! zgdzam się w 100% że nie da sie poprzestać na jednej porcji, przynajmniej mi się nigdy nie udało, opakowanie jem na raz bo po prostu nie mogę się powstrzymać 😀 mniam!!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *