Vega Up. Chocorella. Pasta z ciecierzycy i daktyli

Nasza rekomendacja:
(5,2 / 6)

Vega Up. Chocorella. Pasta z ciecierzycy i daktyli jest trzecim testowanym na blogu produktem KM Vega. Oba poprzednie produkty otrzymały wysoką ocenę w zasadzie w każdej kategorii. A tym razem?

Jestem …łasuchem, który ciągle hamuje swoje popędy, bo w przeciwnym razem wyglądałbym nieciekawie. Mam od zawsze słabość do słodyczy, z którą nauczyłem się sobie radzić. Krem czekoladowy? Z wielką przyjemnością, ale rzut oka na skład skutecznie schładza moje popędy. Serniczek u cioci na imieninach? Z ogroooomną chęcią, ale wiedza żywieniowa, doświadczenie w gastronomii i lata pichcenia w domowym zaciszu zdają się szeptać do ucha: „nie, nie, nie!”. Czasami robimy w domu wegańskie ciasta lub inne smakołyki i wtedy sobie folguję. Ale wszyscy wiemy, że wymaga to sporo pracy, a są inne ważne sprawy, które mają wyższy priorytet niż stanie w kuchni 🙂

Tyle tytułem wstępu. A co z tą Chocorellą? Powiem krótko – rewelacja! Skład, wartości odżywcze, smakowitość…To wszystko zasługuje na najwyższe oceny. Za każdym razem, kiedy sięgam po Chocorellę wydobywam z siebie odgłosy zachwytu. Zresztą nie tylko ja 🙂 Och, jak fantastycznie smakuje rozsmarowana na chlebie z dodatkiem owoców (liczi, malin, bananów)!

Teraz zimny prysznic. Nie oczekujmy, że ta pasta zastąpi nam znane kremy czekoladowe. Dlaczego? W przeciwieństwie do kremów nie jest to produkt nieprzyzwoicie słodki i mdły. Smak jest bardzo zrównoważony. Słodki, ale nie za słodki. Pachnący przyjemnie czekoladą i piernikiem, co jest zapewne wynikiem połączenia zapachu daktyli i kakao. Można jej jeść dużo i bez obaw. Żaden bowiem ze składników na pewno nam nie zaszkodzi, czego niestety nie można powiedzieć o popularnych mlecznych kremach czekoladowych.

Mocna rekomendacja – warto spróbować! Co ja piszę? Nie warto – trzeba, obowiązkowo!

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Przyjemne dla oka, niewyszukane. Kolorystyka ograniczona, ale czytelna i łatwo rozpoznawalna dla marki. Opakowanie szklane.
Wygląd ogólny Kolor brązowy. Widoczne niewielkie kawałki składników.
Konsystencja i tekstura Typowa dla past. Łatwo się rozsmarowuje. Szybko rozpuszcza się w ustach pozostawiając niewielkie kawałki osłonek z ciecierzycy.
Zapach Przyjemny, czekoladowy, piernikowy. Słodki. Wyczuwalny delikatnie zapach ciecierzycy. Przyjemny, typowy dla wyrobów czekoladowych.
Smak Wyraźnie czuć czekoladę. Łagodny, słodkawy, Przyjemny. Można wyczuć smak ciecierzycy.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Dobra dla kremów czekoladowych.

 

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Orzechy ziemne
Informacje (zastrzeżenia) producenta
Przechowywanie Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Tak

Przedział cenowy – Średni

6,99 zł za opakowanie – 34,95 zł za kg.

Producent: KM Vega

Zakupiono: Hipermarket Carrefour – Warszawa 

Vega Up. Chocorella. Pasta z ciecierzycy i daktyli

6,99 zł – 200 g
8.7

Skład

9.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

9.5/10

Wartości odżywcze

8.0/10

Opłacalność

7.0/10

Smakowitość

10.0/10

Pros

  • Gotowana ciecierzyca 49%
  • Daktyle 19%
  • Woda
  • Olej rzepakowy
  • Orzechy ziemne 4,4%
  • Kakao odtłuszczone w proszku 0,5%
  • Sól himalajska

Cons

  • Energia: 229 kcal
  • Tłuszcz 11,3 g (kwasy tłuszczowe nasycone 1,3 g)
  • Węglowodany 22,9 g (cukry 13,3 g)
  • Błonnik 5,6 g
  • Białko 5,8 g
  • Sól 0,1 g

Może Ci się również spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *