Vegetaria. Schnitzel. Kotlety wegetariańskie

Nasza rekomendacja:
(5,6 / 6)

Drogi weganinie. Być może właśnie zaczynasz życie wolne od mięsa oraz produktów pochodzenia zwierzęcego i brakuje Ci smaku kotletów, do których smaku się przyzwyczaiłeś.

Szukasz różnego rodzaju zamienników, próbujesz coś upichcić samemu, ale wciąż to nie jest to. Nic dziwnego, trudno jest zastąpić smak schabowego smażonego na smalcu. Mięso w inny sposób oddziałuje na nasze mózgi. Nawet jeżeli po wielu próbach uda nam się przyrządzić coś a la kotlet, którego smak będzie zbliżony do tego mięsnego, to i tak po spożyciu posiłku nie będziesz mieć dokładnie tego samego odczucia. Odczucia, które jest połączeniem sytości, zadowolenia i spokoju. Odczucia będą podobne, ale nie te same. Nie oznacza to jednak, że masz rezygnować z przyjemności rozkoszowania się smakowitością dobrze zrobionego kotleta na bazie produktów roślinnych 🙂

Problem polega niestety na tym, że takich produktów jest jak na lekarstwo. Chociaż w Internecie roi się od przepisów na kotlety na bazie roślin, to w większości przypadków nie spełniają one tego, co obiecują ich autorzy. Płatki owsiane, siemię lniane, czy chia wcale nie wiążą tak opisują autorzy wielu przepisów. Często trzeba po prostu eksperymentować. Opracowanie przepisu na chleby, które zawsze się udają zajęło nam sporo czasu i zmarnowaliśmy kilogramy różnego rodzaju mąk.

Jak zrobić wegańskie kotlety?

Z gotowymi produktami, które kupujemy w sklepie jest o tyle lepiej, że są gotowe i na pewno się nie rozkleją, nie rozlecą i nie zamienią się w gęstą breję. Ale (pomijając składy) i tak część z nich nie spełnia oczekiwań w zakresie smakowitości, czyli tej cechy, którą konsumenci cenią najbardziej. Testowaliśmy już kilka gotowych produktów w formie burgerów lub kotletów. Niektóre były dobre inne nie zachwycały. Tym razem kupiliśmy w Kauflandzie Vegetaria. Schnitzel. Kotlety wegetariańskie, które są wyprodukowane w Niemczech. Kotlety leżały na półce od dłuższego czasu, ale omijaliśmy je, ponieważ w nazwie jest wyraz „wegetariańskie”. Jednak okazało się, że w rzeczowości są to jednak produkty w pełni roślinne, więc dobre także dla wegan. To zaś oznacza, że nadają się do naszego bloga 🙂

Vegetaria. Schnitzel. Kotlety wegetariańskie naprawdę pozytywnie nas zaskoczyły. Najpierw tym, że są odpowiednie dla wegan. Później, po wyjęciu z opakowania, wyglądem. W dalszej kolejności, po podsmażeniu na patelni, zapachem. A na końcu smakiem.

Pod względem wyglądu, struktury i smakowitości są to naszym zdaniem najlepsze kotlety wegańskie jakie jedliśmy i testowaliśmy. Najbliżej jest im do sznycli sojowych GutBio z Aldi. Jednakże te posiadają teksturę jeszcze bardziej zbliżoną do kotletów drobiowych, mają aromat kotletów drobiowych (no może z niewielkim dodatkiem ryby) i smakują bardzo podobnie. Tak, producentowi udało się to, czego nie udało się większości innych firm. Wygląd, tekstura i smakowitość otrzymują najwyższą ocenę. Na tyle wysoką, że nawet cena nie była w stanie nas zrazić. Za tak dobry i smaczny produkt warto zapłacić 🙂

Jedyne zastrzeżenia jakie można mieć do tego produktu to jego skład. Trochę zaburzają pozytywny odbiór Vegetaria. Schnitzel. Kotlety wegetariańskie. Są to substancje, które naturalnie w przyrodzie nie występują oraz istotna zawartość soli. Osoby, które ją ograniczają nie powinny dodawać soli do dania, które zawiera testowane kotlety.

Mimo to, warto przeznaczyć 6,99 zł i kupić Vegetaria. Schnitzel. Kotlety wegetariańskie choćby na próbę – warto 🙂

Smacznego!

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Opakowanie foliowe. Etykieta z bardzo przyjemną dla oka grafiką, czytelna i łatwo rozpoznawalna. Otwarcie zgrzanej folii nie wymaga użycia nożyczek lub noża.
Wygląd ogólny Kolor sznycli żółto – złocisty. Dwa panierowane sznycle luźno ułożone w pudełku.
Konsystencja i tekstura Przed usmażeniem.

Zwarta. Twarda. Lekko uginająca się pod naciskiem palca.

Po usmażeniu.

Zwarta. Średnio-lekko twarda, uginająca się pod naciskiem palca i powracająca do poprzedniego kształtu. Kotlet jest jednolity. Soczysty. Teksturą zbliżony do siekanych sznycli drobiowych.

Zapach Przed usmażeniem.

Zapach drobiowo – rybny. Świeży i swoisty. Wyczuwalna pszenica.

Po usmażeniu.

Bardzo zbliżony do panierowanych kotletów z drobiu z wyczuwalną nutą rybną. Wyczuwalny typowy zapach panierki.

Smak Własny, specyficzny. Słodkawy i lekko słony. W pierwszym momencie wyczuwalny smak drobiu, bulionu i nieznacznie ryby.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Tak. Bardzo dobra dla panierowanych kotletów z drobiu.

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Guma guar
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Pszenica, gorczyca, seler
Informacje (zastrzeżenia) producenta
Przechowywanie Od 0°C do +7°C.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie

Przedział cenowy – Średni
6,99 zł za opakowanie – 34,95 zł za kg.

Producent: Food Service Badbergen – Niemcy
Zakupiono: Kaufland

Vegetaria. Schnitzel. Kotlety wegetariańskie

6,99 zł – 200 g
8.7

Skład

7.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

9.5/10

Wartości odżywcze

9.0/10

Opłacalność

8.0/10

Smakowitość

10.0/10

Skład

  • Woda
  • Białko pszenne 10%, mąka pszenna
  • Cebula, płatki ziemniaczane, skrobia modyfikowana
  • Olej rzepakowy
  • Musztarda (woda, ziarna gorczycy, ocet winny, sól, przyprawy)
  • Skrobia, błonnik (inulina (cykoria), błonnik ziemniaczany)
  • Cukier, sól, ekstrakt drożdży
  • Guma guar (substancja zagęszczająca)
  • Przyprawy, ekstrakty przyprawa (zawierają seler)
  • Czosnek w proszku, barwnik: karoteny, drożdże

Inne wegańskie produkty

5 komentarzy

  1. Po przeczytaniu Waszej recenzji skusiliśmy się i sznycelki wylądowały na patelni!!! Idealnie trafiły w nasze smaki. Zdecydowanie warto Was czytać i wyłapywać takie perełki. To co na następny obiad?:-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *