Valsoia. Vege burgery z cukinią, papryką i sorgo

Nasza rekomendacja:
4.2 out of 6 stars (4,2 / 6)

Pomimo, że, jak pisze producent, vege burgery z cukinią, papryką i sorgo, są wyprodukowane na bazie soi, dominują w nich warzywa i zboże. Pojawia się oczywiście specyficzny aromat i smak mąki sojowej, ale papryka, przecier pomidorowy i prosto (w tym sorgo) są wyczuwalne. Co prawda zazwyczaj prosto i sorgo łatwo absorbują aromaty innych składników, jednak tutaj są wyczuwalne. To zaś sprawia to, że burgery są mdławe. Nie można jednak tego uznać za wadę, ponieważ raczej nikt nie będzie ich spożywał bez dodatków. Zaś w ich towarzystwie burgery sprawdzają się naprawdę dobrze dając pole do popisów kulinarnych  🙂
Burgery przyrządzone na grillu, nawet elektrycznym, nie rozpadają się. Wydzielają wokół przyjemny zapach, mają kolor jasnego ugru i aż się proszę, żeby je spróbować.

Połowę składników stanowią produkty nieprzetworzone, a drugą składniki, które nie mają negatywnego wpływu na zdrowie (przynamniej w tej ilości, jaka jest w jednej porcji). Bardzo niska zawartość tłuszczu, a wysoka białka i błonnika przemawiają za tym, aby po taki produkt sięgnąć.

Są bardziej soczyste od testowanych niedawno burgerów z brokułami, kapustą i kaszą gryczaną. Nie są może aż tak soczyste, jak mięsne, jednak jak na burgery warzywno – zbożowe są pod tym względem więcej niż zadawalające. Uzyskana przez użycie prosa struktura oraz soczystość sprawiają, że można mieć chwilami wrażenie, iż spożywa się burgera mięsnego.

Produkt godny rekomendacji, jednakże ich wysoka cena może sprawić, że nie każdy po nie sięgnie. W każdym razie osobiście mam lepsze pomysły na „zainwestowanie” w moje przyjemności smakowe kwoty równoważnej cenie burgerów.

 

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny

Opis

Opakowanie/etykieta Opakowanie foliowe z tekturową obwolutą stanowiącą etykietę. Etykieta z bardzo przyjemną dla oka grafiką. Etykieta czytelna i łatwo rozpoznawalna.
Wygląd ogólny Kolor burgerów jasny ugier. Luźno ułożone w pudełku, w odseparowanych boksach.
Konsystencja i tekstura Przed położeniem na grill

Zwarta. Twarda. Widoczne kawałki składników. Kolor dominujący jasny ugier.

Po zdjęciu z grilla

Zwarta. Średnio twarda. Widoczne składniki –papryka, cukinia, sorgo, przyprawy. Po naciśnięciu rozpada się. Soczysty. Teksturą zbliżony do hamburgerów mięsnych.,

Zapach Przed położeniem na grill

Wyraźny zapach warzyw (głównie papryki) i zboża.

Po zdjęciu z grilla

Własny, specyficzny. Paprykowy i zbożowy. Wyczuwalny zapach przecieru pomidorowego i przypraw.

Smak Własny, specyficzny. Kwaskowaty i lekko słodki. Zdecydowany smak papryki. Wyczuwalny smak sorgo i przecieru pomidorowego.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Tak. Dostateczna dla burgerów.

 

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Soja, seler
Informacje (zastrzeżenia) producenta Bez GMO, bogaty w białko, tylko 2,1% tłuszczu, zawiera wit B12

Może zwierać sezam, orzechy

Przechowywanie Od +0°C do +4°C
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie

Przedział cenowy – Bardzo drogi

10,99 zł za opakowanie – 54,95 zł za kg.

Producent: Producent: Valsoia S.p.A.

Dystrybutor: Polsoja Sp. z o.o.

Zakupiono: Central Market – Warszawa

Valsoia. Vege burgery z cukinią, papryką i sorgo

10,99 zł – 200 g
7.1

Skład

7.5/10

Wrażenia konsumpcyjne

8.0/10

Wartości odżywcze

8.0/10

Opłacalność

5.0/10

Smakowitość

7.0/10

Skład

  • Teskturowana mąka sojowa 19%
  • Papryka 5%
  • Sorgo białe 4%, ziarno prosa 2%
  • Przecier pomidorowy
  • Błonnik cytrusowy 2%
  • Bakłażan 2%, białko sojowe 0,06%,
  • Cebula, olej słonecznikowy
  • Sól morska, aromat naturalny
  • Metyloceluloza
  • Bazylia, pieprz czarny

Wartości odżywcze

  • Energia: 110 kcal
  • Tłuszcz 1,1 g (kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g)
  • Węglowodany 8,6 g (cukry 2,7 g)
  • Błonnik 6,3 g
  • Białko 11,0 g
  • Sól 1,0 g

Inne wegańskie produkty

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *