Valsoia. 1. Yosoi. Brzoskwinia, maracuja. 2. Yosoi. Jeżyna z kiełkami pszenicy

Nasza rekomendacja:
(3,8 / 6)

Valsoia. Yosoi brzoskwinia, maracuja oraz i jeżyna z kiełkami pszenicy, czyli innymi słowy…? Tak naprawdę nie wiadomo. Producent napisał na spodzie opakowania „Roślinny produkt sojowy”. Trochę niejasna to informacja dla konsumentów. Z wyglądu opakowania (a ściślej mówiąc tego, co można w nim dojrzeć) jest to coś à la jogurt owocowy. A może coś à la deser mleczny? Producent nie daje nam jasnej odpowiedzi. Więc nie stanie się chyba nic złego, jeśli przyjmiemy, że mamy do czynienia z owocowymi deserami sojowymi. Jeden z brzoskwiniami i maracują, drugi z jeżynami i kiełkami pszenicy. Tyle tytułem wstępu.

Testowane produkty można zaliczyć do grupy testowanych wcześniej deserów sojowych Alpro.

Mamy jednak tym razem do czynienia z deserami, których skład nie będzie odrzucał potencjalnych kupujących. Jak pokazał producent, nie potrzeba aż trzech zagęstników, aby uzyskać pożądaną przez konsumentów gęstość. Oba testowane desery są dobre, chociaż brzoskwinia i maracuja przypadła mi bardziej do gustu. Deser jest owocowy, świeży i stwarza wrażenie, że faktycznie spożywa się kawałki świeżych owoców. Dla wegan, którzy tęsknią za smakiem jogurtów owocowych z kawałkami owoców jest on bardzo dobrą alternatywą. Być może dla osób bardziej tolerancyjnych wręcz idealną. Szkoda, że nie można tego powiedzieć o drugim deserze. Zapach i pierwszy kęs sprawiają bardzo dobre wrażenie. Deser pachnie i smakuje, jak jogurt z jeżynami. Jednakże podczas jedzenia bardzo szybko smak świeżych jeżyn ustępuje miejsca smakowi sztucznemu, nienaturalnemu ze znaczną dominantą smaku przetworzonych ziaren sojowych. Przypomina to smak śmietanek sojowych będących nie zawsze udanymi surogatami śmietanek mlecznych.

Podsumowując. Mamy do czynienia z bardzo dobrymi produktami, których na pewno warto spróbować. Ładnie opakowane, z piękną, kolorową grafiką zachęcają nas do spożycia… I dajmy się skusić, bo warto. Może bardziej na brzoskwinię z maracują niż na jeżynę z kiełkami pszenicy 😉

 

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie Dwa plastikowe pojemniki zamknięte w tekturowe opakowanie. Kolorowa, przyjemna dla oka grafika. Zachęca do zakupu.
Wygląd ogólny Wygląda jak typowy deser mleczny lub jogurt. Właściwy dla tego typu produktów.

1.     Kolor ecru. Połyskująca powierzchnia. Widoczne kawałki owoców.

2.     Kolor szaro-fioletowy.  Widoczne kawałki owoców.

 

Konsystencja i tekstura Bardziej gęsty niż typowe mleczne desery, przypomina jogurt owocowy. Właściwa. Szybko rozpuszcza się w ustach. Kawałki owoców, miękki.
Zapach 1.     Zdecydowany. Brzoskwiniowy z nutą typową dla naturalnych napojów sojowych.

2.     Delikatny jeżynowy ze zdecydowanie wyraźniejszą nutą typową dla naturalnych napojów sojowych.

 

Smakowitość 1.     Smak przyjemny, owocowy. Czuć smak brzoskwiń i maracuji. Świeży, wyrównany. Z czasem pojawia się smak typowy dla naturalnych napojów sojowych.

2.     Smak owocowy i zbożowy z szybko pojawiającym się smakiem typowym dla naturalnych napojów sojowych

Alternatywa dla produktów niewegańskich Dla jogurtów owocowych

1.     Bardzo dobra do idealnej

2.     Dobra

 

 

 Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających 1.     Pektyna, karagen

2.     Karagen

Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. 1.     Soja,

2.     Pszenica

Informacje (zastrzeżenia) producenta Bez GMO. Odpowiedni dla wegan i wegetarian. Żywe kultury baterii, wapń, wit. B2, B12, D2

1.     Produkt bezglutenowy

 

Przechowywanie Od 0°C do +4°C

Po otwarciu spożyć w ciągu 3 dni.

Odpowiedni w diecie bezglutenowej Tak.

 

Przedział cenowy – Średni

6,69 zł za opakowanie – 26,76 zł za kg.

 

Producent: Valsoia S.p.A.

Zakupiono: Hipermarket Carrefour

Valsoia. 1. Yosoi. Brzoskwinia, maracuja. 2. Yosoi. Jeżyna z kiełkami pszenicy

6,69 zł – 2x125 g
Valsoia. 1. Yosoi. Brzoskwinia, maracuja. 2. Yosoi. Jeżyna z kiełkami pszenicy
6.4

Skład

7.0 /10

Wrażenia konsumpcyjne

7.5 /10

Wartości odżywcze

5.0 /10

Opłacalność

6.0 /10

Smakowitość

6.5 /10

Pros

  • Woda
  • Cukier
  • Ziarno soi
  • Dekstroza
  • 1. Brzoskwinie 7,9%; maracuja 0.9%. 2. Jeżyny 4,2%, kiełki pszenicy 0,8%
  • Skrobia modyfikowana, fruktoza
  • Fosforan wapnia, sól morska
  • Substancja zagęszczająca (karagen, 1. pektyna)
  • Witaminy: B2, B12, D2
  • Żywe kultury bakterii

Cons

  • Energia: 1. 334 kcal; 2. 341 kcal
  • Tłuszcz 1,5 g (kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g)
  • Węglowodany 13,0 g, (w tym cukry 11,0 g)
  • Błonnik 1. 0,6 g; 2. 0,8 g
  • Białko 1. 3,4 g; 2. 3,1 g
  • Sól 0,2g
  • Wapń 120 g
  • Wit B2 0,21g
  • Wit B12 0,38 µg
  • Wit D2 1,5 µg

Może Ci się również spodobać

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *