Vega Up. Grzybowy strogonow z boczniakami i pieczarkami

Nasza rekomendacja:
(3,8 / 6)

Swego czasu udało nam się przetestować wszystkie dostępne na rynku produkty marki Vega Up. Były wśród nich takie perełki jak Chocorella i mniej udane, jak chociażby Sałatka bulgur z suszonymi pomidorami. Jednak summa summarum jest to, jeśli nie najlepsza, to na pewno jedna z najlepszych polskich marek oferujących gotowe produkty dla wegan.

Dlatego niemal podskoczyłem do góry, gdy zobaczyłem wczoraj w sklepie Netto dwa nowe produkty: Vega Up. Grzybowy strogonow z boczniakami i pieczarkami oraz „Wegańskie flaczki z boczniaków”. Kupiłem od razu. I była to dobra decyzja, bo jak się okazało cena 6,99 zł jest wyjątkowo okazyjna. Standardowo produkty te możemy nabyć, w zależności od sklepu, w cenie do 8,49 do 9,99 zł za słoik.

Czy Vega Up. Grzybowy strogonow z boczniakami i pieczarkami nas zachwycił? Raczej nie. Jest poprawny. Charakteryzuje się oryginalnym i przyjemnym zapachem. Za smakiem jest trochę mniej przyjemnie 😉 Osoby, które oczekują, że może on się stać substytutem oryginalnego strogonowa, z przykrością się rozczarują. Czuć w nim pastę pomidorową, grzyby, seler, marchewkę, czarny pieprz i przyprawy. Dlatego smak jest mało spójny, trochę zbyt kwaśny i pieprzny. Chwilami smak selera wydaje się być zbyt dominujący, co w połączeniu z pastą pomidorową i boczniakami tworzy smak nie mający zbyt wiele wspólnego ze swoim oryginalnym imiennym pierwowzorem. Momentami może być wręcz niesmaczny. Ciekawe połączenie smakowe występuje podczas spożywania Vega Up. Grzybowy strogonow z boczniakami i pieczarkami z pieczywem. Mieliśmy dziwne wrażenie, że jemy… gotowaną kapustę z pieczarkami z dodatkiem keczupu.

Rekomendować, czy nie? Oto jest pytanie!

Jeżeli uda Wam się kupić Vega Up. Grzybowy strogonow z boczniakami i pieczarkami w cenie 6,99 zł za słoik, to na pewno warto spróbować. Skoro są osoby, którym odpowiadał kwaśny smak „Naturli. Mielone w 100% wegańskie”, to raczej będzie im smakować. Jeżeli jednak, podobnie jak my, nie lubicie tego typu smaków to możecie spokojnie poszukać innej alternatywy.

Arek i Agnieszka
wegański blog vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie Wygląd i kolorystyka etykiety ograniczona ale estetyczna i przyjemna w odbiorze. Czytelna i łatwo rozpoznawalna dla marki. Opakowanie szklane.
Wygląd ogólny Kolory sepia.  Wyraźnie widoczne drobne kawałki składników.
Konsystencja i tekstura Płynny z widocznymi z kawałkami miękkich i półmiękkich składników. Nieznacznie rozwarstwiający się
Zapach Własny, specyficzny, złożony. Wyczuwalna pasta pomidorowa, grzyby, seler, marchewkę i przyprawy
Smak Kwaśny i lekko pieprzny. Wyczuwalny, chwilami dominujący, smak selera, marchewki, pasty pomidorowej i grzybów.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Brak

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Seler
Informacje (zastrzeżenia) producenta Zawiera 2 porcje.
Gotowe danie wegańskie, bez sztucznych barwników, 100% wege.
Przechowywanie Temperatura pokojowa. Chronić przed bezpośrednim działaniem promienie słonecznych. Po otwarciu przechowywać w lodówce nie dłużej niż 72 godziny.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Tak

 Przedział cenowy – Tani
6,99 zł za opakowanie – 15,88 zł za kg.

Producent: Delikato Sp.j.
Zakupiono: Netto

Vega Up. Grzybowy strogonow z boczniakami i pieczarkami

6,99 zł – 440 g
7

Skład

7.5/10

Wrażenia konsumpcyjne

7.0/10

Wartości odżywcze

6.5/10

Opłacalność

7.0/10

Smakowitość

7.0/10

Skład

  • Pulpa pomidorowa 36%
  • Woda
  • Ciecierzyca gotowana 9%
  • Czerwona fasola 5%
  • Pieczarki 11%, cebula 9%, boczniaki 5%
  • Marchew 4%, seler 3%
  • Olej rzepakowy
  • Sól
  • Skrobia modyfikowana, natka pietruszki, barwnik: karmel, czosnek, tymianek, czarny pieprz.

Wartości odżywcze

  • Energia: 48 kcal;
  • Tłuszcz 1,4 g (kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g)
  • Węglowodany 2,2 g (cukry 0,2 g)
  • Białko 1,6 g
  • Błonnik 1,5 g
  • Sól 0,8 g

Inne wegańskie produkty

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *